Connect with us

Društvo

Željka Žnidarić nova je ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije

Danas je u Krapini izvršeno preuzimanje dužnosti ravnateljice Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije.

Sada već bivša ravnateljica Nada Dogan, svoju je dužnost obnašala 12 godina, odnosno od 1. srpnja 2012. godine, a s današnjim danom njezin posao preuzima Željka Žnidarić iza koje je 15 godina rada u javnom zdravstvu, od čega je osam provela na čelu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije, Jasna Petek rekla je kako postoje neka pitanja i područja koja su u životu izuzetno važna i na koja smo izuzetno osjetljivi, a prvo i osnovno je i pitanje zdravlja.

-Što se tiče zdravlja i ostvarivanja zdravstvenih usluga baza i stup je primarna zdravstvena zaštita. To je prva stepenica na kojoj ljudi potraže pomoć, na kojoj nastoje riješiti svoje pitanje zdravlja, dobiti odgovarajuću zdravstvenu uslugu-rekla je Petek istaknuvši kako je stup toga Dom zdravlja.

Dom zdravlja kao mjesto na kojem se pruža zdravstvena usluga mora biti dostupan, prilagođen svim osobama koje u njega ulaze i mora pružati široku lepezu kvalitetnih usluga i naravno da nije jednostavno sve to ostvariti.

-Ono što možemo reći je da naš Dom zdravlja je vrlo uspješno balansirao svih ovih godina između financijske stabilnosti, ostvarivanja i osiguranja zdravstvenih usluga, dostupnosti i pristupačnosti usluga u svakom dijelu Krapinsko-zagorske županije i svakom stanovniku i gostu Županije-rekla je zamjenica.

U sastavu Doma zdravlja postoji 25 obiteljskih ordinacija, 17 dentalnih ordinacija, osam ordinacija zaštite žena, četiri pedijatrijske ordinacije, pet medicinskih laboratorija, jedan mobilni palijativni tim i 25 patronažnih sestara.

Mi smo kao osnivači svih ovih godina odgovorno nastojali odgovoriti na sve izazove, pitanja i probleme kroz infrastrukturne radove, opremanje ordinacija, ali i kroz pružanje podrške. Valja napomenuti i planiranje potreba pa tako kroz naše specijalizacije nastojimo planirati ono što nam nedostaje-rekla je Petek te naglasila kako je proteklo vrijeme bilo izuzetno izazovno za vrijeme Corone, a i vezano uz osiguravanje dovoljnog broja liječnika.

-Nadi Dogan nije bilo jednostavno, ali ona je uspjela balansirati između financijske stabilnosti te osiguravanja svih potrebnih resursa da se zdravstvena usluga pruža čim kvalitetnije moguće-zaključila je zamjenica Petek te čestitala novoizabranoj ravnateljici Željki Žnidarić.

Novoj ravnateljici sreću i uspjeh u radu poželjela je Nada Dogan, istaknuvši kako joj je proteklih 12 godina kada je ona obnašala tu dužnost izrazito brzo prošlo.

-Vrijeme je vrlo prošlo i da moji suradnici nisu bili uz mene, vjerojatno ne bih tako dugo ostala. Trudila sam se maksimalno da odradim ovaj posao. Ja sam uvijek gledala svoje kolege i gledala sam da oni imaju dobre uvjete rada. Trudila sam se da posao organiziram onako kako je to potrebno, da se zdravstvena zaštita našim sugrađanima pruža maksimalno-rekla je bivša ravnateljica skrenuvši pažnju na izazove koji postoje.

Izazov je nedostatak liječnika i to ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj Hrvatskoj i taj problem netko mora riješiti organizacijom samog rada u obiteljskoj medicini jer mladi liječnici s obzirom na ono što ih čeka u ambulanti obiteljske medicine malo zaziru od toga posla koji je pred njima, a normalno i od odgovornosti-objasnila je Dogan.

Željka Žnidarić rekla je kako sa velikim zadovoljstvom i ponosom preuzima dužnost ravnateljice županijskog Doma zdravlja.

To je izuzetna prilika, ali i velika odgovornost koju prihvaćam sa punim angažmanom i posvećenošću. Iza mene je 15 godina rada u javnom zdravstvu, zapravo cijela profesionalna karijera, od toga osam godina na čelu Specijalne bolnice Krapinske Toplice. Nakon ta dva odrađena mandata zaključila sam da je vrijeme za odmak, posvetila sam se i nekom svom osobnom napretku u smislu daljnjeg školovanja i sad oboružana tim novim znanjima i pogledima na sustav te nekom novom energijom sam spremna na ovaj sljedeći izazov u svojoj karijeri-rekla je Žnidarić te se zahvalila dosadašnjoj ravnateljici koja je, kako kaže, svojim radom doprinijela unapređenju Doma zdravlja, kvaliteti zdravstvene skrbi u županiji i stabilnosti poslovanja same ustanove.

-Mislim da je odradila lavovski posao i nadam se da ću uspješno nastaviti tamo gdje je ona stala i da ću graditi na tim čvrstim temeljima koje je ona postavila-rekla je Žnidarić te se i sama dotaknula problema nedostatka medicinskog osoblja.

-To je nešto na čemu moramo raditi uz održavanje financijske stabilnosti ustanove i u rješavanju tih nekih lokalnih i globalnih problema. Jedino zajedničkom spregom, radom i ulaganjima možemo postići uspjeh u osiguranju kvalitete i dostupnosti zdravstvene zaštite za naše stanovnike-zaključila je nova ravnateljica.

Kako je vijeće Željku Žnidarić jednoglasno odabralo za ravnateljicu rekla je pročelnica Martina Gregurović Šanjug.

-Mislim da je izuzetno važno na početku takvog mandata imati jednu ovako široku podršku. Upravno vijeće povjerenje je dalo Željki Žnidarić na temelju njezinog iskustva, vrlo visokog stupnja motiviranosti koji je pokazala i na temelju programa rada kojeg je predočila upravnom vijeću-rekla je Gregurović Šanjug istaknuvši kako je nova ravnateljica u tom programu rada jasno uočila izazove s kojima je suočena primarna zdravstvena zaštita i dom zdravlja te je predočila vrlo kvalitetna rješenja kako riješiti te probleme.

Ono što daje nadu su zadnje izmjene zakona o zdravstvenoj zaštiti koje predviđaju nove djelatnosti koje vraćaju domu zdravlja onu važnost koju je imalo i nekada u zdravstvenom sustavu Hrvatske. Na novoj je ravnateljici da ih u svom mandatu nastoji poživotvoriti-rekla je Pročelnica istaknuvši da svaki napredak počinje nekom promjenom, tako vjeruje da će ovo značiti neki novi napredak.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je kako se danas okreće jedna nova stranica u Domu zdravlja Županije koja se poklopila sa izmjenom zakona koji je na neki drugi način, bolji način definirao ovlasti, ali i status doma zdravlja u cjelini.

Iz meni ne baš razumljivih razloga imamo otpor liječnika prema radu u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ili domu zdravlja. U odnosu na doktore u nekim drugim medicinskim ustanovama nema noćnih smjena ni toliko dežurstava i obiteljski se život može lakše uklopiti sa poslom koji je težak i izazovan bez obzira u kojoj ste ga zdravstvenoj ustanovi dobili-rekao je Kolar te istaknuo kako gradaciju između vrednovanja doktora, onih koji rade u kliničkim centrima, općim i specijalnim bolnicama, zavoda za hitnu medicinu i doma zdravlja rade sami doktori između sebe, više nego što to rade pacijenti.

-To je nešto što se mora rješavati sustavno od prve godine fakulteta pa poslije do specijalizacije i samog sustava koji mora biti brži i fleksibilniji te pravedniji. Ono što je vidljivo je da moramo smanjiti administraciju kojom se bave doktori opće prakse i uz povećanje plače koje se djelomično dogodilo izmjenom ovog zakona, vjerujem da se to stanje može popraviti-objasnio je Kolar.

-Nada odlazi nakon tri odrađena mandata koji su imali svoje uspone i padove u uvjetima u kojima je odrađivala svoju dužnost i sigurno je bilo najteže u razdoblju pandemije Corone. U tim uvjetima mi smo se jako dobro organizirali i pružili zdravstvenu skrb našim stanovnicima-rekao je župan.

U okvirima mogućnosti radilo se i na specijalizacijama, investicijama u domove zdravlja, ali i u medicinsku aparaturu te vozni park.

-Ono po čemu ću posebno pamtiti ravnateljicu Dogan je da niti u jednom trenutku nismo bili bez kontrole nad cijelim sustav. Ona je uvijek našla način kako da odradimo i pokrijemo čitav teren i to je nešto što će biti ogroman izazov za novu ravnateljicu-istaknuo je Kolar.

-Nova ravnateljica vodila je Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u dva mandata u najizazovnije vrijeme epidemije kada smo otvorili izdvojeni odjel za lakše bolesnike zaražene Coronom. Tu smo morali raditi sustave same reorganizacije toplice, a da nam je zabranjen rad sa dnevnim pacijentima i naravno da nam je onda bolnica bila na gubitku-rekao je župan te napomenuvši kako nova ravnateljica trenutno radi doktorat na temu “Usklađivanje vremena doktora između privatnog i službenog djela” što je izuzetno bitno danas kad svi pokušavamo imati nešto slobodnog vremena za sebe i svoju obitelj.

mstužić/zip.com.hr 25.06.2024.

Continue Reading

Aktualno