Connect with us

Savjetovanje i edukacija

Javno-zdravstvena kampanja “Budi mRAK roditelj”

„Budi mRAK“ kampanja godinama se provodi u Hrvatskoj, gdje se želi educirati mlade i njihove roditelje o važnosti cijepljenja protiv HPV-a. Ono je besplatno i dostupno za sve djevojčice i dječake već od 5. razreda. Ove je godine „Budi mRAK roditelj“ kampanja prvenstveno usmjerena na roditelje koji i odlučuju o cijepljenju svoga djeteta.

Osim što svojim radom i javnim istupanjima svakodnevno dobivaju zasluge, Ljupka Gojić Mikić, Edita Misirić Vrkljan, Ida Prester i Jelena Veljača dobile su još jednu titulu, onu za mRAK roditelja! Ove majke itekako znaju koliko je prevencija bitna za zaštitu svoga, ali i djetetova zdravlja. Tako je i u slučaju cijepljenja protiv raka, odnosno,  HPV-a koji uzrokuje čak 6 vrsta raka.

Ja sam jako ponosna što sam ovogodišnji ambasador Budi mRAK roditelj kampanje. Mislim da su to velike stvari za našu djecu i naše društvo. Ako mogu vani, možemo i mi biti otvoreni i razmišljati o budućnosti. Zato sam i pristala biti dio ove kampanje. Ono što bih ja voljela kao ambasadorica poslati samo jednu poruku, a to je roditeljima– da daju barem šansu da pročitaju, educiraju se ili barem razgovaraju s nekim sebi bliskim liječnikom ili bilo kim tko zna educirati o ovoj temi. I da ih poslušaju, čuju o onome što govore – poručila je Ljupka Gojić Mikić, ambasadorica „Budi mRAK roditelj“ kampanje.

Upravo su stručnjaci zaslužni za edukaciju po ovom pitanju. Tako su u sklopu kampanje održali kratki panel zašto je bitno cijepiti se protiv HPV-a, posebice u ranijoj dobi. Naglasili su da je pravo djeteta cijepiti se.

Ja čvrsto vjerujem u medicinu, vjerujem u znanost. I vjerujem ako su provedena znanstvena istraživanja o cjepivu koje postoji preko 10 godina, u to ne sumnjam. Ako treba preporuka, svakako preporučam. Ali, mislim da bi svakome te brojke od preko 90% zaštite za rak vrata maternice trebale biti dovoljne svakome roditelju da sluša struku, medicinu, liječnike i cijepi svoju djecu – rekla je Edita Misirić Vrkljan.

Ja planiram cijepiti svoju kćer, čim, u suradnji s njezinom liječnicom, procijenim da je vrijeme za to. Mislim da je prevencija doista više od pola brige o svome zdravlju. Isto tako, imam slučaj bliske poznanice i suradnice koja je izgubila bitku s rakom koji izaziva HPV u 38. godini života. I nakon takvog iskustva mogu samo reći da smo sretni što je medicina uspjela doći do cjepiva protiv pošasti koje ubija žene i da apsolutno svakoj mami preporučam da se educira i na vrijeme zaštiti svoje dijete. Jer, to je zadatak nas roditeljarekla je Jelena Veljača.

-HPV je uzrokovao puno problema, komplikacija i tragedija u mojoj generaciji. Pomognimo sljedećim generacijama da to sve izbjegnu. Budi mRAK roditelj i educiraj se o HPV-u – poručila je Ida Prester.

Sve o javno- zdravstvenoj kampanji možete pronaći na stranici: https://budi-mrak.com/,

zip.com.hr 09.03.2023.

Continue Reading

Aktualno