Connect with us

Društvo

Na OPG-u Jadek dodijeljeni ugovori županijske potpore za poticanje stočarske proizvodnje

Danas, 10. lipnja na OPG-u Jadek u Zaboku dodijeljeni su ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu za poticanje stočarske proizvodnje.

Natječaj je bio raspisan mjesec dana, odnosno od 12. travnja do 13. svibnja ove godine. Na natječaj je došlo ukupno 11 zahtjeva, no jedan od njih nije bio u skladu s pravilnikom, stoga se na povjerenstvu razmatralo preostalih 10.

Sanja Mihovilić, pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu objasnila je kako se kroz tu mjeru nastoji očuvati selo i održati poljoprivredne površine.

U startu su sredstva bila osigurana u iznosu od 33.000 eura. Što se tiče visine potpora, ona iznosi 6.500 eura ili maksimalno do 50 % od prihvatljivih aktivnosti. Isto tako, važno je napomenuti da visina potpore po grlu iznosi 1.300 eura što se može dobiti kada se krene u nabavu-rekla je Mihovilić te objasnila kako su korisnici koji su se javili na natječaj morali nabaviti minimalno četiri grla, od kojih je jedno moglo biti i rasplodni bik.

Za korisnike koji su ispunili uvjete županu je predloženo da se odobre sredstva u iznosu od 45.730,85 eura-rekla je pročelnica istaknuvši kako je župan donio odluku da se za natječaj povećaju sredstva u iznosu 12.730 eura.

-Što se tiče nabave kroz natječaj, imamo 49 junica i dva rasplodna bika, tako da je za iznos od 65.730 eura nabavljeno ukupno 51 grlo-zaključila je Mihovilić.

Kako mu je izrazito drago da se za potpisivanje ugovora odabrao baš njegov OPG, rekao je vlasnik Petar Jadek.

Kod nas tradicija postoji, držimo konje i krave na OPG-u već dugi niz godina, a ja vjerujem da ćemo tako i nastaviti dalje-rekao je Jadek te se zahvalio županiji što brine o poljoprivredi jer su oni, kako kaže, isto svjesni da je poljoprivreda mukotrpan rad.

-Mi ćemo i dalje držati životinje i o njima se brinuti-napomenuo je vlasnik OPG-a, a iskoristio je priliku te je istaknuo problem koji stvaraju vremenske nepogode.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar rekao je da ukoliko želite biti neovisni kao država, jedna od stvari koje morate imati je poljoprivredna dostatnost, odnosno proizvodnja.

Naše područje zbog konfiguracije terena nije najpogodnije za veliku, intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju i ne možemo uspoređivati površine koje se kod nas obrađuju s Slavonijom, Baranjom, Srijemom, čak i s dijelom Međimurja i Varaždina, ali ovakva gospodarstva kao što su gospodina Jadeka, ali i svih naših proizvođača koji su danas ovdje s nama pokazuju da se može-rekao je župan istaknuvši kako je Županija u šest godina pomogla da se kupi 287 grla u visini od 245.000 eura.

Ono što mene veseli je da imamo kontinuitet proizvodnje, ali i da nam se pojavljuju nova lica. Zbog toga je moja odluka da povećamo iznos sa 33.000 eura na 45.000 eura, kako bi svi koji su se javili i zadovoljili uvjete dobili poticaj-rekao je Kolar istaknuvši kako onih 10 % koje županija svake godine povećava za poljoprivredni proizvodnju za mjere ruralnog razvoja na kraju godine ispada i po 25 %.

S obzirom na vremenske nepogode, županija će ponovno proglašavati elementarne nepogode.

-Više nemamo normalne kiše, nego moramo strepiti da li će doći tuča ili će donijeti bujice koje će uništiti poljoprivredne proizvode, tako da ja koristim priliku za Resorna ministarstva da sjednemo za stol i da dogovorimo zajednički obranu od tuče jer ima drugačijih i boljih rješenja od onoga što se sada nama nudi i vjerujem da ako ako se u to financijski uključe općine, gradovi, županije i Resorna ministarstva, možemo isposlovati bolji sustav-rekao je Kolar te napomenuo kako je siguran da prije 20-ak godina nije bilo takvih elementarnih nepogoda i šteta na poljoprivrednim proizvodima.

mstužić/zip.com.hr 10.06.2024.

Continue Reading

Aktualno