Connect with us

Ekologija

“Zagorje zeleno” – nova edukativna emisija na Radio Stubici

U subotu, 25. ožujka 2023. krenula je na Radio Stubici sa emitiranjem nova edukativna emisija “Zagorje zeleno”. Kako očuvati prirodu i kako živjeti s njom u sinergiji? Odgovore na ta i mnoga druga pitanja slušajte u emisijama.

U prvoj emisiji razgovarali smo kako naš način života utječe na prirodu? Na što je važno obratiti pozornost? Gošća emisije bila je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Zagorje zeleno.

Emisiju pogledajte na:

Zašto je važno očuvanje prirode i život u sinergiji sa prirodom?

Prirodni svijet oko nas nije neuništiv i naša je obveza sačuvati ga zbog prirode same i dobrobiti ljudi. Priroda je potpuno samoodrživ sustav koji može funkcionirati bez uplitanja ljudi, ako nije narušen. Negativan utjecaj čovjeka, klimatske i druge promjene ostavljaju posljedice. Kako bismo mogli primijeniti izravne mjere usmjerene poboljšanju uvjeta za opstanak vrsta i
staništa, moramo pratiti stanje pojedinih vrsta i staništa.

Biljke i životinje sastavni su dio složenih prirodnih procesa, a među njima vlada ravnoteža. Što je ekosustav raznovrsniji, time je i otporniji na opterećenja, bolje odolijeva štetnim čimbenicima iz okoliša. Priroda je značajna i za našu psihološku dobrobit. Pozitivni doživljaji boravka u prirodi djeluju na održavanje duševne ravnoteže i mira. Šetnje i boravak u prirodi pozitivno djeluju i na funkcioniranje našeg tijela, posebno kardio-vaskularnog i lokomotornog sustava.

Priroda je važna i za razvoj znanosti, te u obrazovne svrhe. Problemi zaštite prirode mogu imati i praktičnu važnost (procjenjuje se da bi život na Zemlji nestao za pet godina kad bi izumrli svi kukci!). Možda najvažniji razlog očuvanja prirode je etički. Da bi se mogla provesti djelotvorna zaštita prirode, nije dovoljno samo voljeti prirodu, nego posjedovati temeljito znanje o njoj. Također je važno to znanje o prirodi i zakonitostima prirode prenositi i te teme češće komunicirati u javnosti, provoditi putem medija neformalnu edukaciju koja je svima dostupnija, pristupačna i prihvatljiva. Stoga slušajte emisije “Zagorje zeleno” jednom mjesečno na Radio Stubici.

sleljak/zip.com.hr 29.03.2023.

Continue Reading

Aktualno