Danas obilježavamo Međunarodni dan čaja, dan posvećen jednom od najomiljenijih napitaka na svijetu.
Čaj nije samo piće, on je tradicija, ritual i način povezivanja ljudi različitih kultura. Od zelenog i crnog, preko bijelog i biljnog, do egzotičnih mješavina-svaka šalica čaja priča svoju priču.
Čaj nas uči strpljenju dok se listići pažljivo pripremaju, ali i uživanju u trenutku. To je prilika da se zaustavimo, udahnemo miris, okusimo toplinu i podijelimo ovaj mali ritual s prijateljima i obitelji.
U nastavku vam donosimo 10 zanimljivih činjenica o čaju:
Čaj-napitak s tisućljetnom pričom
Čaj prati čovječanstvo već oko pet tisuća godina. Prema kineskoj legendi, nastao je sasvim slučajno kada je car Shen Nung kuhao vodu, a nekoliko listova s obližnjeg grma završilo je u loncu. Voda je poprimila zanimljivu boju i miris, a car je iz znatiželje kušao napitak koji je kasnije postao jedan od najraširenijih na svijetu.
Tisuće različitih okusa
Iako mnogi misle da je čaj jednostavan napitak, danas postoji više od 3000 različitih vrsta i sorti koje se razlikuju po okusu, mirisu i načinu obrade.
Kada je čaj vrijedio više od novca
U nekim razdobljima povijesti čaj nije bio samo piće, već i sredstvo plaćanja. Zbog velike potražnje i vrijednosti, koristio se kao valuta sve do relativno kasnih stoljeća.
Kako pripremiti „savršenu“ šalicu
Za pravilnu pripremu čaja važni su točni omjeri i kvaliteta vode. Preporučuje se koristiti svježe prokuhanu, meku vodu te otprilike 4 grama čaja na 200 ml vode. Kod crnog čaja idealna temperatura vode je između 90 i 95 °C, a vodu nije dobro ponovno zagrijavati.
Čaj i kofein-prirodna zaštita biljke
Čaj prirodno sadrži kofein, otprilike 40 do 120 mg na jednu šalicu od 250 ml. Zanimljivo je da biljka proizvodi kofein kao obrambeni mehanizam, jer je on štetan za sitne insekte.
Čaj u pet sati-više od obične navike
Poznata britanska tradicija ispijanja čaja u pet sati nastala je iz praktičnih razloga. Aristokraciji je razmak između ručka i večere bio predug, pa je popodnevni čaj postao prilika za druženje i uživanje u slasticama, a ne nužno zbog samog čaja.
Najskuplji čaj na svijetu
Jedan od najcjenjenijih čajeva dolazi iz Kine i nosi naziv Da Hong Pao. Smatra se nacionalnim blagom, a u prošlosti su ga pili carevi zbog njegovih ljekovitih svojstava. Njegova rijetkost čini ga izuzetno skupim – zabilježeno je da je 20 grama prodano za čak 28.000 dolara.
Čaj s maslacem umjesto šećera
Dok je kod nas uobičajeno dodavati limun ili med, u Tibetu se čaj pije na potpuno drugačiji način. Tradicionalni po cha priprema se od crnog čaja, mlijeka i slanog maslaca, što mu daje gustu i zasitnu teksturu.
Kako je nastala vrećica čaja
Filter-vrećica za čaj nastala je sasvim slučajno početkom 20. stoljeća. Trgovac iz New Yorka slao je čaj u svilenim vrećicama kao uzorke, a ugostitelji su ih počeli koristiti izravno u vodi kako bi uštedjeli vrijeme. Ta ideja brzo se proširila i dovela do današnjih čajnih vrećica.
Čaj kao borba protiv alkohola
U nekim zemljama čaj je imao i društvenu ulogu. U Rusiji su se otvarale jeftine čajane kako bi se radnike odvratilo od pubova, dok se u Engleskoj čaj dijelio besplatno kao pokušaj smanjenja alkoholizma među stanovništvom.
Na ovaj dan, posvetimo trenutak sebi i drugima. Pripremimo šalicu omiljenog čaja, osjetimo miris i okus, i proslavimo tradiciju koja nas stoljećima povezuje. Čaj je više od napitka, on je most između kultura, trenutaka i ljudi.




