Connect with us

Civilno društvo

Projekt “Budućnost i tradicija u Mariji Bistrici 2” provodi Udruga STAV

“Budućnost i tradicija u Mariji Bistrici 2” edukacijski je projekt Udruge Stav, namijenjen djeci i mladima! Krenule su radionice u sklopu projekta i već prve dvije oduševile sve sudionike.

Lokalna povijest i kulturna baština važan su čimbenik artikuliranja i osnaživanja konkretnih lokalnih identiteta. Istraživanjem biogeografskog lokaliteta s florom i faunom, lokalne povijesti, zanatstva i kulture.

Udruga Stav ovim projektom želi doprinijeti boljem razumijevanju vlastitog biološkog, kulturnog i povijesnog identiteta Marije Bistrice, ali i zajedničke nacionalne i europske povijesne i kulturne baštine. Osim toga, ovim projektom učiniti će se korak dalje u promicanju tradicijske, ali i gospodarske vrijednosti Marije Bistrice uključivanjem zainteresirane djece u radionice starih tradicionalnih zanata i vještina te tako upoznati djecu s gospodarskim mogućnostima lokalne zajednice.

U sklopu projekta biti će održan cijeli niz zanimljivih radionica namijenjen djeci svih uzrasta, a prve dvije su već održane. Naime, Projekt “Budućnost i tradicija u Mariji Bistrici” otvoren je radionicom “Bistričke priče – Lego pričaonica”.

Ova radionica nije samo mjesto gdje su se slagale Lego kockice, već pravo malo čarobno igralište gdje su se gradile priče ali i jačala prijateljstva. Bila je to prava eksplozija zabave, druženja i kreativnosti! Voditeljica je bila Stela Beljak.

Inače, 17. veljače (subota) 2024. u 10 sati održat će se još jedna radionica za djecu predškolske dobi na koju se mogu prijaviti svi oni koji su sudjelovali na prvoj, kao i oni koji su možda propustili ovu radionicu! Radionica će se održati na istoj lokaciji, Dječji vrtić Pušlek (Zagrebačka ulica 15).

Održana je i druga radionica i to u ponedjeljak 29. siječnja 2024., kada je Glazbena škola Marija Bistrica bila preplavljena jazz ritmom, melodijama, notama i fantastičnim glasom voditeljice Lela Kaplowitz. Njezina strast prema jazz glazbi prenijela se na sve prisutne, stvarajući magičnu atmosferu. Voditeljica je svojim nevjerojatnim glasom i energijom učinila radionicu nezaboravnim i poučnim iskustvom za sve prisutne.

Djeca su pokazala svoj talent i strast prema glazbi kroz improviziranje, pjevanje, plesanje, pisanje tekstova i sviranje. Tresle su se glave u ritmu, lupkalo se nožicama, pljeskalo i šuškalo maracas zvečkama. Nakon završetka radionice čulo se pjevušenje zaraznih jazz melodija, a zvuk kazoo-a kojeg su pojedini učenici dobili na poklon odzvanjao je prostorom škole i školskog dvorišta. Ritam jazz-a ponio je čak i profesore koji su se u jednom trenutku našli u ulozi aktivnih sudionika radionice. Organizatori zahvaljuju svim sudionicima koji su se odazvali u ovako velikom broju!

Nastavak projekta

U nastavku projekta u planu je održavanje još niza zanimljivih radionica za djecu. Tako će kroz radionicu ‘Ptice našeg mjesta (MB PTICE)’ pod vodstvom Petre Međeral Ozimec i doktora znanosti Zdravka Dolenca djeca upoznati ptice koje žive u ovom mjestu. Promatranjem i analizom upoznat će se s građom tijela ptica, ptičjim pjevom, s principima leta i prilagodbom na različite uvjete života. Na radionicama ‘Lutkama kroz legende i anegdote bistričkog kraja’ djeca će izrađivati lutke i steći osnovna znanja o lutkarsko-dramskom izričaju, vrstama i tehnikama izrade lutaka. Igranjem djeca usvajaju zaboravljen kajkavski leksik analizom priča, legendi, doskočica i anegdota bistričkog kraja. Voditeljica radionice je Ivana Škrlec. U radionici pod vodstvom Anite Klemar ‘Tradicija kao inspiracija – dramske igre’, učenici će sami stvarati kazališnu predstavu kroz dramske igre i improvizacije na temu narodnih običaja. ‘Lončarstvo i keramika’ je radionica u kojoj će se djeca upoznati s materijalom, alatima i radom na lončarskom kolu. Pripremat će glinu, ručno modelirati, oslikavati te glazirati izrađene predmete prema uzoru na tradicionalne lončarske proizvode bistričkog kraja. Voditeljica radionice je Irena Horina Đuretek. Marinko Micak i Ivana Oprešnik Bikich bit će pak voditelji radionice ‘Čuvari baštine – cigleki’, unutar koje su predviđena terenska istraživanja vezana uz priče o Ciglekima. Polaznici će izrađivati figurice Cigleka te osmisliti i napisati poučne priče vezane uz figurice na teme ljubavi unutar obitelji, poštivanju drugih i različitih.

Za sve informacije vezane uz projekt možete se obratiti putem e-mail adrese: [email protected]

Svi zainteresirani se mogu upisati putem iste mail adrese ili popunjavanjem online obrasca za prijavu (https://docs.google.com/…/1FAIpQLSfpwIjBM…/viewform…).

zip.com.hr/rmb.hr 02.02.2024.

Continue Reading

Aktualno