Connect with us

Ekologija

Akcija “Jeste li vidjeli saproksilne kornjaše?”

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom.

Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

-lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli

-datum kada ste ga/ ih vidjeli

-ime i prezime nalaznika

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA 

Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su one bitne i zanimljive:

Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša – saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.

Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.

Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);

Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

zip.com.hr/tekst i foto: Javna ustanova Zagorje zeleno

Continue Reading

Aktualno