Connect with us

Aktivizam

U Varaždinskoj županiji održana 2. konferencija “Žene i poduzetništvo“ u organizaciji LALS MEDIA-e: „Žene su majke, radnice, one skrbe o starijim članovima društva. Žene su u svemu prve“

Nakon uspješne prve Konferencije „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji” koju su organizirali Varaždinska županija i tvrtka LALS MEDIA d.o.o., ponovo su udružile snage i povodom Dana žena, u četvrtak organizirale 2. po redu Konferenciju „Žene i poduzetništvo”.

Prijavljeno je 100-tinjak žena, a organizatorica konferencije i vlasnica tvrtke LALS MEDIA d.o.o. Marijana Sopek na početku svog govora pozdravila je sve uvažene goste i sudionike druge Konferencije „Žene i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji” te im se zahvalila što su se i ovaj put odazvali u tako velikom broju.

– Cilj ove konferencije je poticati žene na poduzetništvo, omogućiti im umrežavanje, poticanje konkurentnosti, razmjenu iskustava i poticanje novih poslovnih suradnji. U svijetu poduzetništva i obrtništva nije lako, ima uspona i padova, ali kroz ova naša tri panela koja smo danas pripremili čut ćete priče naših panelistica i njihov put od početaka do danas, a sve su one danas uspješne poduzetnice, uspješne menadžerice, uspješne obrtnice, uspješne doktorice, uspješne profesorice, znanstvenice…. A čut ćemo i koje mogućnosti postoje za financiranje poduzetništva, osobito ženskog poduzetništva – rekla je Sopek.

Dodala je pritom da je ispunjeno obećanje s prve konferencije, a to je da je osnovan Klub poslovnih žena Varaždinske županije u kojem sudjeluje 20 poslovnih žena. Pozvala je tom prilikom i druge žene da im se pridruže.

-Uživajte danas u svim panelima, družite se, razmijenite iskustva, nikada ne znate tko vam može otvoriti koja vrata i želim svim damama sretan njihov dan. Hvala vam od srca! – poručila je Sopek te posebno zahvalila županu Anđelku Stričaku i njegovoj zamjenici Silviji Zagorec što su i ovaj put prepoznali vrijednost i značaj jedne ovakve konferencije, što su ustupili svoje prostorije te što svemu daju veliku podršku – rekla je Sopek.

Župan Anđelko Stričak sve je srdačno pozdravio i čestitao svim ženama Dan žena, a Marijani se zahvalio na organizaciji Konferencije.

-To je jedna hvalevrijedna inicijativa. S obilježavanjem Dana žena krenuli smo jučer kada je naše Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Koordinacija za ljudska prava organizirala dvije predstave u HNK-u. Malo smo se svi opustili i nasmijali, to je ono što nam u ovom brzom tempu života treba. Ova Konferencija je na taj način i osmišljena, da čujemo nešto novo, ali i da se svi zajedno podružimo – istaknuo je župan i osvrnuo se na Varaždinsku županiju.

-Kada govorimo o Varaždinskoj županiji, odnosno o gospodarstvu Varaždinske županije, to je treće najrazvijenije gospodarstvo u Republici Hrvatskoj. Na području županije imamo oko 160 tisuća stanovnika, oko 70 tisuća i 200 zaposlenih, svega 2200 nezaposlenih i oko osam tisuća stranih radnika. Na području županije je registrirano oko 16 tisuća pravnih subjekata, od toga je oko 33 posto u vlasništvu žena, govorimo o trgovačkim društvima, obrtima i OPG-ovima, dakle svaki treći pravni subjekt je u vlasništvu žena. Bitno je napomenuti da je trenutačno na području županije jedan investicijski ciklus privatnog kapitala preko 300 milijuna eura ili preko dvije milijarde i 200 milijuna kuna, nikad toliko – istaknuo je Stričak.

Župan je ponovio kako je svako ulaganje na području Varaždinske županije dobrodošlo, ali došli su u situaciju da više ne ovise o tome da baš moraju primiti svaku investiciju, došli su u situaciju da mogu birati, ali isto tako voditi brigu o tome da svi oni, koji su se ove godine unazad zapošljavali, razvijali gospodarstvo, stvarali jednu dobru klimu, da moraju biti prioritet.

– Kada govorimo o javnom sektoru, Varaždinska županija je također u jednom investicijskom ciklusu i kada govorimo o zdravstvu i obrazovanju, a isto tako jednoj javnoj infrastrukturi vezanoj za naša kulturna dobra, a koja bi za sobom mogla povući OPG-ove, obrtništvo, a isto tako i poduzetništvo, a govorimo o prvenstveno dijelu vezanom za turizam i poljoprivredu. Naime, planiramo graditi pet značajnih turističkih centara, prezentacijskih ili znanstvenih centara, vezanih za Gaveznicu, Gomilu u Jalžabetu, Špilju Vindiju u Donjoj Voći, rimski lokalitet u Varaždinskim Toplicama i u Ludbregu Muzej tri rijeke – naveo je župan Stričak.

Prošle godine Varaždinska županija imala je rekordne brojke, prvi put su prošli 240 tisuća noćenja, odnosno za 25 tisuća noćenja su jači od Međimuraca, prvi put, osvrnuo se župan na turističke brojke.

– Nema tenzija, ali uvijek se volimo s njima malo natjecati, ali isto tako, s Međimurjem upravo i najviše surađujemo i osmišljavamo cijeli niz projekata i investicija. Te brojke ćemo ove godine vjerojatno opet nadmašiti, a sve što pripremamo bi nam trebalo dati zamah za jedan dodatni iskorak u gospodarstvu i u turizmu – zaključio je Stričak.

Župan je spomenuo kupnju dvorca Bela I i potom pozvao sve prisutne da se uključe u osmišljavanje sadržaja oko i u dvorcu Bela I i da to bude u funkciji svih.

Zamjenici župana Silviji Zagorec drago je da se održava druga konferencija „Žene i poduzetništvo“ u Varaždinskoj županiji.

– Ono što me posebno veseli, na području Varaždinske županije imamo 16 tisuća poslovnih subjekata i jedan zaista dobar podatak je da je 33 posto u vlasništvu žena. Žene su snažne, žene su moćne, žene znaju i žene mogu. Nikada ne treba dijeliti na muško i žensko poduzetništvo, nego upravo treba gledati kvalitetu, sposobnost i kompetencije. Svrha ove konferencije je da se žene dodatno umreže, da razmijene svoje iskustvo, da se osnaže na poduzetničke pothvate. Mi kao Varaždinska županija moramo stvoriti pozitivno okruženje za poticanje cjelokupnog gospodarstva jer gospodarstvo uvelike definira standard zajednice – istaknula je Zagorec i dodala da četiri petine svih prihoda u gospodarstvu na području Varaždinske županije dolazi od prerađivačke industrije, trgovine, građevine i poljoprivrede.

– Ponovno napominjem, 33 posto vlasništva poslovnih subjekata su žene. Također, Varaždinska županija po pitanju gospodarstva nalazi se na visokom trećem mjestu u Republici Hrvatskoj i izvozno smo orijentirani. Mi ćemo i nadalje kao Županija pružati potpore kroz javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstva u poljoprivredi, u turizmu, poticat ćemo i dalje kulturu, a i naši obrtnici i poduzetnici se mogu javiti u naš resorni odjel i dobiti jednokratnu potporu. Zaista želimo stvarati prosperitetnu, sigurnu, zdravu i održivu Varaždinsku županiju, a to možemo ako imamo kvalitetno gospodarstvo – napomenula je Zagorec.

Državna tajnica u Središnjem državnom urede za demografiju i mlade Željka Josić rekla je kako joj je drago da može poduprijeti žene ne samo u poduzetništvu već i u svim sferama hrvatskog društva.

– Jako dobro znate da se kod nas kaže da su žene nositelji sva četiri ugla u kući. Žene su majke, radnice, one skrbe o starijim članovima društva. Žene su u svemu, rekla bih, prve. Kada smo izrađivali različite naše dokumente, usmjerili smo se na usklađivanje privatnog obiteljskog života i onog poslovnog. To smo učinili ne samo putem Zakona o radu već Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama. Nemojmo zaboraviti da najveći dio naših žena koje imaju dijete, su u više od 80 posto obrazovane i zaposlene žene. Hrvatska je danas po broju visokoobrazovanih majki koje imaju jedno ili dvoje djece u samom vrhu po broju zaposlenih majki u Europi. Ovime pokazujemo da su naše žene ne samo obiteljske žene već isto tako ulažu u svoje obrazovanje, ali i karijere – napomenula je Josić.

To što žene ulaze u poduzetništvo i obrtništvo, to što su na čelu određenih korporacija, isto tako govori da su žene sposobne i kvalitetne, a ne samo obrazovane.

– Mi već nekoliko godina zaredom provodimo projekt pod nazivom “Poslodavac prijatelj obitelji” u kojem se naši poslodavci vrlo jasno okreću prema obiteljima. S obzirom koliko omogućuju fleksibilnost uvjeta rada i daju određene beneficije svojim radnicima, primijetili smo da su kod tih poslodavaca na rukovodećim mjestima u velikom broju upravo žene. Nemojmo zaboraviti niti da poslodavci koji su muškarci, a koji su postali roditelji, da su primijetili koliko je važno omogućiti svakom roditelju, bilo ženi ili muškarcu, da budu sa svojim djetetom – rekla je državna tajnica Josić.

Osvrnula je i na to kako u zadnjih nešto više od godine dana kako su uveli očinski dopust, uvijek je veliki broj upita hoće li očevi koristiti tu mogućnost ili neće.

– Ono što danas znamo je da je veliki broj mladih očeva itekako uklopljen u novu ulogu i imamo ih nešto više od 16.000 koji su odlučili koristiti očinske dopust, biti sa svojom suprugom ili partnericom i olakšati joj prve dane, te ono što je najvažnije, biti sa svojim djetetom. To su sve mali koraci prema nekoj budućoj participaciji cijelog društva i omogućavanja da svi budemo na neki način ravnopravni – istaknula je Josić.

Jasno je da imamo različite uloge, ali to ne znači da te uloge ne možemo nadopunjavati, da si ne možemo pomagati.

– S obzirom na to da sam žena, majka i ginekologinja, na žene možda malo gledam iz drugog kuta. Uvijek volim reći kako su žene, kada govorimo o obrazovanju, već davnih 80-ih preskočile muške kolege. Pogledate li koliko imamo diplomiranih žena, one već prelaze tih nekakvih 60 posto. Zadnji podatak je bio da je praktički svaka druga žena visoko obrazovana, a svaki treći muškarac ima više ili visoko obrazovanje. Time ne želim reći da muškarci nisu obrazovani, nego da je vrlo jasno da se puno trudimo i puno ulažemo i to je ono društvo koje želimo stvoriti – naglasila je Josić.

Želimo stvoriti kvalitetno, poduzetno društvo, gdje će svaki član, bez obzira je li žena ili muškarac, doprinijeti jednako, ali isto tako da ovisno o svojim ulogama koje igraju tijekom svog života ne budu u drugom planu, nego da se svi možemo jednako ostvariti, nadodala je državna tajnica.

– Danas poduzetnice, obrtnice stvaraju doista novu vrijednost i trebamo im na tome zahvaliti,
ja bih rekla i na hrabrosti jer to nije jedina uloga koju danas imaju. Žene trebamo cijeniti,
trebamo cijeniti sve što su napravile, one daju dodatnu vrijednost našem društvu. Vi muškarci,
uključite se u cijeli taj pothvat jer samo u zajedničkom okruženju i zajedničkoj aktivnosti
možemo stvarati bolje društvo – zaključila je Josić.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek na početku je pozdravio sve
prisutne.

– Mi s aspekta Ministarstva poljoprivrede posebice podržavamo ovakve aktivnosti jer
smatramo da upravo u sektoru poljoprivrede žene imaju važnu ulogu. Važno je spomenuti da
žene na europskoj razini vode, odnosno nositeljice su nešto više od 2,9 milijuna
poljoprivrednih gospodarstva, što je negdje oko 30 posto, slična situacija je i u Hrvatskoj.
Negdje preko 31 posto žena su nositeljice i voditeljice poljoprivrednih gospodarstva –
pojasnio je Tušek i osvrnuo je na to kako činjenice pokazuju da su žene izuzetno važne, da su
one naše čuvateljice kulture i identiteta, a kroz sve mjere koje Ministarstvo poljoprivrede
podupire, posebice iz našeg strateškog plana zajedničke poljoprivredne politike, kao i do sada,
posebice dajemo pozornost ženama, poduzetnicama, i na taj način otvaramo prostor za
financiranje njihovih projekata.

– Vjerujem da ćemo i danas imati prigodu čuti koliko je takvih primjera pozitivnih, gdje su
upravo žene nositeljice poljoprivrednih gospodarstava financirale svoje projekte i na neki
način proizvode svoje proizvode i adekvatno promiču poljoprivredu i poljoprivrednu
proizvodnju – kazao je Tušek.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić na početku
konferencije je rekao kako je Hrvatska jedna od rijetkih država koja je od 2000. godine imala
strategiju razvoja ženskog poduzetništva. A u trenutku pristupanja Europskoj uniji u provedbi
je bila strategija razvoja poduzetništva žena 2010.-2013. u kojoj smo se pozicionirali kao
regionalni lideri.

– Vlada Republike Hrvatske kontinuirano radi na jačanju ženskog, ali i poduzetništva u cjelini
osiguravajući putem niza mjera pozitivnu poduzetničku klimu. Malo i srednje poduzetništvo s udjelom većim od 99 posto u ukupnom gospodarstvu RH pokretač je razvoja cjelokupnog
gospodarstva te je podrška ovom sektoru iznimno važna. Osobni uspjeh poduzetnika generira
uspjeh cjelokupnom društvu, a zadatak donositelja odluka na svim razinama je osigurati
provedbu mjera koje će omogućiti daljnji rast i razvoj poduzetništva – naglasio je Milatić.

Hrvatsko gospodarstvo je već 12 kvartal zaredom poraslo i to za 4,3 posto, a na godišnjoj
razini 2,8 posto, odnosno, prema rastu BDP-a smo drugi u EU. U posljednje tri godine broj
aktivnih poduzeća povećan je za više od 3500, a broj obrta i slobodnih zanimanja povećan je za gotovo 15 posto.

– Promet u domaćem gospodarstvu je u 2022. godini bio za 25 posto veći u odnosu na
prethodna razdoblja. Rasle su i plaće za gotovo 50 posto, a 150.000 poduzetnika ostvarili su
neto dobit u iznosu od 47 milijardi kuna. Poduzetništvo se stimulira na način da je porezno
opterećenje, a posebno kad je riječ o porezu na dobit, svedeno na najmanju moguću mjeru i da
se maksimalno smanjuje cijene rada da bi se jasno stimuliralo osnivanje što većeg broja
poduzeća. Naše Ministarstvo se maksimalno angažiralo oko administrativnog rasterećenja jer
smo u prvom akcijskom planu za 265 milijuna eura smanjili opterećenja, a u drugom
akcijskom planu idemo na 132 milijuna eura – kazao je Milatić i napomenuo da su smanjili
neporezna parafiskalna davanja za 70,6 milijuna eura i putem raznih fondova predviđena su
velika sredstva za poduzetništvo. Isto tako nastavljaju s mjerama pomoći građanima i
poduzetnicima da se smanji inflatorni pritisak, kao i reguliranja cijena energenata.

Poslovna tajnica u HGK Županijskoj komori Varaždin Marina Kezić Mekota također je
pozdravila sve u ime suorganizatora HGK.

– Ove godine tema konferencije je naglasak na većoj transparentnosti, fleksibilnosti i dostupnosti programa financiranja namijenjenih upravo ženama poduzetnicama, što smatramo ključnim aspektom njihovog poslovanja. U ovom trenutku se u organizaciji HGK održava stručni skup na temu primjene EU direktive o rodnoj ravnoteži. Prema toj direktivi, tvrtke koje su izlistane na burzi, moraju osigurati rodnu ravnopravnost tako da 40 posto po zastupljenost spola, odnosno žena, bude naspram muškaraca, a njih 33 posto na menadžerskim pozicijama u tvrtkama – rekla je Kezić Mekota i dodala kako je danas u Hrvatskoj manje od 20 posto žena na menadžerskim pozicijama, ali Varaždinska županija je dobar primjer podizanja tog prosjeka, s obzirom na to da su u nadzornim i upravnim odborima varaždinskih tvrtki sve više i više nalaze upravo žene.

Konferenciju je podržao i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je rekao kako su žene, prije svega, inspirativne, donose svježe ideje, empatičnije su u biznisu, imaju jako puno prednosti i to se svakoga dana sve više prepoznaje.

Grad Varaždin ima pet upravnih odjela, a od petero pročelnika četiri su žene. Grad ima i 12 javnih ustanova, u kojima je šest ravnateljica. Dakle, žene su u Gradu Varaždinu ravnopravne, čak i nadzastupljene, što se tiče broja zaposlenih i broja rukovodećih mjesta i mislim da na taj način pružamo dobar primjer. Mogu istaknuti i svoj vlastiti primjer gdje zajedno sa svojom suprugom dijelim sve kućanske poslove i kod nas zajednički držimo sva četiri kuta kuće i meni nije nikakav problem usisati, obrisati podove, ispeglati – naglasio je Bosilj i dodao kako žena radi neke druge poslove, ali sve rade na način da budu potpuno ravnopravni.

Pozvao je sve muškarce da dijele kućanske poslove, da ne ostavljaju ženama da moraju
odrađivati sve u kući.

Na konferenciji sudjeluju i saborske zastupnice Boška Ban Vlahek i Ljubica Jembrih.

Organizatori Konferencije su Varaždinska županija i tvrtka LALS MEDIA d.o.o.

Suorganizatori: HGK VŽ, OK VŽŽ, Klub poslovnih žena Varaždinske županije

Partneri: Fakultet organizacije i informatike, Međimursko veleučilište Čakovec, Sveučilište
Sjever, Geotehnički fakultet Varaždin

Sponzori i donatori: HAMAG BICRO, Međimursko veleučilište Čakovec, Grad Novi Marof,
Grad Varaždinske Toplice, Općina Veliki Bukovec

Medijski partneri: Vžaktualno.hr, Sjever.hr, ZIP.com.hr, Radio Megaton, Radio Novi Marof

zip.com.hr 07.03.2024.

Continue Reading

Inspirativne priče

Inspirativne priče3 dana ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno nikad ne odustati”-poručila je Ivana Hazulin Pospiš

U četvrtak, 18. travnja, gošća emisije bila je Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Ivana Hazulin Pospiš završila je studij...

Inspirativne priče4 dana ago

Unatoč digitalnom dobu važna je komunikacija ” oči u oči “-poručila je Leljak

Snježana Leljak, direktorica firme SL Krapina Konzalting, urednica ZIP portala, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije i voditeljica...

Inspirativne priče6 dana ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo2 tjedna ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Društvo2 tjedna ago

Ovo je 10 finalistica drugog izbora “Inženjerka godine”!

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu...

Društvo2 tjedna ago

Učenici OŠ Marija Bistrica izradili prekrasne razglednice koje su poslali u Poljsku / FOTOGALERIJA

Učenici Osnovne škole Marija Bistrica izradili su brojne razglednice za prijatelje iz Poljske. Na poziv gradonačelnice grada pobratima Mariji Bistrici, ...

Društvo2 tjedna ago

Na današnji dan prije 102 godine rođena je Vesna Parun – velika hrvatska pjesnikinja i intelektualka!

Današnji dan, 10. travnja , obilježava se rođenje jedne od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja dvadesetog stoljeća – Vesne Parun. Njezin životni...

Inspirativne priče2 tjedna ago

“Dinamo nije samo hrvatski brend nego i europski – povezan sam s Dinamom od rođenja i ovo je velika odgovornost” – poručio Dragutin Kamenski

Dragutin Kamenski, vlasnik građevinske kompanije Kamgrad, poznati gospodarstvenik iz Zagorja, uz brojne funkcije preuzeo je i jednu od odgovornijih funkcija...

Inspirativne priče2 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno puno upornosti”- poručila je Jasmina Šivalec, vlasnica obrta za dizajn SHIVA.J

U četvrtak, 04. travnja, gošća emisije bila je Jasmina Šivalec, vlasnica obrta za dizajn SHIVA.J iz Zaboka i članica Poduzetničkog...

Aktivizam3 tjedna ago

“Sa seksizmom toliko srasli da ga više ne možemo niti razlučiti u svakodnevnoj komunikaciji” – poručila je Suzana Komušar

Projekti u sferi socijalne politike obično prate putanju zadanu „odozgo“: ukoliko su, recimo, financirani iz EU ili ESI fondova, trebaju...

Facebook

Aktualno