Connect with us

Društvo

Općina Jakovlje prva u Hrvatskoj koja provodi Projekt o zbrinjavanju opasnog medicinskog otpada!

Općina Jakovlje prva je općina u Republici Hrvatskoj koja je pokrenula Projekt o zbrinjavanju opasnog medicinskog otpada iz kućanstva. Radi se o zbrinjavanju lijekova kojima je prošao rok trajanja, iglama kojima se aplicira inzulin, ali i neki drugim lijekovima, van zdravstvenih ustanova, poglavito u domovima pacijenata,  odnosno o zbrinjavanju opasnog medicinskog otpada koji u Republici Hrvatskoj nije sustavno riješen.

Navedeni, vrlo opasan kemijski odnosno infektivni otpad, odlaže se u mješoviti komunalni otpad. Naravno da je takav način odlaganja potencijalna opasnost za kemijsko trovanje stanovništava kao i za prijenos nekih zaraznih bolesti, te je ovaj projekat još jedan korak više u cjelovitom razvoju održivog gospodarenja otpadom na području Općine Jakovlje.

Inicijativa za pokretanje projekta krenula je od strane liječnika obiteljske medicine dr. Ivice Crnice koju je Općina Jakovlje podržala, te je osigurala novčana sredstva za nabavu spremnika za odlaganje lijekova kojima je prošao rok trajanja kao i spremnika za infektivni otpad. Spremnik za odlaganje starih lijekova nalazi se u prostorijama zgrade primarne zdravstvene zaštite u Jakovlju, a spremnici za infektivni otpad uručeni su svim mještanima Općine Jakovlje koji stvaraju infektivni otpad, a to su najčešće mještani koji boluju od dijabetesa. Nadalje, Općina Jakovlje osigurala je i sredstva za zbrinjavanje takvog  otpada putem ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje opasnog medicinskog otpada.

Ponosni smo što je Općina Jakovlje prva u Republici Hrvatskoj koja je prepoznala problem oko zbrinjavanja opasnog medicinskog otpada iz kućanstva, te pokrenula ovaj  Projekt s ciljem trajnog rješavanja zbrinjavanja starih lijekova i infektivnog otpada u Općini Jakovlje, ali i s željom da isti bude poticaj i drugim jedinicama lokalne samouprave i uprave kako bi u konačnici isto rezultiralo sustavnim rješenjem na nivou Republike Hrvatske.

zip.com.hr 16.01.2024.

Continue Reading

Aktualno