Connect with us

Aktivizam

“Važno je boriti se protiv stereotipa od najranije dobi”-nagrađeni najbolji radovi djece i učenika na temu ravnopravnosti spolova

U Tuhlju je danas, 11. lipnja održana izložba pristiglih radova na likovno-literarni natječaj Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije objavilo ove godine po drugi puta zaredom likovno-literarni natječaj koji je namijenjen djeci predškolske dobi, i učenicima osnovnih i srednjih škola u Krapinsko-zagorskoj županiji s ciljem njegovanja literarnog stvaralaštva te likovne i vizualne kulture učenika te poticanjem pisanog i umjetničkog izražavanja.

Natječaj je objavljen 18. travnja 2024. godine te je trajao sve do 15. svibnja 2024. godine, a danas su se dodijelile pohvalnice najuspješnijim likovnim i literarnim radovima djece i učenika koji su izabrani putem natječaja.

Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Snježana Romić, kazala je kako joj je zadovoljstvo što drugu godinu za redom mogu proglasiti najuspješnije koji se bave problematikom rodne ravnopravnosti, i ne žele stereotipe u društvu.

-U natječaju je ukupno sudjelovalo 18 ustanova, i drago mi je da su mentorice prepoznale problematiku ravnopravnosti i da je provode sa svojim učenicima u sklopu redovnog programa kao dio građanskog odgoja i obrazovanja- poručila je Romić, te svima poželjela da se ugodno osjećaju u Tuhlju.

Sve prisutne pozdravio je i današnji domaćin, ravnatelj OŠ Lijepa naša, Davor Žažar, istaknuvši kako je škola nedavno proslavila 188. rođendan.

-Veselimo se što ćemo sljedeće godine moći ponuditi i produženi boravak, koji se pokazao kao velika potreba- najavio je Žažar.

Mladen Hercigonja, načelnik Općine Tuhelj kazao je kako Hrvatska ima odličnu zakonsku regulativu o ravnopravnosti spolova, no da u praksi to nije tako.

-Svi mi koji obavljamo neke javne dužnosti, trebamo raditi na senzibiliziranju javnosti, odgajanju mladih na način da se i u praksi ta ravnopravnost postiže, a ova izložba je svakako i najbolji način da se to ostvari-rekao je Hercigonja, čestitavši svim autorima likovnih autora i njihovim mentorima.

Ispred Stručnog ocjenjivačkog suda za likovne radove, okupljenima se obratila Maja Vukina Bogović, akademska slikarica, koja je naglasila da ima puno talentirane djece.

-Drago mi je što su se uključili i vrtići , jer je bitno da se ovakve stvari rade od najranije dobi-zaključila je Vukina Bogović

Marija Dijaković, učiteljica hrvatskog jezika, obratila se ispred Stručnog ocjenjivačkog suda za literarne radove kazala je kako je na literarni natječaj pristiglo ukupno 13 radova u 3 kategorije.

-Čitajući uratke učenika, vidljivo je da učenici razumiju da je ova tema od izuzetne važnosti u suvremenom društvu, a radovi pristigli na natječaj odražavaju osobna iskustva, promatranja i stavove o pitanjima neravnopravnosti, stereotipa i diskriminacije. Vidljivo je da i najmlađi među nama uočavaju važnost ravnopravnosti u obiteljima, te da ona vodi boljem funkcioniranju zajednice-zaključila je Dijaković, dodavši kako je jedan rad gimnazijalke napisan na kajkavskom narječju, gdje je učenica istaknula kako su stereotipi društveno uvjetovani i da ih djeca usvajaju od odraslih.

Dodjeli nagrada prisustvovala je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je naglasila kako Krapinsko-zagorska županija nastoji biti uključiva zajednica koja vodi brigu o svim skupinama i kategorijama u svom društvu.

-Rodnu ravnopravnost uvijek stavljamo na dnevni red i posebno ju želimo obrađivati u našim vrtićima i školama, jer mislimo da se upravo stavovi najvećim dijelom formiraju u obitelji, ali na formiranje stavova sigurno djeluje i društvena zajednica, odgojno-obrazovne institucije, te smo iz tog razloga objeručke prihvatili ideju predsjednice Romić koja je predložila ovaj javni poziv-poručila je Petek, zahvalivši svima na prekrasnim radovima.

Ovaj sadržaj sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

DONOSIMO POPIS SVIH NAGRAĐENIH:

Najbolje ocijenjeni likovni radovi iz kategorije predškolskog uzrasta

3. mjesto- Vita Lončarek i mentorica Helena Mikulčić iz Dječjeg Vrtića Potočić Tuheljski

2. mjesto-Dominik Kramarić i mentorica Helena Mikulčić iz Dječjeg vrtića Potočić Tuheljski

1. mjesto- Lorena Glavač i mentorica Kristina Hamin iz Dječjeg vrtića Bubamara, Donja Stubica

Najbolje ocijenjeni likovni radovi iz kategorije od 1. do 4. razreda osnovne škole

3. mjesto- Irena Bevanda i mentorica Mateja Drobec iz Osnovne škole Žitnjak

2. mjesto- Dominik Drakšić i mentorica Stanislava Bakić iz Osnovne škole Ive Andrića Zagreb

1. mjesta-Julija Mudronja i mentorica Kristina Sviben iz Osnovne škole Ante Kovačića Zlatar

Najbolje ocijenjeni likovni radovi u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovne škole

3. mjesto- Lana Vnuk i mentorica Ivana Hrastović iz Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada

2. mjesto- Emili Koprivnjak i mentorica Helena Nišić iz Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada

1. mjesto- Mila Cesarec i mentorica Helena Nišić iz Osnovne škole Janka Leskovara Pregrada

Najbolje ocijenjeni radovi u kategoriji literarnog natječaja od 1. do 4. razred osnovne škole

3. mjesto- Roza Cvetko i mentorica Divna Topolnjak iz Osnovne škole Eugena Kvatarnika iz Velike Gorice

2. mjesto- Dominik Brčić i mentorica Divna Topolnjak iz Osnovne škole Eugena Kvaternika, Velika Gorica

1. mjesto- Mihael Jembrih i mentorica Kristina Goluban iz Osnovne škole Ljudevit Gaj Mihovljan

Najbolje ocijenjeni radovi u kategoriji literarnog natječaja od 5. do 8. razreda osnovne škole

3. mjesto-Noa Krušelj i mentorica Ivana Kranjčec iz Osnovne škole Bedekovčina

2. mjesto- Leo Šantak i mentorica Ivana Kranjčec iz Osnovne škole Bedekovčina

1. mjesto- Elena Bosec i mentorica Ivana Kranjčec iz Osnovne škole Bedekovčina

Najbolje ocijenjeni radovi u kategoriji literarnog natječaja u kategoriji srednje škole

1 mjesto-Jana Krušelj i mentorica Katarina Halambek Švec iz Gimnazije A.G.Matoša

tleljak/zip.com.hr 11.06.2024.

Continue Reading

Aktualno