Connect with us

Civilno društvo

U nevolji ne gubite vrijeme tražeći ispravan broj – nazovite 112

Svatko u Europskoj uniji tko treba kontaktirati hitne službe treba zapamtiti samo jedan broj – 112. Taj se broj već dugi niz godina koristi u svim državama članicama EU pa tako i u Hrvatskoj, a danas, 11. veljače se obilježava Dan jedinstvenog europskog broja 112.

Vijeće Europskih zajednica je 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Ove se godine u Hrvatskoj obilježava 18. godišnjica uvođenja europskog broja za žurne službe 112, koja djeluje u 20 županijskih centara na području Republike Hrvatske.

Besplatnim pozivom na broj 112 možete kontaktirati bilo koju hitnu službu, kao što su hitna medicinska pomoć, vatrogasci, policija, gorska služba spašavanja, pomoć pri traganju ili spašavanju na moru. Prilikom poziva, posebno obučeni operater će se izravno pozabaviti vašim zahtjevom, locirati vašu lokaciju te će poziv prenijeti najprikladnijoj hitnoj službi.

Prednosti poziva na broj 112 su ti što nisu opterećene sve hitne službe kada primjerice različiti pozivatelji dojavljuju istu situaciju, a isto tako dispečeri u centru “razvrstavaju” zlonamjerne od onih istinski bitnih poziva.

Dojava na broj 112 može se ostvariti putem mobilnih ili fiksnih telefona, SMS ili telefaks poruke, kao i putem e-poziva. Također je bitno istaknuti kako se dojava može dojaviti i na različitim jezicima, poput engleskog, njemačkog, talijanskog, mađarskog, slovačkog pa čak i češkog.

Dan broja za hitne slučajeve ima za cilj potaknuti ljude da identificiraju opasne situacije i spriječe nesreće u školama, kod kuće i na svim javnim prostorima. Dan također upućuje ljude da se ponašaju brzo i odgovorno u hitnim slučajevima i minimiziraju nanesenu štetu. 

Budite odgovorni i zapamtite, lažni pozivi na broj 112 gubitak su vremena i novca operatera hitnih službi, a također mogu biti opasni i smatrati se kaznenim djelom.

zip.com.hr/11.02.2023.

Continue Reading

Aktualno