Connect with us

Politika

POLITIČKA PREVIRANJA NA SVE STRANE: Oroslavski vijećnici SDP-a, HDZ-a i HNS-a u priopćenju optužuju gradonačelnika Šimunića da je oštetio roditelje vrtićanaca

Vezano uz pitanje cijene dječjeg vrtića, vijećnici SDP-a, HDZ-a i HNS-a, koji u Gradskom vijeću Grada Oroslavja čine većinu, uputili su zajedničko priopćenje za javnost u kojem iznose ozbiljne optužbe na račun gradonačelnika Oroslavja Viktora Šimunića.

Pročitajte priopćenje koje prenosimo u cijelosti

”Oroslavski gradonačelnik oštetio roditelje vrtićanaca za više stotina eura. Molimo ga da im vrati preplaćena sredstva.

Zašto gradonačelnik ne primjenjuje odluku Gradskog vijeća Grada Oroslavja od 7.6.2023. godine kojom je vijeće izglasalo novu ekonomsku cijenu vrtića u iznosu od 340 eura i kojom se roditeljima čija djeca ne pohađaju gradski vrtić umanjuje mjesečni iznos vrtića?

Da podsjetimo javnost, ekonomska cijena vrtića je cijena boravka djeteta u vrtiću, koja se dijeli između grada i roditelja. Izglasanom odlukom povećanje cijene išlo bi na teret gradskog proračuna te se roditeljima koji  imaju djecu u gradskom vrtiću financijski ne bi ništa promijenilo, ali roditeljima čija djeca pohađaju druge vrtiće, sve redom skuplje nego što je oroslavski gradski vrtić, mjesečni trošak bi se znatno smanjio.

Kad je vijeće izglasalo predmetnu Odluku, gradonačelnik ju je pokušao obustaviti od primjene. Zašto pokušao? Zato što je gradonačelnik donio odluku o obustavi primjene odluke o ekonomskoj cijeni vrtića od 340 eura, ali istu nije objavio u Službenom glasniku KZŽ, niti na službenim stranicama Grada Oroslavja, niti je predsjednik vijeća obaviješten o bilo kakvim daljnjim koracima prema resornom ministarstvu. U Službenom glasniku KZŽ (30/23) objavljena je odluka gradskog vijeća te se ona smatra važećom, a ista je objavljena i na stranicama Grada Oroslavja. Da pojasnimo, gradonačelnik je bio dužan isplaćivati svim vrtićima za oroslavsku djecu iznos od 233,82 eura za prvo dijete, odnosno 286,91 eura za drugo dijete te 340,00 eura za treće i svako sljedeće dijete. Kao što znamo, gradonačelnik nije isplaćivao navedena sredstva, štoviše, zakonski donesenu odluku je u potpunosti ignorirao. Nesporno je da su oroslavski roditelji zbog gradonačelnikovog postupanja oštećeni za više stotina eura za mjesece kad se trebala primjenjivati važeća odluka. Pozivamo gradonačelnika da roditeljima vrati novac koji im zakonski pripada.

Bitno je napomenuti da je gradonačelnik, kao i obično, želeći da njegovo upitno postupanje prođe ispod radara, predložio gradskom vijeću za današnju sjednicu izglasavanje, pazite sad, gotovo identične odluke o ekonomskoj cijeni vrtića od 340 eura, a u kojoj u posljednjem članku stoji da se primjenom ove odluke prestaje primjenjivati odluka iz 2021., (prema toj odluci donesenoj prije više od 2 godine  ekonomska cijena vrtića je 2000 kn/265,45 eura), što nam još jednom potvrđuje ignoriranje odluke gradskog vijeća izglasane 7.6.2023. te prava roditelja i djece. Budući da vijeće nije obaviješteno ni o kakvim poduzetim koracima gradonačelnika po predmetnoj odluci te nema daljnjih saznanja ni od gradske uprave ni od resornog ministarstva koje je zaduženo postupati po prijavi gradonačelnika, nema osnove da se danas ponovno izglasava već izglasana odluka. Preostaje nam nadati se da će se gradonačelnik nakon više od pola godine konačno pojaviti na sjednici vijeća i dati odgovore na ovo i mnoga druga pitanja.

Gradski vijećnici  koji su glasali za Odluku o sufinanciranju boravka djece u dječjim vrtićima i jaslicama 7.6.2023. (vijećnici SDP-a, HDZ-a i HNS-a).”

zip.com.hr 16.01.2024.

Continue Reading

Aktualno