Zabok je danas, 14. prosinca 2025. godine, po prvi put bio domaćin manifestacije „Zabočka čvrčkijada“, koja je na Trgu K. Š. Đalskog okupila brojne posjetitelje željne domaćih okusa, tradicije i dobrog druženja.
Nova gastronomska manifestacija bila je posvećena čvarcima, tradicionalnoj zagorskoj deliciji koja je desetljećima neizostavan dio lokalne kuhinje. Posjetitelji su mogli pratiti pripremu čvaraka te kušati razna jela spravljena posebno za ovu prigodu.

Komisija za ocjenjivanje sastojala se od Senada Hodžića, Ivana Besednika i Branka Kveža.
Branko Kvež iz OPG-a Kvež, ujedno i predsjednik žiria istaknuo je kako se već deset godina bavi preradom mesa i proizvodnjom čvaraka.

-Pri ocjenjivanju gledaju se tri osnovne stavke – boja, okus i miris te da se sve mora poklopiti kako bi čvarci bili dobri. Ako boja nije kako treba, već se osjeti drukčiji okus, znači da je bilo malo više vatre i da je okus već tvrđi. Gleda se sve pojedinačno i sve zajedno, a svaki član komisije daje svoje viđenje. Na kraju sve dodatno provjerimo kako bismo donijeli odluku tko je napravio najbolje čvarke – poručio je Kvež.
Po završetku ocjenjivanja osvrnuo se na rezultate.
-Ovo što smo sada probali, moram reći da sam oduševljen-svi su napravili izvanredne čvarke. Presudne su bile nijanse, razlika je iznosila svega tri boda, a onaj tko je uspio postići idealan omjer boje, mirisa, okusa i slanoće na kraju je bio najbolji-rekao je Kvež.

Odluka je donesena, odabrano je i prvo mjesto, a ono je pripalo Mjesnom odboru broj 1-Špičkovina, Dubrava i Bračak.
U ime pobjedničke ekipe obratio se, Stjepan Tkalec.

-Pozivam sve da dođu i iduće godine, da nas ima što više, kako bismo i dalje održavali tradiciju. U ekipi nas je bilo šest, a čvarke smo radili po „starinski“, kako se i inače rade, bez ikakvih tajnih sastojaka. Prvi smo završili s pripremom čvaraka i svi koji su došli do nas probati naše čvarke bili su oduševljeni te su nam već tada prognozirali da ćemo odnijeti prvu nagradu. To radimo već dugo u našim domaćinstvima, nije nam bilo strano, stoga je vjerojatno opravdano osvojeno prvo mjesto – rekao je Tkalec zahvalivši na nagradi.
Svoje dojmove podijelili su i članovi Mjesnog odbora 2.

-Radili smo velike količine, borili smo se s njima opasno i jako smo ponosni na sebe jer znamo da smo napravili pravi posao. Naša Ančica je u pravo vrijeme dodala mlijeko i naši čvarci su bili najrumenije boje-rekli su.
Gradonačelnica Grada Zaboka, Valentina Đurek, rekla je kako se u pripremi čvaraka natjecalo deset ekipa.

-Cijeli gradski trg danas je bio pun ljudi, a na svakom štandu vladala je pozitivna energija, uz hrane i pića u neograničenim količinama koje su ekipe same donijele, dok su organizatori osigurali špek – izjavila je.
-Nakon otprilike dva i pol sata pojavili su se prvi rezultati pa su si svi malo „napiknuli“. U 12:30 sati započelo je ocjenjivanje i dobili smo pobjednika, a to je Mjesni odbor 1, odnosno mjesni odbor Špičkovina, Dubrava i Bračak. Mjesni odbor 3 nije imao svoje natjecatelje, ali su se sami organizirali – dodala je gradonačelnica.
-Jedan zabočki duh danas je bio prisutan na trgu, veselje, radost i odličan uvod u blagdansko vrijeme. Moram zahvaliti Josipu Horvatinu, pokretaču ove manifestacije, za kojeg su dobro poznata ovakva druženja i okupljanja. Prva Čvrčkijada, ali ne i zadnja, idemo dalje, još jače – zaključila je Đurek.
Za bogatu gastronomsku ponudu pobrinule su se brojne udruge i društva. Lovačko društvo „Trčka“ Zabok pripremilo je 150 porcija gulaša, dok je Udruga gljivara „Zagorski vrganj“ Zabok poslužila 200 porcija jaja s gljivama. Vinari iz udruga „Grozd“ Zabok i „Preša“ Špičkovina nudili su škropce i gemište, a UDVDR Krapinsko-zagorske županije tradicionalne podrapane gaće. Glavna zvijezda manifestacije bili su, naravno, čvarci, koji su se brzo dijelili među posjetiteljima.

Atmosferu na trgu dodatno su zagrijali tamburaški sastavi, a u organizaciji i programu sudjelovalo je sedam ekipa mjesnih odbora Grada Zaboka, Komunalno Zabok, Vatrogasna zajednica Zabok te Košarkaški klub Zabok.
Prva Zabočka čvrčkijada protekla je u izvrsnom ozračju te pokazala velik interes građana i posjetitelja, čime je postavila dobre temelje da ova manifestacija postane nova tradicija u adventskom i gastronomskom kalendaru Zaboka.



