Društvo

U vinogradu obitelji Cvek otvoreno 53. Branje grojzdja Pregrada

U vinogradu obitelji Cvek u Bušinu u subotu 16. rujna 2023. otvoreno je 53. izdanje manifestacije Branje grojzdja Pregrada.

Manifestaciju je otvorio župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako je branje grojzdja u Zagorju jedan veliki praznik, sretan događaj nakon mukotrpnog rada.

-Došli smo u najveseliji dio godine za nas Zagorce. Putujući po Hrvatskoj i Europi teško možete ljudima objasniti koji poriv imamo da na 300, 500 ili 700 metara od kuće gradimo još jedan objekt, klet, i da sadimo vinograd, umjesto da kupimo stan u Zagrebu ili vikendicu na moru. Oni koji ne žive tu tradiciju, ne mogu to razumjeti. Tek kad dođu ovdje kod nas u našu klet, kad provedu s nama određeno vrijeme, onda shvate, zapravo, koja je vrijednost te naše tradicije i kako to utječe na nas i na život naših ljudi-rekao je župan Kolar te naglasio kako nema ni jedne regije u Hrvatskoj, ali ni u susjednim zemljama, koja je toliko napredovala u kvaliteti vina kao što je napredovalo Hrvatsko zagorje.

Pozdravljajući okupljene, pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj istaknuo je kako ova manifestacija seže još u tridesete godine prošlog stoljeća, kada je tadašnje Društvo za poljepšanje Pregrade prvi puta pozvalo Zagrepčane da dođu u Pregradu u berbu.

-Drago mi je da smo vratili ovu tradiciju tamo gdje je sve počelo – u trsje. To je tradicija koja postoji stoljećima i koja je u krvi naših ljudi i nešto što danas možemo prezentirati kroz sjajna vina naših vinara, a današnji naš domaćin, gospodin Cvek, je tu jedan od pionira, pogotovo po svojim svjetski poznatim predikatnim vinima-rekao je gradonačelnik Vešligaj, dodavši kako će se kroz čitavi tjedan ovogodišnje manifestacije održati čak pedesetak raznih događanja.

Tajanstveni grozd pronašle su gošće iz Nove Gradiške i Rijeke Jasna Mirković i Jasminka Aj.

zip.com.hr/kzz.hr 16.09.2023.

Aktualno

Exit mobile version