Connect with us

Društvo

Konferencija “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023.” svečano je otvorena – brojne žene danas će ispričati svoje inspirirajuće priče

Konferencija “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023. – upravljanje promjenama i izazovima” svečano je otvorena danas u Krapini u Poslovno-tehnološkom inkubatoru KZŽ!

Konferencija namijenjena upravo ženama i razvijanju njihovih potencijala i poduzetništva svečano je otvorena. Na samom je početku uzvanicama i uzvanicima prikazan kratki filmić, koji je snimljen povodom održavanja jubilarne 5. Konferencije “Žene i poduzetništvo u KZŽ 2023.”a čija je tema uspješno upravljanje promjenama i izazovima.

Uvodne su govore uputile brojne žene, ali i muškarci koji su svojom nazočnošću došli pružiti podršku prisutnim poduzetnicama, obrtnicama, vlasnicama OPG-ova, menadžericama,  ravnateljicama, direktoricama i svim ženama koje se bore za rodnu ravnopravnost.

Prisutnima se je na samom početku obratila organizatorica i direktorica SL KRAPINA KONZALTING Snježana Leljak, koja je istaknula važnost žena u poduzetništvu kao teme koja je sveprisutna, ali i dalje neaktualna u današnjem društvu.

Evidentno je da su žene još uvijek na marginama gospodarskih tokova, još uvijek postoji dosta zapreka poduzetništvu žena, bilo da se radilo o otežanom pristupu izvorima financija, bilo da se uskraćuju potpore poduzećima u vlasništvu žena, a da ne govorimo o društvenoj podršci. Ubrzanje ekonomskog i društvenog razvoja te podizanje gospodarskih aktivnosti i kod nas, a i u Europskoj uniji nije moguće bez većeg uključivanja žena – istaknula je Leljak te je naglasila kako su žene koje zarađuju i troše, jačaju gospodarstvo i smanjuju opterećenost socijalnog sustava.

– Vjerujem da će današnji program zaista biti edukativan i inspirativan i da ćemo zajedno naučiti kako još bolje upravljati promjenama i izazovima i kako umrežavanjem i međusobnom podrškom napuniti baterije da možemo učiniti sve. Žene, učinite SVE, uzmite sudbinu u svoje ruke, budite poduzetne, proaktivne, budite financijski neovisne, bavite se politikom, postavljajte pitanja, educirajte se, umrežavajte i podržavajte. – poručila je organizatorica Leljak svim prisutnim ženama konferencije.

Na osnaživanje svojih poduzetničkih potencijala pozvao je zamjenik direktorice Poduzetničkog centra KZŽ, Denis Ranogajec.

– U Poduzetničkom centru radi 70 posto žena, a u samom Inkubatoru imamo 30 posto poduzetnica početnica. Vjerujem da će današnji paneli, rasprave i iskustva dodatno osnažiti sve koji razmišljaju da uđu u poduzetništvo te se nadam da ćemo do sljedeće godine imati barem 50 posto poduzetnica – rekao je Ranogajec.

Prisutnima se je uz doista inspirativan i ohrabrujući govor obratio i predsjednik HGK Županijske komore Krapina, Anđelko Švaljek.

– Svi ćemo se složiti da je premalo žena na rukovodećim pozicijama, a za to postoje tri razloga. Za čak dva od njih su odgovorni upravo muškarci. Jedna je ravnoteža privatnog i poslovnog života… drugo je naša odluka koju mi kao muškarci u menadžmentu donosimo… te je treće samopouzdanje i hrabrost žena – rekao je Švaljek.

Vi žene ste presamokritične, očekujete od sebe previše. Da su muškarci toliko samokritični, evo ja ne bih bio tu – dodao je Švaljek.

U KZŽ ima više od 3000 obrta, a kako je rekao Nenad Kučiš, predsjednik OKKZŽ te predstavnik suorganizatora, žene su vlasnice njih 976, što čini oko 30 posto.

– Žene ne samo da su poduzetnice i vlasnice obrta, one jako dobro sudjeluju u radu naših udruženja obrtnika i naše Komore, a ujedno imamo i dvije predsjednice udruženja obrtnika, a ja se nadam da će toga u budućnosti biti i više – rekao je Kučiš.

Veliko zadovoljstvo i radost što je upravo ovdje, izrazila je i Branka Aralica, direktorica MPI Vrelec te međunarodna partnerica Konferencije iz Slovenije. Istaknula je odličan rad koji se provodi na području Slovenije, točnije Rogaške Slatine te je također uzvanicama naglasila neke činjenice.

– Statistika kaže, da su žene kada ulaze u poduzetništvo, više educirane, samosvijest je niža te se ne usuđujemo riskirati kao muškarci. S druge strane, firme koje osnivaju žene imaju 99 posto veće šanse preživljavanja, dok kod muškaraca 43 posto – rekla je Branka Aralica.

Svoje oduševljenje Zagorjem i ovim događanjem nije krila ni predsjednica Udruženja “Poduzetnice IN” Bosna i Hercegovina, Adisa Tufo. Istaknula je kako je ovo prvi put kako sudjeluje na ovoj konferenciji, a na to se odlučila iz samog razloga kako se promovira poduzetništvo.

Ovakvi događaji osnažuju lokalno stanovništvo, a prije svega žene. Što nam je cilj i zašto se trebamo osnaživati? Upravo da raspojasamo svoju davno potisnutu ambicioznost koja se tumačila na različite načine i da budemo ono što zaista jesmo i da sve svoje potencijale osnažimo i da putujemo i svakim danom hrabro koračamo na putu lične izvrsnosti – naglasila je Tufo.

Sadašnje i buduće poduzetnice došao je podržati i župan Željko Kolar, koji je na početku čestitao veliki 5. rođendan ove već tradicionalne Konferencije.

– Mi si ne možemo dozvoliti da budemo nečime zadovoljni jer u onome trenutku kada postanete nečime zadovoljni, počnete polako padati. Uspjeh ima svoju cijenu – rekao je Kolar.

– Kad biraš tim, baš kao kad igraš graničar, biraš onog tko je najbolji, koji će ti omogućiti da pobijediš. Nitko ne gleda je li to muško ili žensko – naglasio je župan Kolar.

– Dok god govorimo o kvotama, nemamo do kraja posložen sustav i nemamo ravnopravnost. Osobno se borim protiv kvota i da stvorimo društvo u kojem nam te kvote ne trebaju. U javnim tvrtkama nema određivanja plaća prema tome jeste li muškarac ili žena, svi imaju isti koeficijent, ali u privatnom sektoru, u biznisu to još uvijek nije tako i to treba jasno i glasno reći, trebaju svi imati iste šanse jer kada imamo iste šanse, sa svojom ćemo kvalitetom doći do izražaja – poručio je Kolar.

Program Konferencije potrajat će do 15 sati, a teme koje slijede u nastavku su:

  • RADIONICA: Harmonija uspjeha: Žene, poduzetništvo i ravnoteža
  • OKRUGLI STOL: Gradimo karijere: Koji su izazovi s kojima se žene susreću? Formula uspjeha?
  • BREAK UZ STAND UP: KUD Krapina: “Svekrva i sneha”
  • KEY NOTE: Digitalna i stvarna povezanost: Umrežavanje i stvaranje kontakata u digitalnom prostoru
  • INSPIRATIVNE PRIČE „Trnjem do uspjeha”
  • RADIONICA: Oslobodi svoj potencijal – “Uspjeh počinje u glavi”
  • NETWORKING

Konferencija „Žene i poduzetništvo” je sufinancirana sredstvima Saveza Alpe Jadran. Srebrni sponzor RGNC grupa – Regeneracija i ReGalerija, naš coffe break sponzor Hrvatsko kreditno
osiguranje, financijsku potporu dali su i AquafilCRO, Dunapack paking, Grad Krapina, Grad Pregrada, Ljekarne Krapinsko-zagorske županije, Poslovni klub “Skup za Zagorje”, Sato, Sava osiguranje, Vetropack Straža. Svojim donacijama pomogli su: Krakom, Općina Lobor, Pekom, Moda Bell elegance, S-efekt Krapina, Studio Fen Bar Krapina, GM Studio Krapina, Salon Kompa
Krapina, Shine desing (Šajn dizajn), SALE-MONT Krapina te Udruga Vino Zagorje.

 

lleljak / zip.com.hr 06.06.2023.

Continue Reading

Aktualno