Rak nije mrak-nutricionistički savjeti za onkološke pacijente

Prehrana je važan stup potpore u liječenju zloćudnih bolesti.

Iako ne postoji univerzalna dijeta koja može spriječiti ili izliječiti rak, znanstveno utemeljene smjernice potvrđuju da raznolika i uravnotežena prehrana može značajno poboljšati kvalitetu života, podnošenje terapija i oporavak.

O prehrani onkoloških bolesnika, ali i najčešćim zabludama, u drugoj emisiji jesenskog ciklusa treće sezone serijala edukativno-informativnih emisija „Rak nije mrak“, govorila je magistra nutricionizma Ivona Grilec.

Prehrana – snažan alat prevencije

Na vlastitu prehranu i životne navike možemo utjecati već danas i tako smanjiti rizik za razvoj mnogih kroničnih bolesti, uključujući rak. Prehrana je snažan alat prevencije, ne samo terapije, ističe nutricionistica Ivona Grilec te napominje kako kod onkoloških pacijenata radikalne restrikcije nikada nisu rješenje. Umjesto toga, prehranu treba prilagoditi individualnim potrebama, ovisno o dijagnozi, vrsti terapije i nuspojavama. Tijelu je potrebna energija i nutrijenti kako bi se lakše nosilo s liječenjem, brže oporavljalo i podržalo imunološki sustav. Jednako je važno održavati primjerenu tjelesnu masu, jer i gubitak i prekomjerna težina mogu nepovoljno utjecati na ishod liječenja i kvalitetu života.

Prehrana onkoloških bolesnika

Pravilna prehrana kod onkoloških bolesnika znači uravnotežen unos svih skupina namirnica, uz prilagodbu individualnim potrebama i nuspojavama terapije. Temelj prehrane trebala bi činiti hrana biljnog podrijetla, kvalitetni izvori proteina, vitamina i mineralnih tvari, složeni ugljikohidrati i zdrave masnoće. Važno je unositi i adekvatnu količinu tekućine, najbolje vode. Nutricionistica Ivona Grilec ističe kako se onkološkim bolesnicima preporučuje ograničiti prerađenu hranu, crveno meso, mesne prerađevine, životinjske masnoće, prženu i prepečenu hranu te alkohol. Povremena konzumacija takvih namirnica nije opasna, ali problem nastaje kada one čine temelj prehrane. Znanstvena istraživanja pokazuju da visok unos prerađene hrane i alkohola značajno povećava rizik za razvoj raka i drugih kroničnih bolesti.

Dodaci prehrani kod onkoloških bolesnika – da ili ne??

Dodaci prehrani nisu bezazleni i s njima treba biti vrlo oprezan, ističe magistra nutricionizma Ivona Grilec te pojašnjava kako neki pripravci mogu umanjiti djelovanje onkološke terapije, a u određenim slučajevima mogu biti i štetni. Zbog toga ih nikada ne treba koristiti kao alternativu standardnom liječenju, već isključivo kao potporu, i to samo u dogovoru s liječnikom. Suplementacija je potrebna jedino ako postoji stvarni manjak u prehrani ili kada se hranom ne može unijeti dovoljna količina određenih nutrijenata. Preporučuje se izbjegavati dodatke prehrani nekoliko dana prije i poslije primanja kemoterapije, jer mogu negativno utjecati na djelotvornost terapije. Isto tako, nikako ne kombinirati više preparata istovremeno bez konzultacije s liječnikom, zbog mogućih interakcija, ističe Ivona Grilec, magistra nutricionizma.

Ivona Grilec diplomirala je nutricionizam na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i svojim radom se posebno posvećuje temama poput prehrane za vrijeme trudnoće i u postpartumu te uvođenja dohrane. Redovito sudjeluje na edukativnim događanjima i konferencijama, rado se usavršuje i nadograđuje svoje znanje. Nedavno je otvorila obrt (NUTRI-NIDUS) kako bi više vremena posvetila edukaciji mladih roditelja, jer, kako sama ističe, o pravilnoj prehrani treba voditi računa od najranije dobi.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.