Connect with us

Društvo

U Krapini održana radionica o zdravom pečenju kruha s Anitom Šumer

U Kramberger Pub & Restoranu u Krapini je jučer, 19. siječnja održana praktična radionica “Brzo pojednostavljena kvasomanija” čiji su polaznici imali priliku naučiti peći zdraviji kruh bez nepotrebnih dodataka.

Ravnateljica Gradske knjižnice Krapina, Maja Vukina Bogović dogovorila je s Anitom Šumer sourdough stručnjakinjom radionicu koja se realizirala uz punu podršku i sudjelovanje Chefa Mislava Božića.

-Praktična radionica uživo, gdje nas je Anita vodila i pokazala nam cijeli proces pečenja kiselog tijesta, trajala je oko tri sata. Naučili smo sve što trebamo znati o kiselom tijestu kako bismo ga mogli koristiti u avanturi pečenja kruha-rekla je Vukina Bogović.

Radionica je dogovorena nakon predstavljanja knjige “Kvasomanija” prije par mjeseci u krapinskoj knjižnici. Ideja je bila da se na radionici nauči od samog početka kako napraviti domaći kvasac te sve što trebate znati o kiselom tijestu kako biste ga mogli koristiti u svojem budućem pečenju… odabrati kvalitetno brašno, zamijesiti tijesto, oblikovati i ispeći kruh.

Sve te faze su polaznici radionice naučili uz testiranje kroz kviz da se naučeno još ponovi i prezentira. Bitno je naglasiti da je stvarno potrebno malo vremena da se mijesi i ispeče kruh koji je jako fin, hrskav i zdrav.

Anita Šumer svjetski je priznata slovenska majstorica pečenja s kvasom, a krajem 2024. u Gradskoj knjižnici Krapina predstavljala je svoju uspješnicu “Kvasomanija”, koja je 2019. godine proglašena jednom od najboljih knjiga o kruhu na svijetu.

Knjiga Umijeće ukrašavanja kruha Anite Šumer osvojila je 2022. titulu najbolje kuharice na Gourmand World Cookbook Awards, koji se smatraju Oscarima u području kuharica. S njome se natjecala u konkurenciji 1558 knjiga iz više od 200 zemalja. Ovo je ujedno i prvi put da je slovenska kuharica dobila titulu Najbolje od najboljih na natječaju.

Vrijedi napomenuti i kako je Šumer osvojila Best of sLOVEnia 2025 Food Experience award.

zip.com.hr 20.01.2025.

Continue Reading

Aktualno