Connect with us

Ekologija

“Lepe ti je Zagorje zelene”

U subotu, 22. travnja 2023. nastavili smo sa serijalom edukativnih emisija “Lepe ti je Zagorje zelene” i obilježili Dan planeta Zemlje.

Gošća emisije Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno” govorila je na koji bi način svatko od nas trebalo obilježiti Dan planeta Zemlje. Svakako je važno permanentno raditi na edukaciji kako naš način života utječe na prirodu i na što je važno obratiti pozornost.

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja na svim kontinentima brojnim događanjima posvećenim očuvanju i zaštiti okoliša s ciljem zaštite prirodnih resursa i skretanja pozornosti na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

Dan planeta Zemlje obilježava se već 50 godina, a svake godine ima svoj slogan i cilj. Ovogodišnja tema Dana planeta Zemlje „Investirajmo u naš planet”, ukazuje na posljedice klimatskih promjena i onečišćenja okoliša na Zemlji, koje gotovo svi primjećujemo i svjesni smo toga u nekoj mjeri, slušajući vijesti o onečišćenju zraka, osiromašenju tla, rijekama, morima i oceanima preplavljenim plastičnim otpadom, sječi šuma, ugroženosti životinjskih i biljnih vrsta, smanjenju bioraznolikosti, itd. Sve to također ima negativan utjecaj i na ljude, na naše zdravlje i opću dobrobit.

Emisiju pogledajte na :

“Zemlju nismo naslijedili od svojih predaka, već smo je posudili od svojih potomaka.” – indijanska mudra misao koja je zaista aktualna, bez obzira u kojem stoljeću živimo.

Ako se pitamo što mi kao pojedinci možemo učiniti kako bi se što više smanjile, ublažile i izbjegle posljedice manjka brige i ulaganja u naš planet Zemlju, jedini planet koji mi i sav živi svijet imamo na raspolaganju za život sada i ubuduće, odgovor je – možemo učiniti puno, ako se odlučimo na djelovanje.

Svaka društvena promjena započinje od pojedinca te se nastavlja, raste i širi preko aktiviranja drugih pojedinaca, koji slijede dobre primjere brige o prirodi, planetu i svemu što ga nastanjuje.

Javnu ustanovu “Zagorje zeleno” i dalje u aktivnostima koje provode vodi činjenica da su u Krapinsko-zagorskoj županiji prvi među onima kojima je zadaća i privilegij djelovati u cilju očuvanja iznimnoga bogatstva kulturnih i prirodnih vrijednosti Županije.

-Svojim djelovanjem želimo stvarati temelje za podizanje ekološke svijesti i pokretanje društvenoga razvoja kojemu je cilj postizanje dugoročne održivosti prostora, dobara i ljudi – poručuje Dijana Hršak.

sleljak/zip.com.hr 26.04.2023.

Continue Reading

Aktualno