Connect with us

Ekologija

Krapinsko-zagorska županija prelazi na “zeleniji” vozni park

Krapinsko–zagorska županija krenula je u zanavljanje voznog parka. Stara i dotrajala vozila odsad pa nadalje bit će zamjenjivana za nova, ekološki čišća, hibridna vozila.

Krapinsko–zagorska županija završila je postupak javne nabave male vrijednosti za 3 nova službena hibridna automobila. Postojeća vozila kojima su se dosad koristili službenice i službenici Krapinsko–zagorske županije prosječne su starosti 14 godina, odnosno najstarije vozilo staro je 18 godina, a najmlađe 10 godina. Prosječna kilometraža spomenutih vozila iznosi 228 tisuća km – odnosno, u rasponu od 150 tisuća km do 477 tisuća km.

Vozila koja su bila predmetom javne nabave predviđena su za potrebe službenica i službenika upravnih odjela Krapinsko–zagorske županije, spadaju u nižu srednju klasu, marke Renault, model Captur (E-TECH FULL HYBRID). Ukupna vrijednost ugovora o javnoj nabavi za spomenuta vozila je 56.403,36 eura bez PDV-a, odnosno 70.214,40 eura s PDV-om. Vozila su nabavljena putem operativnog leasinga u trajanju od 48 mjeseci.

Spomenutim postupkom javne nabave zapravo je započet proces pretvaranja postojećeg županijskog voznog parka u „zeleni“ vozni park. Naime, prilikom svakog sljedećeg zanavljanja voznog parka, predmetom javne nabave bit će hibridna i/ili električna vozila. U planu je i postavljanje vlastite solarne elektrane.

Hibridna ili električna vozila – koje su razlike

Hibridni automobili su upravo ono što im i ime kaže – ona u suštini, koriste dva različita agregata. Tu je elektromotor koji vam omogućava određenu autonomiju od 60-70 km, a tu je i normalno benzinski motor koji starta po potrebi kada se baterija koja pokreće električni motor potroši.

Električna vozila, sa druge strane, koriste samo električni motor, što znači da ne koristite bilo koju vrstu fosilnih goriva. Električna vozila nisu opremljena dodatnim motorom koji bi se aktivirao u slučaju kada vozilo ostane bez pogonskog električnog napajanja. Električna vozila obično imaju više prostora za baterije što znači da imaju veću eko autonomiju, tj. mogu da prijeđu više kilometara koristeći samo električnu energiju.

Električna vozila nude nekoliko prednosti u odnosu na hibridni pogon. Glavna prednost je da električna vozila manje zagađuju okolinu od hibrida, jer ne koristite fosilno gorivo uopće. To je velika stvar za ekološki svjesne kupce koji žele smanjiti svoj negativan utjecaj na okolinu, koliko god je to moguće.

Uvijek ima prednosti i nedostataka, kod nas, nažalost, još uvijek nije dovoljno razvijena infrastruktura za punjenja električnih vozila ukoliko se odlučite putovati na dulje rute… U svakom slučaju, u vrlo bliskoj budućnosti ionako više neće biti upitno jer već sad je evidentno da se pod hitno mora smanjiti korištenje fosilnih goriva i smanjiti zagađivanje okoliša, na što nas podsjećaju svakodnevni klimatski ekstremi i elementarne nepogode po cijelom svijetu.

zip.com.hr 26.06.2024.

Continue Reading

Aktualno