Connect with us

Obrazovanje

Hrvatska dobila prvi Akademis namijenjen praksi učenika ugostiteljske struke

U Zaboku, tik uz novouređenu i suvremeno opremljenu Srednju školu Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, smjestila se sjajna priča, prva takva u Hrvatskoj – Akademis CUT Zabok.“

Zagorska hiža; Seljačka buna; Neandertalac; Zagorski bregi; Eno Zagorje; Dvorac; Zelenjak; Izvor; Obrtnik; Etno Zagorje; Kajkavski mix…Ne, ovo nije samo pusto nabrajanje svega onoga što nas veže pri pomisli na Zagorje. U ovih 11 zagorskih atrakcija od sada možete doslovno prespavati.

Naime, upravo ovim prepoznatljivostima Zagorja nazvana je svaka od 11 luksuzno uređenih soba novog Akademisa udaljenog samo pola sata od Zagreba. Točnije, na adresi Ivana i Cvijete Huis 2 u Zaboku, tik uz novouređenu i suvremeno opremljenu Srednju školu Zabok – Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu, smjestila se sjajna priča, prva takva u Hrvatskoj. Akademis CUT Zabok.

-Hrvatska trenutno ima 25 regionalnih centara kompetentnosti, a mi smo jedan od 6 u sektoru
turizma. No, ponosni smo da smo ipak prvi koji smo otvorili svoj Akademis hotelskog tipa koji je namijenjen učenju temeljenom na radu i praktičnoj nastavi učenika srednje škole kazala je Veronika Kolman, voditeljica Akademisa.

Ovaj objekt može primiti do 40 gostiju koji mogu izabrati jednu od 9 hotelskih soba s tri, te po jednu s četiri i pet zvjezdica; jesti u restoranu u koji hrana dolazi iz vrhunski opremljene kuhinje i iz stručnih ruku iskusnih kuhara i konobara, ali i ono najzanimljivije u ovom objektu – na recepciji, u restoranu, u kuhinji ili sobi, dočekat će vas i poslužiti – učenici.

-Akademis je vrsta smještajnog objekta u kojem su uvjeti infrastrukture i opremljenosti fleksibilniji u odnosu na hotele i hostele. No u ovom objektu ciljano smo izgradili i opremili
hotelske sobe na razini 3, 4 i 5 zvjezdica kako bismo učenicima pokazali razlike između pojedinih kategorija. Naš Akademis je inovativan način obrazovanja na obostrano zadovoljstvo učenika i njihovih budućih poslodavaca, jer kroz praksu s vrhunskim mentorima stječu iskustvo u hotelijerstvu, ugostiteljstvu ili kulinarstvu, a nakon završetka škole i prakse kod nas, potpuno su spremni za tržište rada. Ovim projektom pomažemo učenicima kako bi stekli što kvalitetnije praktično iskustvo, a njihovi budući poslodavci dobit će radnike odmah spremne za posao – pojasnila je Kolman.

Prvi u Hrvatskoj pokrenuli dva jedinstvena programa

-Naša škola ima dva jedinstvena eksperimentalna programa koja smo pokrenuli prvi u
Hrvatskoj, njihova izrada financirana je EU sredstvima, a nastali su na temelju suradnje s
poduzetnicima iz sektora turizma i ugostiteljstva – istaknula je Kolman.

Program Pomoćni ugostitelj namijenjen je i za učenike s teškoćama u razvoju, a škola je i u potpunosti prilagođena njihovim potrebama. Također, učenici koji završe program Tehničar za ugostiteljstvo su kompetentni raditi na poslovima rezervacija turističkih usluga, pružanja i prodaje ugostiteljskih i drugih usluga, animacije, u seoskom i drugim oblicima turizma. Oba programa koncipirana su po modularnom sistemu.

Učenje temeljeno na radu u Akademisu nastavak je modula u kojem nakon teorijskog dijela u
učionicama te praktikuma s profesorima učenici dolaze ovdje u realnu situaciju s gostima. Cilj
je kroz gastro ponudu približiti gostima Zagorje i sve ono najukusnije s čime se ponosi ovaj
kraj, u vinskom podrumu ponuditi im najpoznatija zagorska vina, a Akademis je otvoren za sve suradnje s lokalnim OPG-ima.

-Sve programe koje imamo tu su kako bi učenike naučili radu u njima i pripremili ih za posao nakon završetka obrazovanja jer nakon prakse u ovom objektu poslodavci će dobiti gotovog radnika – ponosno je naglasila Kolman dodavši kako Akademis gradu Zaboku, ali i Krapinsko-zagorskoj županiji donosi dodatnu ponudu budući da ovom dijelu Hrvatske nedostaje smještajnih kapaciteta, pogotovo za goste na proputovanju.

Tako se u Akademisu mogu organizirati seminari i teambuildinzi za poslovne subjekte. Osim smještaja, restoran Akademisa nudi i a la carte ponudu te mogućnost organizacije degustacija i organizacije dnevnih evenata. Ono što je ključno u ovoj priči – Akademis će ostvarivati prihode, no oni nisu iste svrhe kao kod klasičnih ugostiteljskih i hotelskih objekata. Sve što rade služi obrazovanju učenika kroz učenje temeljeno na praksi u objektu.

-Prihode koje ostvarujemo koristimo za održivost poslovanja, a ono što ostane van troškova koristimo za unaprjeđenje obrazovne djelatnosti, kao što su dodatne edukacije, odlasci na natjecanja i organizacija studijskih putovanja, financiranje neke usluge koju škola trenutno ne pruža. Stoga pozivamo da nas posjetite, konzumirate naše usluge i pružite podršku našem radu – poručio je cijeli tim iz Akademisa.

Akademis CUT Zabok i Regionalni centar kompetentnosti u Zaboku hrabro su probili led i
već u startu pokazali svima put kako se u našoj zemlji s pametnim projektima i znanjem
mogu napraviti nevjerojatne stvari. I mladima donijeti ljepšu budućnost. Više pronađite na njihovom webu.

zip.com.hr 25.07.2024.

Continue Reading

Aktualno