Connect with us

Društvo

Šampion 1.Zagorske kobasijade u Stubakima je Tomislav Kapusta

U Stubičkim Toplicama je danas, 22. veljače, održana 1.Zagorska kobasijada, manifestacija koja je probudila veliki interes među ljubiteljima tradicije i suhomesnatih proizvoda.

Josip Beljak, načelnik Stubičkih Toplica, objasnio je kako je ideja za prvu Zagorsku kobasijadu došla od Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ koji već godinama hodaju u Slavoniju na njihovu kobasijadu.

-Odlučili smo se napraviti i mi svoju Zagorsku kobasiju, a kao što vidite, ljudi su oduševljeni, a posjetitelja ima van svih očekivanja i svi su pozitivno iznenađeni. Pristiglo je Ja sam probao 100 uzoraka, a ocjenjivački sud je odlučio koje kobasice su najbolje. Ova manifestacija će sigurno postati tradicionalna, a za Stubičke Toplice je to još jedan turistički proizvod i privlačenje velikog broja gostiju-kazao je Beljak.

Da od ideje do realizacije nije prošlo puno vremena, istaknuo je Josip Horvatin, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata KZŽ.

-Godinama već kao Udruga branitelja idemo na Slavonsku kobasijadu i sami sebi smo rekli da moramo ovo organizirati jer tradicija spremanja kobasa mora biti u Zagorju. Imamo puno ljudi koji su došli prisjetiti se starih običaja- rekao je Horvatin, dodavši kako su Slavonske kobase dobre, no Zagorske su top.

U Slavoniji se kobasijada održava već 14 godina, naglasio je predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa Mirko Bušljeta.

-Mi radimo samo Slavonsku kobasicu, a ocjenjivanje kod nas radi Podravka iz Koprivnice i Udruga kuhara Slatine. Svake godine imamo oko 45 uzoraka i time smo zadovoljni. Proizvodi su svake godine sve kvalitetniji, svatko ima svoj recept, no mora biti određena količina mesa, masnoće, paprike, bijelog češnjaka, suhog vrijeme, dobrog dima i najbitnije na kraju dobrog društva-istaknuo je Bušljeta.

Da je bilo teško odlučiti koja kobasica i salama je najbolja, te da su u pitanju bile nijanse, kazao nam je član ocjenjivačkog žirija Stjepan Kahlina.

-Što se tiče kvalitete bilo nam je jako teško odlučiti, svi uzorci su bili dobri, no na kraju netko mora biti i najbolji. Kod nas se kobase rade na tradicionalni način – meso, špek, sol, biber i češnjak. Kod salama je isto tako samo se doda grubi biber- objasnio je Kahlina, dodavši da su najveće greške kod ovih salama i kobasica bile dim.

Da će ova manifestacija uči u tradiciju, nada se i voditelj programa Adam Končić.

-Nadam se da je ovo tek početak i da je pred nama niz godina koje mogu obećati vrhunski kulinarski događaj i zabavu. Mislim da ova manifestacija ima kvalitete, ljudi se trude da naprave domaći proizvod, i da posjetitelji uživaju zabave se-rekao je Končić.

Apsolutni šampion Zagorske kobasije je Tomislav Kapusta iz Svetog Križa kod Marije Gorice.

-Iznenađen sam ovom pobjedom, kobase radim već 30 godina, i tu nema nikakve kemije, već je najbitnije meso. Što se toga tiče, imamo svoj uzgoj, a ako nije dovoljno onda nešto dokupimo. Što se same izrade tiče, za salame uvijek ide najbolje meso i začini. Od začina stavljam sol, biber, šećer i češnjak-kazao je Kapusta.

tleljak/zip.com.hr 22.02.2025.

Continue Reading

Aktualno