Čvarci skuplji od kulena! Kako je seoska užina postala luksuzna delicija?

Nekada skroman ostatak nakon kolinja, a danas luksuz na tanjuru — čvarci su postali prava gastronomska senzacija.

I dok su se nekad jeli svakodnevno uz kruh i luk, sada su delikatesa koja se prodaje po vrtoglavim cijenama.

Od kotla do zlata – kako nastaju najbolji čvarci

Za savršene čvarke potrebna je kvalitetna slanina i iskustvo. Nakon topljenja, čvarci se pažljivo prešaju kako bi se istisnula mast i dobila hrskava tekstura koju svi obožavaju.„Poslije sprešati da se istisne mast i dobijete kvalitetan hrskavi proizvod“, kažu domaći majstori topljenja.

Za mnoge, čvarci nisu samo jelo, već i emocija. Mnogi se s nostalgijom prisjećaju mirisa i topline kolinja u zimskim danima. No, danas ta tradicija ima visoku cijenu.

Cijene lete u nebo

U trgovinama se nude razne vrste – prešani, hrskavi ili sočni čvarci – a cijene variraju od 18 do čak 40 eura po kilogramu. Oni najtanjih, „čips“ čvaraka, često dosegnu i luksuzne cijene, usporedive s kulenom.„Deset deka uzmem, više ne mogu. Previše su skupi“, kažu kupci.

Razlog poskupljenja leži u nedostatku domaće sirovine. Današnje svinje su mesnatije i s manje masnoće, a upravo je kvalitetna slanina ključ savršenih čvaraka.„Male su količine, svinje nisu masne kao nekad“, objašnjavaju proizvođači.

Zbog velike potražnje i manjka domaćih svinja, proizvođači su prisiljeni uvoziti meso – često iz Danske. Time troškovi rastu, a domaći čvarci postaju prava rijetkost.

Hoće li čvarci postati „zlato Slavonije“?

Uz sve manju proizvodnju, visoke troškove i probleme u stočarstvu, čvarci bi uskoro mogli postati još skuplji – ako ih uopće bude.Ono što je nekada bio simbol zime i zajedništva, danas postaje ekskluzivna poslastica za odabrane.

Podijeli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.