Connect with us

Društvo

Danas se u Pregradi pjeva o vinu, kletici i pajdašima na Festivalu Vinske popevke i napitnice

KUD Pregrada je u sklopu 53. manifestacije Branje grojzdja organizirao 7. Festival vinskih popevki i napitnica. Festival „Vinske popevke i napitnice“ uveden je 2017. godine te je vrlo lijepo prihvaćen među posjetiteljima.

Prijavljeno je 18 skladbi, a podijeljene su u dvije kategorije: već izvođene skladbe i nove skladbe, od čega je 8 novih skladbi. Prosudbeni postupak provodi žiri u sastavu prof. Bojan Pogrmilović, predsjednik žirija, Mario Bokun – pjevač HNK u Zagrebu i prof. Gorana Tomašić Šragalj iz Glazbene škole Pregrada.

Dodjeljuju se prve tri nagrade u kategoriji nove skladbe, u kategoriji već izvođenih skladbi, nagrada za najbolji tekst i nagrada za najbolji aranžman (obradu). U revijalnom dijelu, dok žiri ocjenjuje izvođače, publiku će zabavljati Tomislav Goluban.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj pozdravio je sve sugrađane kao i goste, te čestitao organizatorima KUD-u Pregrada na Festivalu Vinskih popevki i napitnica.

Sjajna tradicija koju imamo 7 godina već ovdje u Pregradi i večeras ćemo opet čuti pjesme, neke koje dobro znamo, a bit će i nekih novih skladbi, koje vjerujem da će se pjevati još godinama kasnije na Branju grojzdja. Ovogodišnje Branje grojzdja ulazi u svoju završnicu, vrijeme nam je onako, ali ja vjerujem da ćete večeras sa ovim svojim sjajnim glasovima i rastjerati ovo kišu i oblake koji nam lebde iznad Pregrade. Ovaj festival sigurno će biti sjajan kao i svake godine, kao i sve ostale aktivnosti koje imamo u sklopu Branje grojzdja- rekao je Vešligaj te zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji.

Umjetnička voditeljica KUD-a Pregrada Lucija Vrhovski kazala je kako je ovo festival koji je osmislila tadašnja predsjednica i članica KUD-a Slavica Vidaček, a festival promovira upravo ono što Branje grojzdja jest.

Skladbe moraju sadržavati vino, trsje, grožđe, pajdaše, klet, a već smo krenuli prema ljubavnim temama povezanim sa vinom, pa i to je u redu. Dakle, prvotno je on bio isključivo za kajkavsko narječje, međutim, shvatili smo da trebamo neku širinu, pa imamo sad mogućnost da se skladbe prijavljuju na standardnom jeziku ili ako neko želi, može i na drugim narječjima- kazala je Vrhovski te istaknula kako imaju i kategorije, već izvođene skladbe i nove skladbe te kako je festival namijenjen prvenstveno amaterima, lokalnim tekstopiscima i glazbenicima koji su voljni stvoriti nešto novo.

Direktorica TZ Srce Zagorja i glavna koordinatorica manifestacije, Karolina Hostić istaknula je kako danas imaju 18 različitih izvođača, vrlo šarenih i veselih, i svi pjevaju o vinu, kleti i prijateljima.

-Nakon Festivala Vinske popevke i napitnice čekaju nas koncerti Ljubavnika i Chicas iz Slovenije. Sutra je na rasporedu moto alka, a nakon toga ćemo gurati bačve, a onda se najesti vinskog gulaša, a u nedjelju imamo našu klasičnu povorku, to je veselo, a nakon toga djelimo objed iz košare, to je novitet- rekla je Hostić.

Natjecanje još traje, a pobjednike ćemo objaviti kasnije..

tleljak/zip.com.hr 22.09.2023.

Continue Reading

Aktualno