Connect with us

Društvo

Obilježen Dan crvenih haljina u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice

U petak 03. veljače 2023. godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice obilježen je Dan crvenih haljina. Ova međunarodna kampanja provodi se radi poticanja zdravstvenih stručnjaka da usmjere pozornost na srčani i moždani udar u žena zbog njihovih razlika u odnosu prema muškarcima.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako je danas podizanja svjesnosti i opasnosti od moždanog udara.

– Danas je izuzetno važan datum, jer je smrtnost od moždanog udara velika. Republika Hrvatska je šesta u Europi po smrtnosti od moždanog udara, a ono što je najvažnije, što kaže struka i liječnici a to je da se 80 posto bolesti i slučaja moždanog udara može spriječiti pravilnim načinom života, pravilnom prehranom i dovoljnim kretanjem, pa je upravo danas dan kada podižemo svjesnost o moždanom udaru kod žena, dan kad o tome jače progovaramo i apeliramo zapravo na sve da zdravije žive i da ukoliko imaju bilo kakvu teškoću koja bi upućivala na određeni rizik se jave svojim nadležnim liječnicima – rekla je Petek te istaknula da joj je drago što se već par godina ovaj dan obilježava u SB u Krapinskim Toplicama, te kako je važno istaknuti da je ovo centar koji radi po najsuvremenijim metodama, najsuvremenijom robotskom opremom i da možemo biti ponosni što u našoj županiji imamo takvu ustanovu.

Ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Danijel Javorić Barić kazao je kako se danas u predvorju bolnice besplatno mjerio krvni pritisak, glukoza u krvi pomoću glukometra, te se vadila krv za laboratorijske pretrage.

-Nakon ovog dijela gdje smo orijentirali na preventivu i gdje građani mogu izkontrolirati krvni tlak, imat ćemo predavanje dr. Ivice Šćurića, spec. neurologa koji će nam pobliže predstaviti dijagnozu koju danas obilježavamo, odnosno svijest koju želimo podići. Vjerujem da su ove preventivne akcije i ova obilježavanja iznimno bitna jer podižemo svijest građanstva o čimbenicima koji nastaju- rekao je Javorić Barić te istaknuo kako se treba držati one izreke: Bolje spriječiti nego liječiti.

Mr.sc. Ivan Dubroja, dr.med i spec. neurolog kazao je kako je moždani udar kod žena dosta podcijenjena tema u neurologiji, upravo iz razlika koje postoje između muškaraca i žena.

– Žene su često puta sklone zanemarivanju vlastitih simptoma, tako da ukoliko dođe do moždanog udara kasnije se javljaju liječniku, što za posljedicu ima i teži invaliditet i usporeni oporavak nakon moždanog udara-istaknuo je Dubroja te dodao da mu je izuzetno drago da se ove godine Dan crvene haljine održava uživo, pošto je prošle godine radi Covida bio obilježen virtualno te kako je važno održavati komunikaciju sa populacijom.

tleljak/zip.com.hr 03.02.2023.

Continue Reading

Aktualno