Connect with us

Aktivizam

ZAGORJE OD RUJNA SIGURNO MJESTO ZA ŽENE – poručili zagorski SDP-ovci uoči Dana žena

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak, 07. ožujka, uoči Dana žena, na središnjem zabočkom trgu zagorski SDP-ovci poručili su kako je Krapinsko-zagorska županija sigurno mjesto za žene i primjer ostalima.

Sutra se obilježava Dan žena širom svijeta kao jedan podsjetnik na borbu za ženska prava, pa je tako danas u Zagorju još jednom istaknuto kako je Zagorje sigurno mjesto za žene. Naime, kroz niz inicijativa i programa Krapinsko – zagorska županija ističe se kao regija koja aktivno radi na osnaživanju žena i osiguravanju njihove sigurnosti u svim aspektima života.

Županijska skupština KZŽ prihvatila rezoluciju 28.06.2023.

Moramo se prisjetiti i da je prije godinu dana grupacija socijalista i socijaldemokrata u Odboru regija Europske unije pozvala je općine, gradove, regije, odnosno županije da proglase svoje zajednice sigurnim prostorima za žene, obvezujući se na politike koje osiguravaju sigurnost žena i kažnjavaju svaki oblik rodno utemeljenog nasilja, obvezujući se na provođenje 12 konkretnih mjera.

SDP se svakodnevno bori za prava žena i političkim i institucionalnim metodama, rekao je Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik SDP-a Krapinsko-zagorske županije te potvrdio da će to činiti i dalje.

– Većina naših lokalnih jedinica prihvatila je rezoluciju „Sigurno mjesto za žene”. To je bitno jer nasilje je u porastu. Svakodnevno smo svjedoci i sudionici raznih tragičnih događanja gdje su, na žalost, žene zlostavljane, ugrožene, udarane i ubijene” – podsjetio je Hajdaš Dončić naglasivši kako je SDP jedina hrvatska stranka koja u izbornom ciklusu ima tzv. „zip” model u kojem je na listama jednakomjerno izmjenjuju žene i muškarci.

Marko Vešligaj, potpredsjednik zagorskog SDP-a, gradonačelnik Pregrade i hrvatski predstavnik u Odboru regija EU, kako je zadužen za provođenje rezolucije u Hrvatskoj, rekao je da je 40 hrvatskih lokalnih jedinica prihvatilo rezoluciju „Sigurno mjesto za žene” i to najvećim dijelom one u kojima vlast ima SDP.

-Ono što mi je posebno drago je da ovdje u KZŽ prednjačimo u tome jer je polovica gradova i općina upravo u našoj županiji, njih 19, naravno, dodajući KZŽ koja je zapravo i prva županija koja je prihvatila rezoluciju. Moram reći da čak i na razini EU, u Hrvatskoj prednjačimo po broju lokalnih jedinica koje su prihvatile ovu rezoluciju i time poslale jasnu poruku – istaknuo je Vešligaj.

Predsjednica Foruma žena SDP-a KZŽ, Sandra Turković ponovno je upozorila na nejednaku zastupljenost žena u raznim segmentima društva, naglasila kako i nakon 167 godina borbe za jednakost žene se i dalje moraju boriti, iako smo u 21. stoljeću.

-Danas žene na istom radnom mjestu kao i muškarci imaju manje plaće, visokoobrazovane žene teže dolaze do upravljačkih pozicija, a to je nepravedno. Od 197 gradonačelnika i gradonačelnica, samo je 17 žena. Jesmo li nesposobne? Jesmo li neobrazovane ili što? U sportu koji proklamiramo od dječje dobi, kada pogledamo, na upravljačkim su pozicijama samo muškarci. To se treba mijenjati, društvo se treba mijenjati, svaki dan. Dan žena nije samo 8. mart nego i svaki drugi dan! Budite ustrajne, uporne, hrabre u borbi za svoja prava i dostojanstvo – poručila je Turković.

Koordinatorica SDP-a za parlamentarne izbore u 3. izbornoj jedinici, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek naglasila je kako je Hrvatska u vrhu među zemljama EU po femicidu te poručila kako rezoluciju „Sigurno mjesto za žene” treba implementirati u društvo i raditi na prevenciji i edukaciji.

-U posljednjih 20 godina na 400 je žena izvršen femicid. Nismo se pomaknuli i najnesigurnija smo država u EU za žene. Odluku da sufinanciramo sklonište za žene jednoglasno su donijeli zagorski gradovi i općine. Međutim, ono što želimo, i ja kao žena, je da u slučaju zlostavljanja ne izdvajamo iz sredine u kojoj žive, žene i djecu, nego nasilnike. Oni moraju biti kažnjeni na sve moguće načine – naglasila je Auguštan Pentek.

Zamjenica župana Jasna Petek kazala je kako KZŽ ima jednu kontinuiranu i dugogodišnju politiku promicanja ravnopravnosti spolova, a od 2015. godine kada je usvojena Europska povelja o ravnopravnosti spolova aktivnosti su još intenzivnije, od 2012. godine tu je SOS telefon, od 2017. Savjetovalište za žrtve nasilja, a od 2020. godine, kada je oformljen Dom za žrtve nasilja u obitelji Novi početak, zaokružili su cijeli sustav.

– Sve te godine veliku je ulogu imalo Povjerenstvo za ravnopravnost spolova čiji su članovi i članice pomagali u kreiranju politika i mnogih projekata i programa. Izuzetno je važno stalno informiranje i educiranje javnosti o nasilju kao nultoj kategoriji u našoj županiji. U tom segmentu velika važnost i pažnja posvećena je djeci i mladima kroz izložbe, natječaje i radionice, a tu su i dvije sjajne akcije I tebe se tiče koja je svima dobro poznata, proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se koja progovara o predrasudama i stereotipima čiji smo svi robovi jer su upravo rodni stereotipi ti koji formiraju stavove za nasilje u obitelji i zajednici. Nikad se nećemo umoriti od stalnog senzibiliziranja zajednice, upozoravanja na nasilje koje se oko nas događa i koje ne smije biti prisutno – poručila je Petek.

Župan Željko Kolar naglasio je kako Krapinsko-zagorska županija ima nultu stopu tolerancije nasilja te se osvrnuo na ravnopravnost i tretiranje žena u poslovnom svijetu.

-Ako trebate pozitivan primjer, onda je to primjer Krapinsko – zagorske županije. Prilikom zapošljavanja ne gledamo na spol kandidata za određeni posao, već sposobnost, ambicioznost, spremnost na timski rad, na iskorake, na dodatne edukacije… To je primjer koji govori kako su u KZŽ žene te koje su nositeljice izvršnih funkcija u sustavu KZŽ kao ustanove, ali i njenih javnih ustanova i poduzeća. Isto tako od osam pročelnika i pročelnica, sedam njih je žena zato jer su sposobne, educirane, marljive, stručne, jer žele i mogu. To je krajnji cilj koji želimo postići, ljude vrednujemo prema znanju, a ne prema spolu – istaknuo je župan Kolar.

Sutra je Međunarodni dan žena. Čestitam ženama njihov dan uz poruku da KZŽ nije deklarativno prihvatila rezoluciju „Sigurno mjesto za žene”, nego smo to napravili iz uvjerenja. Sama deklaracija je navedena i u županijskom proračunu i osigurana su potrebna sredstva kako bi se kroz edukaciju dalje nastavilo stvaranje klime s nultom stopom tolerancije prema bilo kakvom obliku nasilju, a posebno prema nasilju nad ženama – zaključio je župan Kolar.

sleljak/zip.com.hr 07.03.2024.

Continue Reading

Inspirativne priče

Društvo4 dana ago

ZIP ČETVRTKOM- “Za uspjeh je potrebna upornost, volja, želja, trud i ustrajnost te naravno ne odustajanje na prvoj prepreci” – kazao je Dragutin Obadić

U četvrtak, 02. svibnja 2024. godine, gost emisije bio je Dragutin Obadić, vlasnik Autoškole “Dragec – promet” iz Krapine. “Dragec-Promet”...

humanitarne akcije5 dana ago

Izgradimo zajedno dječju PIK PAK kuću da nam djeca budu slobodna, važna i sretna – poručila Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok

Prošla je godina dana od kad je u Regaleriji u Zaboku predstavljen projekt PIK – PAK kuće Društva “Naša djeca”...

Inspirativne priče1 tjedan ago

ZIP ČETVRTKOM-” Poručila bi svima da prihvate sve prilike koje im se pruže, jer bez volje za ići naprijed nema napretka- poručila je doktorica Maja Svetec.

U četvrtak, 25. travnja, gošća emisije bila je Maja Svetec, doktorica medicine, specijalistica hitne medicine i voditeljica Objedinjenog hitnog prijema...

Inspirativne priče3 tjedna ago

ZIP ČETVRTKOM-“Za uspjeh je potrebno nikad ne odustati”-poručila je Ivana Hazulin Pospiš

U četvrtak, 18. travnja, gošća emisije bila je Ivana Hazulin Pospiš, ravnateljica Muzeja Radboa. Ivana Hazulin Pospiš završila je studij...

Inspirativne priče3 tjedna ago

Unatoč digitalnom dobu važna je komunikacija ” oči u oči “-poručila je Leljak

Snježana Leljak, direktorica firme SL Krapina Konzalting, urednica ZIP portala, predsjednica Poduzetničkog kluba žena Krapinsko – zagorske županije i voditeljica...

Inspirativne priče3 tjedna ago

Zabočanka Barbara Futivić dobitnica fair play kartona – bravo!

U tijeku je Državno natjecanje u rukometu za osnovne škole na kojem je mlada Zabočanka dobila nagradu za svoju dirljivu...

Društvo4 tjedna ago

Mlade rukometašice koje su svoju karijeru posvetile radu s djecom

Rukometni klub “Zagorec” Krapina broji stotinjak polaznika gotovo svih uzrasta, od onih najmlađih koji pohađaju vrtić, pa do seniora, a...

Društvo4 tjedna ago

Ovo je 10 finalistica drugog izbora “Inženjerka godine”!

Poznato je deset finalistica drugog izbora „Inženjerke godine“ u Hrvatskoj, iznimnih žena koje svojim primjerom, karijernim putem i osobnošću mogu...

Društvo4 tjedna ago

Učenici OŠ Marija Bistrica izradili prekrasne razglednice koje su poslali u Poljsku / FOTOGALERIJA

Učenici Osnovne škole Marija Bistrica izradili su brojne razglednice za prijatelje iz Poljske. Na poziv gradonačelnice grada pobratima Mariji Bistrici, ...

Društvo4 tjedna ago

Na današnji dan prije 102 godine rođena je Vesna Parun – velika hrvatska pjesnikinja i intelektualka!

Današnji dan, 10. travnja , obilježava se rođenje jedne od najistaknutijih hrvatskih pjesnikinja dvadesetog stoljeća – Vesne Parun. Njezin životni...

Facebook

Aktualno