Connect with us

Poljoprivreda

KZŽ ponovno otvorila Javni poziv za dodjelu potpora zbog šteta od tuče

Krapinsko- zagorska županija je ponovno otvorila Javni poziv za dodjelu potpore u poljoprivredi uslijed prirodne nepogode tuče koji će biti otvoren do 26. rujna 2022. godine.

Nakon što je područje Krapinsko- zagorske županije u svibnju i lipnju 2022. godine zahvatila prirodna nepogoda – tuča  koja je uzrokovala znatne štete poljoprivrednicima, odlukama Župana Krapinsko-zagorske županije proglašene su prirodne nepogode nastale uslijed tuče za područje gradova Klanjec i Oroslavje, te općina Hum na Sutli, Kumrovec,  Zagorska Sela, Veliko Trgovišće i Bedekovčina.

Vlada RH je na svojoj sjednici održanoj 9. lipnja 2022. godine donijela Odluku o pomoći za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuča na područjima  Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije za 2022. godinu, kojom je odobrila pomoć u iznosu do 25.000.000,00 kuna za štete na poljoprivredi proizašle od tuče na području gore navedenih 6 županija.

Na Krapinsko- zagorsku županiju indikativno je prema prvoj procjeni raspoređeno  3.025,000,00 kuna.

Krapinsko- zagorska županija je prva od navedenih županija, na sjednici  Županijske skupštine 28. lipnja 2022. g., u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, usvojila Program potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda  na području Krapinsko-zagorske županije u 2022. godini, temeljem kojeg je 19. srpnja 2022. godine raspisala Javni poziv  koji je bio otvoren do 01. rujna 2022. godine.  Zaprimljeno je 325 zahtjeva za potporu za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta vezanih uz poljoprivrednu proizvodnju.

Kako bi se omogućio što većem broju oštećenika koji možda nisu bili dovoljno dobro informirani o objavljenom javnom pozivu i nisu se uspjeli pravovremeno javiti, Krapinsko- zagorska županija ponovno otvara  javni poziv za dodjelu potpore u poljoprivredi uslijed prirodne nepogode tuče koji će biti otvoren do 26. rujna 2022. godine.

Stoga se pozivaju svi poljoprivrednici, upisani u upisnik poljoprivrednika i/ili Upisnik OPG-a sa sjedištem na području KZŽ koji su pretrpjeli štetu u poljoprivredi i/ili polj. zemljištu, na imovini koja nije osigurana, a štetu su prijavili u Registar šteta da podnesu zahtjev da dodjelu potpore, ukoliko to nisu učinili po I. javnom pozivu.

Nakon isteka roka javnog poziva obraditi će se svi zahtjevi te će se popis odabranih korisnika zajedno sa iznosom potpore  odnosno ukupnim zahtjevom Krapinsko- zagorske županije za dodjelom potpore dostaviti Ministarstvu poljoprivrede.

Tek kada svih 6 županija dostave svoje ukupne zahtjeve za dodjelom potpore, nadležno ministarstvo će utvrđivanjem proporcionalnog udjela pojedine županije u ukupnim zahtjevima županija, za svaku pojedinu županiju utvrditi konačni iznos potpore koji će joj biti doznačen.

zip.com.hr/Foto: https://www.kzz.hr/ 13.09.2022.

Continue Reading

Aktualno