Connect with us

Obrazovanje

VHZK NA KONFERENCIJI „POLJOPRIVREDA I RURALNI RAZVOJ ZAGORJA – STRATEGIJE, INOVACIJE, ODRŽIVOST“

Važno je u lokalnoj sredini povezivanje s akademskom zajednicom, jer jedino inovacijama i digitalizacijom možemo modernizirati hrvatski ruralni prostor i zadržati mlade na poljoprivredi.

U organizaciji LAG-a “Zeleni bregi” i portala zip.com.hr u prostorima Poslovno – tehnološkog inkubatora Krapinsko – zagorske županije u Krapini, održana je Konferencija “Poljoprivreda i ruralni razvoj Zagorja -strategije, inovacije i održivost”. Konferencija je okupila velik broj sudionika, predstavnike OPG-ova i malih poljoprivrednih gospodarstva, predstavnike LAG-ova, gradonačelnice i gradonačelnike, načelnice i načelnike, predstavnike institucija, kao i brojne uvažene goste. Na konferenciji je nazočio i dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina sa suradnicima. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede uz suorganizaciju Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije, te Grada Krapine.

Konferenciji je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je tom prilikom, između ostalog, naglasila da je važno povezivanje sa akademskom zajednicom, izrazila je zadovoljstvo što je na konferenciji prisutan dekan VHZK Nenad Sikirica. Ruralni prostor Hrvatske je svima važan, potrebna je digitalizacija i obnova hrvatskog sela putem inovacija i novih tehnologija kako bi brže preobrazili hrvatsko selo i zadržali mlade, a tu Veleučilište može imati jako važnu ulogu, poručila je ministrica Vučković,  

Među brojnim uvaženim gostima bila je i Marijana Petir,  predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora koja je također izrazila zadovoljstvo što vidi na ovom skupu i dekana Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, jer bitno je znati što žele mladi, provesti digitalizaciju i uvoditi inovacije, a to nije moguć bez suradnje sa visokoobrazovnim ustanovama. Hrvatskom selu je potreban internet ako želimo uspostaviti kratke lance opskrbe hranom, ako želimo imati online prodaju ili ako želimo možda neke nove stanovnike sela privući važno je da imamo digitaliziran seoski prostor jer je to i preduvjet i za modernizaciju i digitalizaciju poljoprivrede. 

Naime, poznato je da Veleučilište ostvaruje iznimno važnu međunarodnu znanstvenu suradnju s brojnim dionicima akademske zajednice gdje je VHZK predvodnik u mnogim inovacijama u Hrvatskoj i od nekih većih Sveučilišta. Naime radi se o inteligentnim vozilimainteligentnim transportnim sustavima, pametnim prometnicama, samohodnim dronovima i još o mnogim stvarima kao što je i 5G mreža.

sleljak/zip.com.hr 27.10.2022.

Continue Reading

Aktualno