Connect with us

Društvo

U Kući za odmor Zagorka dodijeljeni ugovori korisnicima županijske potpore u turizmu

Danas, 05. srpnja je u Kući za odmor Zagorka u Proseniku Gubaševskom održana dodjela ugovora korisnicima koji su stekli pravo na županijsku potporu temeljem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je kako je natječaj namijenjen za unaprijeđenje postojeće kvalitete smještajne turističke ponude te za uvođenje dodatnih inovativnih turističkih sadržaja sa naglaskom u postojećim registriranim turističkim subjektima na području županije.

Cilj natječaja je povećanje broja dolazaka i noćenja turista, unaprjeđenje turističke kvalitete usluga i sadržaja, razvoj turističke ponude s većom dodanom vrijednošću koja će omogućiti veću prosječnu potrošnju turista, izgradnji, obnovi i podizanju kvalitete smještajnih kapaciteta i dodatnih turističkih sadržaja što sve nosi prepoznatljivom imidžu turistima Krapinsko-zagorske županije-pojasnila je Mihovilić.

Prihvatljivi korisnici potpora bili su poduzetnici, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i fizičke osobe sa područja županije koji su registrirani za obavljanje turističke djelatnosti na području KZŽ. Natječaj je bio otvoren mjesec dana. Maksimalna potpora bila je 50 % prihvatljivih troškova bez PDV-a, a najviše do 5.000 eura. Što se tiče hortikulturalnog uređnja, maksimalan iznos potpore je 30 % od planirane investicije.

Na natječaj je bilo prijavljeno 28 korisnika, a administrativnu provjeru i provjeru prihvatljivosti prošlo je njih 18 i za to su osigurana sredstva u iznosu od 58.200,61 eura.

Da je sezona već u punom jeku jer u KZŽ do sad zabilježeno 94.000 dolazaka i 190.000 noćenja turista, što je 7 – 8 posto više nego prošle godine, istaknula je voditeljica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije, Sanja Škrinjar.

Izuzetno mi je drago da od 18 sudionika koji ste danas potpisali ove Ugovore, 14 ih je u našem projektu “True Zagorje Home”. Prve dvije godine 22 objekta, ove godine još 11 novih objekata – ponosno je istaknula Škrinjar. Neću reći da smo jedna od najjačih, nego ću slobodno reći da smo najjača kontinentalna destinacija

Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, čestitao je na hrabrosti i odluci da domaćini uđu u ovaj posao.

Ovaj objekt obilazim već par godina i nadao sam se da će postati atraktivna destinacija, kao neki drugi objekti, što ovaj događaj danas i potvrđuje – naglasio je Hanžek te poručio svima koji su u dilemi da urede svoje objekte i ponude dodatne sadržaje, kako bi gosti dobre platežne moći iz Zagreba, koji je zaista blizu, imali ponudu za odličan odmor u prirodi.

Kako je zagorje dugi niz godina imalo kapacitete prvenstveno u hotelima i toplicama rekao je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

-Taj naš turistički proizvod je trebalo proširiti i bila bi grehota ne iskoristiti ove naše prirodne ljepote i da ovakvu vrstu sadržaja ne ponudimo našim gostima-kazao je Kolar pojasnivši kako je ono što najviše privlači goste pitanje doživljaja, ali i priča koju Zagorje ima, ali ju ne predstavimo uvijek na najbolji način.

Mi smo napravili ogroman iskorak u pružanju ovog dijela turističke ponude i ne tako davno, mi smo imali svega tri do četiri bazena na području županije, danas na 150 kuća na odmor imamo 44 bazena. Nema praktički niti jedne kuće koja nema wellness, spa ili saunu, dodatne sadržaje vanjske i to je ono što nam treba, a ovakva arhitektura, naša tradicijska zagorska je još nešto dodatno što stvara atmosferu-rekao je župan napomenuvši kako mu je najviše žao što desetak kandidata nije prošlo na natječaju te je iskoristio priliku kako bi ih pozvao da se prijave i na iduće natječaje.

Ove godine smo predvidjeli 80.000 eura. Podijelili smo 59.000. Na svim natječajima koje smo imali vezane za turizam, ruralni razvoj, poljoprivredu, ako smo imali više dobrih projekata u iznosu na odobrena sredstva, ja sam donosio odluku da povećamo ta sredstva jer smo smatrali da je ulaganje dobro i da će nam se kroz određeno vrijeme vratiti-zaključio je Župan

Tatjana Horvatiček Očić, vlasnica kuće za odmor Zagorka zahvalila se u ime dobitnika potpora.

-Zahvalila bih se u ime svih dobitnika Županiji na ovim bespovratnim sredstvima u turizmu u 2024. godini što su prepoznali naše projekte kao hvalevrijedne i koji će doprinijeti kvaliteti i produžetku boravka naših gostiju. Zaista se trudimo i imamo naše Zagorje koje je najljepše na svijetu, zaista Bajka na dlanu-zaključila je Očić.

mstužić/zip.com.hr 05.07.2024.

Continue Reading

Aktualno