Connect with us

Inspirativne priče

ZIP četvrtkom – “Mislili vi da nešto možete ili da nešto ne možete, oba puta ste u pravu. Ako vjerujete da možete, onda ćete doista i uspjeti” – poručuje Sandra Švaljek

U četvrtak, 10. studenog 2022. gošća emisije bila je Sandra Švaljek, hrvatska ekonomistica, zamjenica guvernera HNB-a koja koordinira i rukovodi poslovima iz područja Sektora za centralnobankarske operacije, Ureda unutarnje revizije, Sektora komunikacija i Ureda guvernera.

Snježana Leljak i Sandra Švaljek– ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 10.11.2022

Putujuća interaktivna izložba, projekt Vlade RH i Hrvatske narodne banke “Euro na kotačima” bila je i u Zagorju, točnije u Krapini, koja je i rodni grad gospođe Švaljek, pa smo time i započeli naš razgovor. “Kako dolazi do promjene kuna u eure, promjena valute dolazi iz gospodarske sfere, ali ima utjecaj na živote svih nas. Brojni naši građani imaju pitanja što će to značiti za njih, kako najbezbolnije, najjeftinije zamijeniti kune EUR-om,” – neka su pitanja koja muče građane kazala je gospođa Švaljek.

“Euro na kotačima” u Krapini

Objasnila nam je da je to edukativni projekt u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune EUR-om, izložba je krenula 19. listopada iz Vukovar, Krapina je bila deseti grad na ovoj turneji: “Već sada je vidljivo da će izložbu posjetiti velik broj građana diljem Hrvatske, radi se o suvremenoj, interaktivnoj izložbi stvarno su dobri dojmovi posjetitelja, velik je broj djece svih uzrasta, kao i naših starijih građana, imamo i zabavne igre za koje se dobije simbolična nagrada,” – poručila je Švaljek.

Njezina karijera gradila se odmah nakon završenog Studija ekonomije, javila se na natječaj za znanstvene novake u Ekonomskom institutu Zagreb, imala je jako dobar prosjek ocjena, nagradu dekana, učila je nekoliko stranih jezika i sve je to doprinijelo da bude odabrana između 8 novaka: “Postala sam znanstveni novak i nakon toga magistrirala, doktorirala, sve ono što znanstveni novaci moraju napraviti i bila jednostavno istraživač u Institutu. 2005. godine kandidirala sam se za ravnateljicu Instituta…” – ispričala nam je gospođa Švaljek te dodala da je uvijek imala tu neku dodatnu energiju, želju i ambiciju da upravlja većim brojem ljudi i da postigne nešto više u svojoj karijeri. To je ostvarila zahvaljujući ohrabrenju i povjerenju koje su joj ukazali i kolege, te je postala ravnateljica Ekonomskog instituta i kroz taj posao stekla dodatno samopouzdanje. Od 2000. godine bila je vanjska savjetnica Hrvatske narodne banke i to je bila 13 godina i radila uz posao na Institutu.

Snježana Leljak i Sandra Švaljek– ZIP ČETVRTKOM ZAGORJE I PODUZETNIŠTVO 10.11.2022

Jedan dio života imala je i epizodu u politici, kako sama kaže, uz određene turbulencije, kao što je poznato bila je zamjenica gradonačelnika Zagreba u mandatu Milana Bandića: “Željela sam se baviti onom politikom koja zapravo utječe na živote svih nas, kroz osiguranje nekih dobrih uvjeta života, standarda građana,” – objasnila je svoj izlet u lokalnu politiku gospođa Švaljek te dodala da voli pospremati i sređivati stvari i popravljati ono što vidi da bi moglo biti bolje. Misli da je njezin način vođenja grada bio baš dobar i po mjeri Zagreba, kako se nije slagala sa načinom rada u Gradu Zagrebu dala je ostavku i vratila se u Ekonomski institut: “Nakon toga dobila sam poziv da budem zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke, to je odgovaralo mojoj prethodnoj karijeri, na neki način se nadovezivalo na moje članstvo u Savjetu HNB-a 13 godina tog članstva i bio je vrlo lijep profesionalni izazov,” – ispričala nam je Sandra Švaljek, koja je na mjestu zamjenice guvernera HNB-a četiri godine.

Sanja Sever Mališ, Zoran Gregurović i Sandra Švaljek – dvije uspješne Krapinčanke sa gradonačelnikom – izložba “Euro na kotačima” u Krapini

Jedna je od osnivačica i članica Poslovnog kluba Skup za Zagorje” ušla je u taj klub s entuzijazmom i iz ljubavi prema Zagorju, ali nažalost pronalazi sve manje vremena za aktivno djelovanje. Zagorka je, izuzetno voli Zagorje, voli kaj, voli našu “domaču” riječ, kajkavske popevke… Za još bolji razvoj i napredak Zagorja u svim sferama poručuje: “Svaki trenutak je najbolji trenutak da se s nečim počne,” – rekla je Švaljek i poručila svim stanovnicima Zagorja da i oni sami svojim aktivnostima mogu malo više pridonijeti vlastitom boljitku.

Osnivaci-Poslovnog-kluba-Skup-za-Zagorje – arhiva 2017.

“Mislili vi da nešto možete ili da nešto ne možete, oba puta ste u pravu. Ako vjerujete da možete, onda ćete doista i uspjeti, ” – poruka je za kraj Sandre Švaljek kojoj još jednom zahvaljujemo na odvojenom vremenu i inspirativnoj priči koju je podijelila sa nama. Vjerujemo da će ostvariti sve što si je zadala za cilj i želimo joj puno uspjeha.

Emisiju pogledajte na:

Ekipa koja je realizirala emisiju: Mirjana Bašak, tonska realizacija, Darko Kolar briga o kamerama i Snježana Leljak, urednica i voditeljica.

Do slušanja na valovima Radio Stubice na 95,6 FM i 106,9 FM ili https://streamlive.hr/stubica-live/  , više na https://radio-stubica.

Video emisije na: https://www.youtube.com/channel/UCd5g5ikvYXAWC2oDH2OWMaw/video

Snježana Leljak/zip.com.hr 14.11.2022.

Continue Reading

Aktualno