Connect with us

Za I Protiv - politika i društvo

HZZO čisti svoj registar – s liste brisano 106 tisuća osiguranika

Mnogi hrvatski građani zadržali su hrvatsko zdravstveno osiguranje i nakon odlaska u inozemstvo, tako da je riječ upravo o njima, a kako piše Novi list, još ih je ostalo 127 tisuća više od ukupnog – broja stanovnika.

HZZO je u svojoj akciji čišćenja popisa osiguranika do srpnja s popisa brisao oko 106.000 osiguranika koji, realno gledajući na zdravstveno osiguranje nemaju pravo. Procjenjuje se da će temeljem toga zdravstveni budžet na godišnjoj razini uštedjeti više od 30 milijuna eura, jer, kako piše Novi list, otprilike je toliko iznosio trošak zdravstvenih usluga na osobe koje zapravo nisu imale pravo na zdravstveno osiguranje HZZO-a u 2022. godini.

Iskaznice zdravstvenog osiguranja

Naime, riječ je mahom o hrvatskim građanima koji su hrvatsko zdravstveno osiguranje zadržali nakon odlaska u inozemstvo i u HZZO-u su se i dalje vodili kao nezaposleni. Kada im je trebala bilo kakva liječnička usluga, dijagnostika ili lijek, s iskaznicom HZZO-a dolazili bi u Hrvatsku na dijagnostičku obradu ili bolničko liječenje. Brojke neumitno pokazuju koliki je to gubitak za naše zdravstvo: na ortopedska pomagala za te osiguranike HZZO je u 2022. godini potrošio 967.676,87 eura ili gotovo milijun, na posjete liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti 1,2 milijuna eura, na recepte za lijekove sedam milijuna eura, na bolničko liječenje 7,5 milijuna eura, dok je usluge u specijalističko-konzilijarnoj zaštiti, što obuhvaća dijagnostičke pretrage i preglede specijalista, lani utrošeno čak 9,3 milijuna eura. Ukupno je, dakle, na različite zdravstvene usluge za tih 106.000 osiguranika u jednoj godini potrošeno 26 milijuna eura. U Direkciji HZZO-a računaju da je na glavarine za ove osobe, uz pretpostavku da su svi imali izabranog liječnika obiteljske medicine, dentalne zaštite, ginekologije i laboratorij, na godišnjoj razini izdvojeno još oko 2,2 milijuna eura, a hladni pogon bi, prema njihovoj projekciji, iznosio još četiri milijuna eura. Ukupni godišnji trošak za te osiguranike iznosio je oko 32,2 milijuna eura u 2022. godini.

Zanimljiv je podatak da je i nakon HZZO-ove čistke na popisu osiguranika danas njih za 127.750 više nego što je bilo stanovnika Hrvatske na popisu iz 2021. Ne ulazeći u analize kako je to moguće, skrećemo pozornost na što upozoravaju i iz Direkcije HZZO-a. Ako osoba s prebivalištem ili boravištem u Hrvatskoj ne ispunjava uvjete za osiguranje ni prema jednoj osnovi propisanoj Zakonom o zdravstvenom osiguranju, ona se i dalje dužna zdravstveno osigurati i plaćati doprinos za obvezno zdravstveno osiguranje od 85,72 eura mjesečno.

zip.com.hr 21.08.2023.

Continue Reading

Aktualno