Connect with us

humanitarne akcije

OB Zabok preventivnim akcijama obilježila Svjetski dan bolesnika

Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana organizirala je u petak, 09. veljače 2024. dvije javnozdravstvene akcije ranog otkrivanja bolesti i promociju zdravlja povodom Svjetskog dana bolesnika​.

Akcija se istovremeno odvijala u City Prolazu u Zaboku (ulaz kod Poglavarstva Grada Zaboka, Zivtov Trg 10, Zabok)​ i u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana​ i to od 10 do 12 sati.

Naime, Svjetski dan bolesnika obilježava se 11. veljače svake godine​, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao ll 1992. godine. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti potrebama bolesnika te težina za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu.

Kako nam je kazala Danica Horvat, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana, akciju u City Prolazu u Zaboku realizirali su u suradnji s Udrugom medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući i Domom zdravlja Krapinsko-zagorske županije, jer im je cilj spojiti i okupiti sve zdravstvene i socijalne ustanove s područja naše Županije.  

– Ovakve akcije provodimo već dugi niz godina jer su nam naši pacijenti i bolesnici jako važni. Ove godine moto obilježavanja je „Nije dobro da je čovjek sam“ i to je istina, to mogu iz vlastitog reći jer mi je moj tata znao potvrditi pred kraj svojeg života da mu je najteže kad u kući ostane sam. Ovaj dan je posebno posvećen bolesnicima, iako svaki dan mislimo na njih i radimo s njima najbolje što možemo s resursima koje imamo – istaknula je Horvat naglasivši da sve što rade rade u cilju dobrobiti bolesnika.

-Drago mi je da su se kolegice i kolege iz Udruge medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući i iz Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije odazvali na ovu akciju, a sve u interesu naših pacijenata. Mi znači počinjemo sa preventivom u suradnji sa patronažom, kod nas u bolnici je kurativa i na kraju završavamo sa njegom u kući, tj. palijativom – pojasnila je Horvat.

Patronažna sestra u Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije, Anja Pećnik pokriva područje Velikog Trgovišća rekla je da Dom zdravlja KZŽ obilježava svake godine Svjetski dan bolesnika, 11. veljače.

 -Mi kao patronažne sestre svaki dan se bavimo preventivnim mjerama i provodimo svakakve akcije tijekom cijele godine, redovito obilježavamo Svjetski dan bolesnika kao i sve druge dane što se tiče bolesti i imamo veliki odaziv na sve naše akcije i na to smo zaista ponosne – poručila je Pećnik.

Luka Kovačević je medicinski tehničar koji se odazvao na ovu akciju, zajedno sa svojim kolegicama u ime Udruge UZNJUK – Udruge medicinskih sestara i medicinskih tehničara zdravstvene njege u kući preporučio je svima preventivne preglede.

-Naš opis posla je da najuže surađujemo sa doktorima obiteljske medicine, opće prakse i sa patronažom. Sve dogovaramo, idemo u kućne posjete, dio smo kurativne medicine te smo nastavak liječenja kad se bolesnici vrate kući. Naša poruka bi bila da svi preventivno mjere svoje vitalne funkcije i obavljaju sistematske preglede, te ukoliko treba posjete liječnike, da se ne bi dogodilo da bude prekasno – poručio je Kovačević.

U holu ispred Poliklinike Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana (Bračak 8, Zabok), akciju su provodile i učenice Srednje škole Bedekovčina uz pomoć mentora i medicinskog osoblja. Akcija je zaista prolazila uspješno, kontrolirao se šećer i tlak i već nakon jednog sata detektiralo se kod 10-ak osoba povišeni krvni tlak, te su upućeni da idu dalje na liječenje.

Silvija Hunjek, učenica Srednje škole Bedekovčina smjer medicinska sestra-tehničar opće njege misli da je bolesnicima najvažnije pružiti podršku i pomoć, pokazati empatiju i posvetiti im nekoliko minuta pažnje kako bi oni i psihički se podigli i prije mogli ozdraviti.

-Za ovo zanimanje odlučila sam se jer sam bila kao mala dosta bolesna, vidjela kako sestre meni pomažu i odlučila sam da i ja želim pomagati svim drugim ljudima, pogotovo nemoćnima i onima koji su u jako lošem stanju. Ovo jako dobra akcija jer osvještava ljude da nije samo dijagnoza bitna da bi znali da smo bolesni, nekad je potrebno preventivno mjeriti tlak i šećer da bi shvatili da nešto nije u redu kako bi se posvetili sebi i svom zdravlju – naglasila je Hunjek.

sleljak/zip.com.hr 09.02.2024.

Continue Reading

Aktualno