Ništa ne podsjeća na udobnost doma i toplinu jesenskih jutara kao miris svježe pečenih cimet rolica. Mekane i savršeno začinjene, ove rolice su pravi desert za dušu.
Bilo da ih pripremate za obiteljski doručak, popodnevni čaj ili kao slatki zalogaj uz kavu – ovaj provjereni recept donosi vam savršenu kombinaciju pjenastog tijesta, aromatičnog fila od cimeta i bogate kreme od sira.
Ako volite recepte koji ispunjavaju kuću toplinom i osmijehom – nastavite čitati jer vas čeka najbolji recept za cimet rolice ikad!
Sastojci
Za tijesto:
- 600 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 10 g soli
- 300 ml mlijeka (sobne temperature)
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 jaje
- 105 g maslaca
Za fil:
- 230 g maslaca
- 300 g smeđeg šećera
- 4–5 žličica cimeta
Za kremu:
- 200 g krem sira ili mascarponea
- 100 g šećera u prahu
- 2 limun šećera
Dodatno:
- 60 ml vrhnja za šlag
Priprema
Priprema tijesta:
Aktivirajte kvasac s malo mlijeka i šećera, zatim dodajte ostale sastojke i polako umijesite tijesto. Na kraju postepeno dodajte maslac. Tijesto mijesite barem 30 minuta (najbolje mikserom s nastavcima za tijesto) dok ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga i ostavite u hladnjaku 2 sata.

Priprema fila:
Dok tijesto odmara, izmiksajte maslac, pa dodajte smeđi šećer i cimet. Fil ostavite na sobnoj temperaturi do upotrebe.

Oblikovanje rolica:
Ohlađeno tijesto izvaljajte u pravokutnik, premažite pripremljenim filom i čvrsto zarolajte. Narežite rolice na željenu debljinu (najbolje koncem – tako će ostati savršeno oblikovane).

Dizanje i pečenje:
Rolice posložite na lim obložen papirom za pečenje, ostavite razmak između njih jer će još rasti. Pokrijte i pustite da se dižu barem sat vremena na sobnoj temperaturi.
Prije pečenja, između rolica prelijte vrhnje za šlag – ono će ih učiniti posebno sočnima. Pecite na 180°C oko 25 minuta. Ako primijetite da prebrzo tamne, zadnjih 10 minuta prekrijte ih folijom.

Krema i posluživanje:
Pomiješajte krem sir (ili mascarpone) sa šećerom u prahu i limun šećerom. Kad se rolice malo ohlade, premažite ih kremom i poslužite dok su još tople.

Ako želite još bogatiji okus, u fil možete dodati malo vanilije, muškatnog oraščića ili nasjeckane orahe. A ako volite da su posebno mekane i “gooey” – slobodno dodajte još malo vrhnja prije pečenja.



