Connect with us

Politika

“Žene većinom drugačije doživljavaju svoje javne nastupe i ova radionica ih je ohrabrila kako bi lakše javno nastupale” – održana edukacija u Kumrovcu u sklopu projekta “Žene i politika”

Okrugli stol “Žene i politika” održao se u četvrtak, 13. lipnja 2024. godine u Vili Kumrovec, a tema je bila “Kako se riješiti straha od javnog nastupa”.

Radionicu na istoimenu temu održala je Kristina Pavlović, a odluka o samoj temi se nametnula sama, pošto je jedan od razloga zašto se žene ne odlučuju za politiku velika medijska izloženost, kritika javnosti, a i strah od javnog nastupa.

Zamjenica župana Jasna Petek, zahvalila je Snježani Leljak i Snježani Romić što na dnevni red stavljaju teme koje su vezane za rodnu ravnopravnost, i jačanje i osnaživanje žena u bilo kojoj sferi života.

-Danas smo razgovarale o jednoj temi “Kako pobijediti strah od javnog nastupa”, jer je javni nastup sigurno nešto što je važno za ostavljanje dojma i percepcije o samoj osobi. Dobili smo nekoliko korisnih savjeta, i nadam se da ćemo ih usvojiti-rekla je Petek.

Sreću što je ovaj Okrugli stol održan upravo u Vili Kumrovec, nije krio ni domaćin, načelnik Općine Kumrovec, Robert Šplajt.

-Sretni smo što smo imali prilike biti domaćini, i što se puno žena odazvalo, što iz sfere politike, poduzetništva, kulture i javnog sektora. Kristina Pavlović nam je održala jedno lijepo predavanje što se tiče javnog nastupa, i to je ono što čovjek koji se bavi politikom i ima javne nastupe uči cijeli život- rekao je Šplajt.

Dodao je i kako je ovo što radi Snježana Leljak sa svojim suradnicima odlična stvar i lijepa priča, kojom se animiraju žene da se malo više bave javnim životom.

-Mislim da su žene jako dobri organizatori, možda premalo to ističu pa im se teže uključiti u te društvene sfere. Mi smo tu da sve to podržimo i želimo imati sve više žena u samom vrhu politike i društvenog života-poručio je Šplajt.

Zadovoljstvo dobrom reakcijom na edukaciju, izrazila je predsjednica Poduzetničkog kluba žena KZŽ i urednica ZIP portala Snježana Leljak.

-Radionica “Kako se riješiti straha od javnog nastupa” koju je održala moja kolegica Kristina Pavlović ,bila je zaista korisna, poučna i zabavna. Vjerujem da nam svima povremeno treba podsjetnik koji su trikovi da nam javni nastup bude što bolji i da nas publika prihvati, bez obzira o kojoj se prigodi radi. Posebice je korisno svima koji žele javno djelovati i baviti se politikom. Jedan od razloga zašto se žene ne odlučuju za politiku je velika medijska izloženost, kritika javnosti kao i strah od javnog nastupa, a taj strah smo na ovoj radionici vjerujem izgubili – kazala je Leljak, te najavila nastavak aktivnosti vezano na temu žena, bilo da se radi o politici, poduzetništvu, zdravstvu, znanosti ili o ženama koje rade i žive u ruralnim područjima.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije, Snježana Romić, istaknula je kako joj je drago što se na ovakve Okrugle stolove uvijek odazove puno žena, ali i nešto muškaraca.

-Današnja radionica je bila svima potrebna, jer svi oni koji su u javnom životu, kao i u poslovnom, dolaze u prilike kad se moraju obratiti skupovima manjih ili većih broja ljudi, i uvijek tu postoji određeni strah, a sa ovim predavanjem smo stekli nova znanja koja ćemo sigurno primjenjivati- zaključila je Romić.

Da je interesantno govoriti publici koja je većinom ženskog roda, kazala je Kristina Pavlović, voditeljica radionice.

Žene većinom drugačije doživljavaju svoje javne nastupe, i potrebno ih je osnažiti. Žene su nekada previše kritične prema sebi, ali i publika je kritična prema ženama. Međutim, one to moraju shvatiti kao dio javnog nastupa, uvojiti kao nešto što je normalno, i ne trebaju se toga bojati. Trebaju se fokusirati na to da je publika tu da njih sluša i da budu što zanimljivije, otvorenije prema publici, i da taj strah od javnog nastupa u sebi prihvate-poručila je Pavlović.

Na ovu radionicu odazvala se i načelnica Općine Zlatar Bistrica, Vesna Mikulec, kazavši kako je bilo edukativno, zanimljivo i profesionalno.

-Kao profesor sam radila više od 18 godina, i predavala sam poslovne komunikacije. Malo sam se podsjetila svih tih pravila, koje sam ja prenosila svojim učenicima, i mislim da bi mladi trebali dolaziti na ovakve radionice-rekla je Mikulec.

Dojmove o radionici sa nama je podijelila i načelnica Općine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak.

-Ova današnja tema je izrazito bitna, pogotovo za sve nas koji smo u javnom životu, i sigurno da nas je osnažila i pokazala neke nove vidike, te nas usmjerila da dopremo do naših slušatelja i mještana sa jasno definiranim govorom kojeg želimo prenijeti, i omogućila nam je da se i neminovno oslobodimo određene treme od javnih nastupa, koje svi imamo bez obzira koliko dugo smo u politici ili javnom životu-zaključila je Krivec-Jurak.

Da podržava sve aktivnosti Poduzetničkog kluba žena KZŽ, istaknula je vlasnica obrta Bardakson, Maja Blažićko.

-Bilo je edukativno, sada znam na koji način izvući neke škakljive situacije. Poručila bi svim ženama da uvijek budu svoje i da budu hrabre bez obzira na sve-poručila je Blažićko.

„Žene i politika” je važna tema koju nastavljamo potencirati i želimo kontinuirano komunicirati i na našem portalu tijekom sljedećeg perioda. Vjerujemo da zajedno možemo postići da se kotač ravnopravnosti u participiranju žena u politici i visokim razinama vlasti u RH kreće u željenom smjeru.

Okrugle stolove “Žene i politika” organiziraju: Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ, Udruga Kulturno informativna scena – Poduzetnički klub žena KZŽ, SL Krapina Konzalting i ZIP portal.

Ovaj sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

tleljak/zip.com.hr 14.06.2024.

Continue Reading

Aktualno