Connect with us

Inspirativne priče

„Naša znanja i iskustva prenosit ćemo s veseljem budućim generacijama žena AWE akademija diljem svijeta“ – poručila je Barbara Smrček

Donosimo priču Barbare Smrček, magistre ekonomije, koja je jedna od 30 žena polaznica američke Akademije za žene poduzetnice AWE u Hrvatskoj. 

AWE je veliki svjetski projekt koji se provodi u više od 100 zemalja svijeta, a sad se po prvi puta provodio i Hrvatskoj. Program ove Akademije za poduzetnice pokrenut je u suradnji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Cilj ovog programa je osnaživanje žena i pružanje znanja i informacija o tome kako pokrenuti ili bolje razviti vlastiti posao.

-Treći siječanj ove godine bio je jedan od važnijih dana u mom životu. Tog sam dana dobila službenu potvrdu s Ekonomskog fakulteta u Rijeci da je moja prijava na ovu akademiju potvrđena i da ću biti polaznica 1. generacije Akademije za žene poduzetnice Hrvatska 2024. Jedna od 30 odabranih žena iz cijele Hrvatske, od preko 150 prijavljenih žena! Vau, mojem oduševljenju nije bilo kraja – počela je svoju priču Barbara Smrček. 

Otvaranje Akademije 12.siječnja 2024. u Rijeci

-Bližio se dan otvaranja Akademije u Rijeci. Što očekivati? Znala sam da me čeka uzbudljivo putovanje koje će mi sigurno donijeti puno novih znanja, mentora, profesora, predavača i upoznavanje divnih žena s jedinstvenim pričama. Veliki je to projekt na svjetskoj razini, koji će mi sigurno donijeti nova znanja i proširiti vidike koje sam imala do sada. Jedva sam čekala odlazak u Rijeku, nove uzbudljive susrete no, pred sam odlazak u Rijeku, kako to obično biva, zakompliciralo mi se zdravstveno stanje i hitno sam morala na manji operativni zahvat. Ništa nije lako, bilo je stresno i neizvjesno, ali ipak sam uspjela i došla na otvaranje Akademije. Nitko tada nije bio sretniji od mene. Uz sve bolove koje sam imala, nisam požalila ni trena što sam otputovala – kazala je Smrček dodavši kako se tog dana okupilo 30 žena iz svih krajeva Hrvatske.

Također je kazala kako su polaznice bile ambiciozne i željne znanja i novih iskustava, neke od njih već su bile iskusne poduzetnice, a neke su tek razmišljale o ulasku u poduzetništvu. Svaka od njih, pa i sama Barbara, suočavala se sa određenim izazovom koji je htjela riješiti na najbolji mogući način i pokazalo se da su došle na pravo mjesto.

Program je svečano otvorila voditeljica Akademije izvanredna profesorica, docentica, doktorica znanosti Ana Marija Sikirić Šimčić, dekan EFRI Saša Drezgić sve je pozdravio poticajnim govorom, a pridružila mu se Erica King iz Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Poticaj da ustraju u svojim nastojanjima dala je rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić – Samaržija, a kompletan program predstavila je druga voditeljica Akademije za poduzetnice profesorica, doktorica znanosti Lara Jelenc. Uslijedila je panel rasprava Žene i poduzetništvo: izazovi i perspektive u kojoj su sudjelovale Alida Perkov, Jovana Čutul, Ana Dražul i Zvoni Schreckeis.

Provođenje programa Akademije na engleskom jeziku

Sam program je super osmišljen za on-line pohađanje Akademije na platformi Dream builder, koja je nastala na Arizona State University u SAD-u. Cjelokupni program se naravno provodio na engleskom jeziku, kao i polaganje svih ispita o usvojenom znanju. U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) pokrenuo je 2019. godine program Akademiju za žene poduzetnice (engl. Academy for Women Entrepreneurs- AWE). Cilj programa je i umrežiti poduzetnice s onim pojedincima koji im u lokalnoj zajednici a i na svjetskoj razini mogu pomoći svojim dugogodišnjim iskustvom i ekspertizom. Svaka polaznica je dobila svog osobnog mentora, a koji su redom svi eminentni poduzetnici, znanstvenici i iskusni poslovni ljudi, što je zaista pridonijelo kvaliteti ove Akademije i stečenom znanju.

-Moja mentorica bila je izvrsna stručnjakinja Jana Blazevic Marcelja, iz Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci. Puno sam korisnih i stručnih savjeta od nje dobila kao i potpunu podršku kroz svoj daljnji osobni rast. Također, mi polaznice međusobno bile smo povezane po dvije i dvije, te smo se tako međusobno bolje upoznale i intenzivnije komunicirale tijekom edukacije te pratile međusobni napredak i bile jedna drugoj podrška – pojasnila je Smrček.

Šest mjeseci edukacije i podrške

-Tijekom šest mjeseci radile smo na sebi, stjecale nova znanja i bile bodrene od strane naših mentora. Live sastanci s predavačima bili su inspirativni, a među nama se razvila prekrasna energija. Gotovo svaki petak od 17 do 20 sati bilo je naše vrijeme rezervirano za on-line predavanja i mogu reći, iako umorne od obaveza koje je nosio svaki tjedan, i poslovnih i privatnih, ovo trosatno zajedničko druženje nije se propuštalo. Zapravo, jedva smo čekale petak, bile aktivne tijekom predavanja i postavljale pitanja na koja smo dobivale konkretne odgovore i primjere iz realnog poslovnog života – ispričala je Smrček.

Također je kazala kako su se međusobno umrežile, zapratile na društvenim mrežama i bile i ostale podrška jedne drugima. Međusobno su razmjenjivale iskustva, dijelile savjete i zaista bile cijelo vrijeme angažirane i dostupne.

Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj uručila diplome

-Jedva sam dočekala veliki dan, 14. lipnja ove godine – ponovno okupljanje na Ekonomskom fakultetu u Rijeci i završetak Akademije. Kako sam se sve više približavala Rijeci moje uzbuđenje je raslo. Puna energije i elana, iako je bio petak popodne, pozdravljala sam drage žene koje nisam vidjela 5 mjeseci. Neka posebna pozitivna energija kojom smo zračile se osjećala u zraku. Sretne smo bile da smo uspjele! Ponosne na sebe i naše voditeljice – naglasila je Smrček.

Svečanost zatvaranja Akademije svojom nazočnošću uveličala je i Nathalie Rayes, veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj koja je osobno svim polaznicama uručila diplome i čestitala na postignutom uspjehu. Njezina jednostavnost, pristupačnost i duboko razumijevanje žena poduzetnica ostavili su dubok dojam na sve polaznice.

-Događaj je zaista bio emotivan za mene, upoznala sam divne ljude i započela lijepe poslovne suradnje. Naše drage voditeljice programa Akademije Lara Jelenc i Ana Marija Sikirić Simčić su uvijek bile uz nas, odgovarale na naša teška pitanja i rješavale naše probleme, stoga sam im jako zahvalna. Ostavile su trajan utjecaj na mene, na sve nas i učinile nam poduzetništvo mnogo ugodnijim i lakšim – poručila je Smrček.

Na samom kraju razgovora s  ponosom je kazala kako je, zajedno sa ostalim polaznicama, sa završetkom ove Akademije postala US Alumni za sve buduće generacije AWE Akademije na globalnom nivou.

Naša znanja i iskustva prenosit ćemo s veseljem budućim generacijama žena AWE akademija diljem svijeta. Radujem se budućim susretima s manje iskusnim ženama i nastavku ovog nevjerojatnog putovanja kojima namjeravam biti podrška. Zaista sam sretna što sam dio ovog sjajnog cjeloživotnog programa i što sam upoznala divne uporne žene koje ne odustaju i bore se za sebe. Zahvalna sam na pozitivnoj podršci svih žena i veselim se novom rastu. A mi, žene prve generacije AWE akademije u Hrvatskoj, i dalje ćemo podržavati jedna drugu na uzbudljivom poduzetničkom putu i veseliti se našem slijedećem zajedničkom susretu- poručila je Barbara Smrček.

sleljak/Foto: Ivan Vranjic #awecroatia2024./zip.com.hr 26.06.2024.

Continue Reading

Aktualno