Connect with us

Savjetovanje i edukacija

MEĐUNARODNI TJEDAN DOJENJA OBILJEŽAVAMO PRVOG TJEDNA U KOLOVOZU

Dojenje je prirodan način prehrane koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj i najbolji je način prehrane djece. Krapinsko-zagorska županija podržava i promiče dojenje, te je u tom cilju osnovala i Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području Krapinsko-zagorske županije, sa zadaćom  poticanja i koordiniranja aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito.

Dojenje je prirodan način prehrane koji djetetu osigurava zdrav rast i razvoj i najbolji je način prehrane djece. Majčino mlijeko je nemoguće stvoriti ili oponašati umjetnim putem. U dobrobiti dojenja, uz pozitivne učinke na fizičko zdravlje djeteta, posebno se govori o pozitivnim psihološkim učincima na mentalno zdravlje. Majka tijekom dojenja prenosi djetetu osjećaj topline, sigurnosti i zaštićenosti.

Svi napori i sve aktivnosti usmjerene su jednom cilju:  osvijestiti činjenicu da gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini.  Rodilišta imaju ključnu ulogu u promicanju dojenja. Sa ponosom možemo reći da je rodilište u Općoj bolnici Zabok „Prijatelj djece“ u svakom smislu te riječi i neovisno o prestižnoj tituli, a dosadašnje aktivnosti provođene kroz programe SZO i UNICEF-a urodile su značajnim pomakom u pogledu promocije dojenja. Rezultat je to dugotrajnih napora i ulaganja u opremu  i edukaciju kako bi se osigurali optimalni uvjeti za majke i djecu.

Osim rodilišta, veliku odgovornost za promicanje dojenja imaju ne samo pedijatri, nego i svi zdravstveni djelatnici koji skrbe o zdravlju majki i djece, uključujući i medicinske sestre te patronažne sestre koje su podrška majkama po izlasku iz rodilišta.

U Krapinsko-zagorskoj županiji suradnja između zdravstvenih radnika u bolnici, pedijatara i patronažnih sestara je na zavidnom nivou što je urodilo  u prvom redu  velikim odazivom na besplatne tečajeve za trudnice koje organiziraju Dom zdravlja KZŽ i Opća bolnica Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Krapinsko-zagorska županija podržava i promiče dojenje, te je u tom cilju osnovala i Koordinacijski tim za promicanje dojenja na području Krapinsko-zagorske županije, sa zadaćom  poticanja i koordiniranja aktivnosti usmjerenih promicanju dojenja općenito, kao i osiguranja edukacije zdravstvenih radnika, trudnica i roditelja, volontera i predstavnika organizacija civilnog društva, poticanja rada grupa za potporu dojenju i drugih aktivnosti u lokalnoj zajednici kao „Zajednici – prijatelju dojenja“, sukladno Programu za zaštitu i promicanje dojenja od 2015. do 2016. godine.

Svi napori i sve aktivnosti usmjerene su jednom cilju:  osvijestiti činjenicu da gotovo sve žene mogu dojiti, ako su im osigurane informacije, podrška obitelji, zdravstvenog sustava i društva u cjelini. 

Zauzmi se za dojenje      Educiraj i podrži

Kampanja će se usredotočiti se na jačanje kapaciteta aktera koji moraju štititi, promicati i podržavati dojenje na različitim razinama društva. Ovi akteri čine topli lanac podrške dojenju. Ciljana publika, uključujući vlade, zdravstvene sustave, radna mjesta i zajednice, bit će informirana, obrazovana i osnažena da ojačaju svoje kapacitete za pružanje i održavanje okruženja pogodnih za dojenje za obitelji u svijetu nakon pandemije.

Dojenje je ključno za strategije održivog razvoja nakon pandemije, jer poboljšava prehranu, osigurava sigurnost hrane i smanjuje nejednakosti između i unutar zemalja. Tema je usklađena s tematskim područjem 1 kampanje WBW-SDG 2030 koja naglašava veze između dojenja i dobre prehrane, sigurnosti hrane i smanjenja nejednakosti.

Patronaža Klanjec 4. kolovoza u 9 sati – druženje  Grupe za potporu dojenja sa svima koji pozdravljaju dojenje, bivše i buduće dojilje. Druženju u Klanjcu pridružit će se majke dojilje sa svojom djecom iz Zagorskih sela, Kumrovca i Tuhlja. Očekuje se  posjet i podrška gradonačelnika Grada Klanjca kao i predstavnica DND-a iz svih općina. Druženje će se održati u Parku kod kuće Klanjec,  A. Augustinčića 1. U slučaju lošeg vremena druženje će biti na Dječjem odjelu Gradske knjižnice.

Patronaža Krapina 3. kolovoza od 9 do 11 sati – druženje članica Grupe za potporu dojenja u Gradskom parku Krapina

Patronaža Zabok 27. srpnja u 18 sati – predavanje „Kako dugo dojiti“, A. Križnik, bacc.med.techn.  u zgradi općine Bedekovčina 

Patronaža Pregrada obilazak majki koje doje dulje od godinu dana, uređenje panoa po ambulantama i uređenje sadržaja na društvenim mrežama

Patronaža Stubica 2. kolovoza od 10 do 12 sati – druženje mama i beba u parku u Gornjoj Stubici

Patronaža Zlatar 2. kolovoza u 9 sati u Parku hrvatske mladeži sastanak članica Grupa za potporu dojenja i predavanje na temu „Dojenje- temelj za život“

zip.com.hr/https://www.kzz.hr/ 28.07.2022.

Continue Reading

Aktualno