U petak, 21. studenoga 2025. godine u 18:00 sati, u Općinskoj knjižnici i čitaonici Marija Bistrica (Zagrebačka 26) održat će se promocija projekta Babičini recepti po varaždinskom kraju.

Posjetitelje očekuje premijera finalne epizode istoimenog serijala, predstavljanje kuharice inspirirane tradicijom varaždinskog kraja te degustacija brojnih domaćih kolača pripremljenih po starinskim receptima.
Ova sezona predstavljanja tradicionalnih recepata predstavlja nastavak uspješnog serijala Babičini recepti, posvećenog dragoj babici Đurđi iz Krapine. Serijal je pokrenuo njezin unuk, autor projekta i vlasnik obrta Babičina produkcija. Promocijom aktualnog izdanja obilježava se objava već četvrte vrijedne knjige u produkciji koja njeguje tradiciju domaće kuhinje i prenosi obiteljske priče.
Prvo izdanje, pod nazivom Babičini recepti, bilo je koncipirano kroz dvanaest mjeseci, a u svakom su mjesecu brojni sudionici otkrivali obiteljske recepte te jela inspirirana kulinarskim nasljeđem babice Đurđe. Svako poglavlje predstavljalo je jedan mjesec i nudilo cjeloviti jelovnik – od juhe i predjela do glavnog jela i deserta.
Nakon toga nastao je serijal Babičini recepti po Krapinsko-zagorskoj županiji, u kojem je sudjelovalo svih 32 grada i općine. Svaka je sudionica, predstavljajući svoj kraj, donijela po jedan slatki i jedan slani kolač, čime je stvorena vrijedna zbirka autentičnih zagorskih recepata.
Treća knjiga, Mamekovi recepti, koju je napisala Ljubica Radovečki iz Svetog Križa Začretja, posvećena je njezinoj majci Milkici kao topla oda obiteljskoj tradiciji i uspomenama na okuse domaće kuhinje.
Vlasnik obrta Babičina produkcija, Mario Krog ispričao nam je kako je nastao serijal Babičini recepti i od kuda je sve krenulo.

–Nakon uspjeha prethodnih sezona i brojnih otkrivenih recepata iz različitih krajeva, ideja o nastavku istraživanja tradicionalne kuhinje pojavila se gotovo prirodno. Ljepota starih običaja, raznolikost okusa i osebujne priče svake babice potaknule su daljnje prikupljanje recepata i očuvanje kulinarske baštine koja se prenosi s koljena na koljeno – rekao je Krog.
–U suradnji s etnologom Tiborom Martanom otvorila se nova mogućnost – istražiti bogatu tradiciju Varaždinske županije, poznate po brojnim udrugama, vrijednim čuvaricama kulinarskih vještina i zaštićenim receptima koji svjedoče o dugoj povijesti ovoga kraja – poručio je.
–Tako je započelo novo poglavlje serijala – putovanje kroz varaždinski kraj, bilježenje jedinstvenih recepata i običaja te stvaranje dragocjene zbirke koja čuva kulturno i gastronomsko nasljeđe za buduće generacije – zaključio je Krog.
Krog se osvrnuo i na bogatstvo recepata te samo snimanje serijala, istaknuvši kako je cijeli proces bio i zahtjevan i poseban. Naglasio je da je snimanje proteklo u vrlo dinamičnim uvjetima – od sunčanih dana do kiše i poplava – te da je cijelo ljeto bilo ispunjeno putovanjima, posjetima domovima i udrugama te stalnim prilagodbama različitim situacijama. Unatoč izazovima, istaknuo je kako su trud, upornost i zajedništvo svih sudionika bili presudni za uspjeh projekta te poručio kako su svi koji su sudjelovali dali maksimum i upravo zahvaljujući njihovom angažmanu serijal je uspješno priveden kraju.
Krog je istaknuo i nekoliko detalja o samoj knjizi, naglasivši kako su svi recepti koji se u njoj nalaze dodatno isprobani i provjereni, kako bi bili pristupačni i onima koji ih prvi put pripremaju, ali i onima koji već poznaju tradicijska jela.
Napomenuo je da je priprema svih recepata bila zahtjevna, no uz pomoć video uputa i savjeta samih babica, rezultati su bili iznimno uspješni. Dodao je kako će upravo oni koji će knjigu nabaviti i jela isprobati biti najbolja potvrda njezine vrijednosti.
Posebno je spomenuo i nekoliko recepata koji nisu prikazani u serijalu, ali su, kako je rekao, „poskrivečki“ podijeljeni od strane babica koje su željele sačuvati još poneki dragocjeni recept iz svojih bilježnica.
Ujedno je zahvalio udruzi Od stiha iz Sračinca, koja je obavila zahtjevan posao – pregledala sve epizode serijala i napisala stihove posvećene svakoj babici i mjestu iz kojeg dolazi.
Ovaj događaj donosi spoj tradicije, kulinarstva i sjećanja na okuse djetinjstva koji povezuju generacije. Dobrodošli ste pridružiti se i uživati u toploj atmosferi, pričama i okusima koje čuva Babičina produkcija.



