Georg Gal, stručnjak sa Sustava prijenosa znanja i inovacija u poljoprivredi iz Krapine, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, podijelio je svoje iskustvo i savjete o pravilnom orezivanju voćaka.
Naglasio je ključne principe i tehnike orezivanja, koji nisu jednostavni kao u vinogradarstvu, te važnost prepoznavanja različitih vrsta pupova i načina rezanja.
Također je ukazao na značaj pravilnog uzgojnog oblika i očuvanja ravnoteže između lisne mase i rodnosti biljke.
-Postoji nekoliko pravila koja morate naučiti kod orezivanja. Princip nije jednostavan kao u vinogradarstvu s obzirom da vinograd rađa jednogodišnje mladice na dvogodišnjoj, a kod voćaka to nije slučaj. Rodni pupovi dobivaju se po cijeloj voćki-rekao je Gal dodavši kako je osnovan princip prepoznati gdje je cvjetni pup, a gdje je lisni pup.
-Druga stvar su načini reza, da se ide čim bliže pupova kako ne biste dobili puno vodopija. Rade se jači rezovi koji se režu slično kao kod vinograda, između dva oka u sredinu, čime potičete veći razvoj jednogodišnjih mladica-rekao je Gal te pojasnio razliku između lisnog i cvjetnog pupa.
-Lisni pupovi su uglavnom uži i špičasti na vrhu, dok su cvjetni više zaobljeni. Odmah ih se prepozna jer cvat u sebi nosi tri do pet cvjetova, stoga je deblji. U ovo vrijeme ih se lako može prepoznati jer biljka počinje bubriti i onda se oni pokažu-pojasnio je Gal dodavši kako je uz to bitno ostaviti i dovoljno listova koji su potrebni kako bi voćka mogla obavljati fotosintezu.
-Kada radite rezidbu, računate na to da morate ostaviti lisnu masu. Ako režete samo na rod, ostat ćete bez dovoljnog broja listova i na taj način smanjujete potencijal biljke. Morate pronaći neku sredinu, a tu bi pola-pola bilo idealno-rekao je Gal te se dotaknuo i uzgojnih oblika.
–Uzgojni oblik najčešće je vezan uz to da li imate intenzivan voćnjak ili ne. Druga stvar je da li je to koštičeva, jezgričeva ili lupinasta voćka. Razlika u tome je da koštičevoj više odgovara uzgojni oblik bez provodnice, odnosno oblik koji se zove “vaza”. Provodnicu se odreže i radite četiri grane da izgledaju poput vaze i tu dobijete više svijetla. Zbog toga koštičeva voćka ima pupove duž cijele mladice koja se javlja, za razliku od jezgričevih koja traži provodnicu na kojoj se rade skeletne, noseće grane koje nose plod-pojasnio je Gal te dodao kako preporuča da se završetak grane ostavlja.
-Ako ga odrežete javit će se puno mladica koje zaguše prostor i stvaraju sjenu i tu dolazi do propadanja, skupljaju se bolesti, a skuplja se i vlaga koja je dobar materijal za nakupljanje gljivica-spomenuo je.
Vrlo bitno kod orezivanja voćaka je i vrsta reza. Postoje slabi, srednji i jaki rez, no kako kaže Georg Gal, on ovisi o položaju i rasporedu grana, listova i pupova te je tu potrebna dobra procjena.
-Potrebno je dugogodišnje iskustvo kod rezanja voćaka. Samo praksa pomaže da možete sami sebe ocijeniti kao dobrog rezača voćaka-zaključio je Gal.
mstužić/zip.com.hr 09.03.2025.