Connect with us

Savjetovanje i edukacija

“Koristi srce za svako srce”- Svjetski dan srca obilježen u Zagorju

Danas, 29. rujna 2023. godine se u sklopu obilježavanja Svjetskog dana srca na području Zagorja provodi javnozdravstvena akcija, u organizaciji Klinike za kardiovaskularne bolesti Magdalena u suradnji s Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Općom bolnicom Zabok i bolnicom hrvatskih veterana, Megi i Microlife – Salvus.

Svjetski dan srca obilježava se svake godine 29. rujna, a ove godine globalna kampanja provodi se pod sloganom „Koristi srce za svako srce “. Pa ste tako mogli danas od 9-11 sati u Krapini, Zaboku i Krapinskim Toplicama besplatno moći izmjeriti tlak, snimiti ekg, izmjeriti indeks tjelesne mase itd..

Prema riječima voditelja odjela kardiologije i kardiološkog laboratorija Klinike Magdalena Igora Šesto, barem polovica nas susrest će se sa kardiovaskularnom bolešću.

-Kardiovaskularna bolest je jedna od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj i Europi, i iznimno je važno da svi budemo svijesni rizika, kao i načina na koji možemo smanjiti svoj vlastiti rizik, i to je vrijednost ovakvih akcija, koje ljudima pomažu da na vrijeme uđu u taj “vlak”, i da na vrijeme osiguraju zdravlje u što kasnijoj životnoj dobi- rekao je Šesto.

A kako je Hrvatska neslavni rekorder u Europskoj uniji po broju pretilih ljudi, i ljudi sa kardiovaskularnoim bolestima potvrdio je i voditelj odjela za medicinsku rehabilitaciju kardioloških bolesnika SB za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice Duško Cerovec.

Gotovo 80 posto preranih smrti zbog bolesti srca i krvnih žila bi mogli spriječiti, kada bi utjecali samo na ove velike čimbenike rizika. Potrebno je da krenemo sami od sebe i promijenimo svoje životne navike, ali i da saznamo svoje “brojke”, prvenstveno one krvnog tlaka, šećera u krvi i masnoća u krvi- kazao je Cerovec, istaknuvši i značaj tjelesne aktivnosti.

-Najmanje 150 minuta tjedno, to je pola sata hodanja svaki dan, i to je jedna od najboljih terapija za naše srce- pojasnio je Cerovec.

Jasna Petek, zamjenica župana KZŽ istaknula je kako je ovo jedan dan u godini kada naše zdravstvene ustanove izlaze na trgove i nastoje biti što bliže ljudima, kako bi ukazale na sve ono što je izuzetno važno i što u prevenciji možemo učiniti, da bismo prevenirali kardiovaskularne bolesti koje su vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

-Imamo sjajne zdravstvene ustanove, prvenstveno tu mislim na SB Krapinske Toplice i Kliniku Magdalenu koje zajedno u jednom mjestu pružaju cijeli ciklus, od preventive, lječenja, terapija, rehabilitacije i invazivnih metoda u lječenju, koje se tiču kardiovaskularnih bolesti- kazala je Petek, te dodala kako nemaju sve sredine i županije takvu privilegiju.

-Trebamo se potruditi da oni što više rade na prevenciji, a što manje na liječenju, rehabilitaciji i terapiji, i poručujem svima da upoznaju svoje srce kako bi što dulje i kvalitetnije živjeli i spriječili kardiovaskularne bolestiporučila je Petek.

Kako bi zdravlje trebalo biti na prvom mjestu rekao je i župan Željko Kolar, istaknuvši kako stvari koje mogu smanjiti rizik od tih bolesti, ne iziskuju nikakva financijska ulaganja, već ih smanjuju.

-Naš privilegij u KZŽ je ogroman u odnosu na druge županije, i u onom trenu kada čovjek ima poteškoća sa srcem, do trenutka dok dođe do specijalizirane ustanove je najkraći u Hrvatskoj, i mi nismo svjesni tog privilegija dok mi sami nismo u potrebi primiti takvu pomoć- kazao je Kolar te iskoristio priliku i zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima.

tleljak/zip.com.hr 29.09.2023.

Continue Reading

Aktualno