Connect with us

Društvo

Nasilje se tiče svih nas, zato ne okrećite glavu nego reagirajte- zaključci su Okruglog stola povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, u znak sjećanja na dan kada su 1960. godine sestre Mirabal ubijene od strane diktatora Rafaela Trujilla u Dominikanskoj Republici.

Tim povodom su se danas na zabočkoj tržnici dijelili letci uz razgovor sa građanima, nakon čega je na inicijativu gradonačelnice Grada Zlatara Jasenke Auguštan-Pentek i uz suorganizaciju Foruma žena Socijaldemokratske partije Hrvatske KZŽ održan Okrugli stol.

U raspravi su sudjelovale zamjenica župana Jasna Petek, načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić, predsjednica Foruma žena SDP KZŽ Sandra Turković, vijećnica Općinskog vijeća Stubičkih Toplica Sabina Frgec, a podršku su im svojim dolaskom pružili župan KZŽ Željko Kolar, te potpredsjednici ŽO SDP-a KZŽ Valentina Đurek i Marko Vešligaj, te brojne članice stranke i žene.

Da o nasilju nad ženama, kao i o nasilju preko društvenih mreža ne treba šutjeti, već o tome treba govoriti kako se ono u budučnosti nebi ponavljalo istaknula je Jasenka Auguštan Pentek, gradonačelnica Grada Zlatar.

Treba educirati javnost, treba o tome što više govoriti i u školama, što je bio i zaključak ovog stola da nasilje nad ženama, nažalost je svugdje oko nas. Čelnice jedinica lokalne samouprave doživljavaju nasilje za razliku od muških kolega. Prvenstveno se preispituje njezina sposobnost, njezin način odijevanja što se muškarcima ne dešava, njezino obrazovanje i stalno se rade neke usporedbe, a sve te žene su većinom i majke, i sve to čitaju njihove obitelji- naglasila je Auguštan Pentek te dodala da su o tome odlučile javno govoriti kako bi to spriječile, ali isto tako da pozovu sve žene koje doživljavaju bilo kakav oblik nasilja da su tu za njih.

-Neko tko i sam doživljava nasilje može najviše i najlakše razumjeti i zajedno možemo djelovati i mijenjati društvo u kojem živimo. Na ovom Okruglom stolu imali smo prilike i čuti kako se sa nasiljem nad ženama nosila naša prva županica Sonja Borovčak kada nije bilo društvenih mreža, i vidjeli smo da je bilo preispitivanja nje kao žene, međutim, u manjem obliku, jer nije bilo toliko rasprostranjeno i brzo se širilo, kao što se to danas širi preko društvenih mreža. Tako i naša djeca u Osnovnim školama najčešće dobivaju oblik nasilja preko društvenih mreža i tome smo svjedoci. Također, mogli smo čuti i sve ono što Županija čini za žene u zadnjih desetak i više godina. I to je svakako puno, međutim još nije dovoljno- zaključila je Auguštan Pentek.

Kako je na današnji dan izuzetno važno naglasiti i podvući da u podlozi svakog obiteljskog nasilja, a prije svega nasilja nad ženama stoji rodna neravnopravnost, kazala je zamjenica župana Jasna Petek.

-Krapinsko zagorska županija ima višegodišnju praksu nulte tolerancije na nasilje, prije svega kroz usvajanje različitih dokumenata koji nas obvezuju, i daju nam za pravo odgovornost u provođenju određenih aktivnosti. Na nasilje moramo odgovarati na način da ga vidimo, da na njega reagiramo i stoga su izuzetno važne naše županijske akcije koje provodimo već nekoliko godina. Jedna od njih je “I tebe se tiče” koja zapravo govori o tome da se nasilje tiče svih nas. Ono se događa u našim obiteljima, među našim prijateljima, među našim susjedima i druga akcija “proGLEDAJ oko sebe, akTIviraj se!”, i dugi niz godina provodimo različite aktivnosti, od informiranja, edukaciju stručne javnosti, šire javnosti o tome na koji način se događa nasilje, što je podloga nasilju i kako reagirati kad se nasilje dogodi. Imamo od 2016. godine i SOS telefon za žrtve nasilja, od 2020. godine sigurnu kuću koja je nažalost stalno puna, kroz projekt Novi početak radimo infrastrukturno novi objekt koji je pred završetkom za 15 mjesta, ali ono što je jednako važan dio projekta Novi početak, to su brojne edukacije, stručni skupovi, okrugli stolovi na temu nasilje nad ženama, kao preventivne aktivnosti koje su izuzetno važne u svim generacijama, s posebnim naglaskom na djecu i mlade. Poruka na današnji dan cijeloj javnosti je zapravo- nasilje se tiče svih nas, ono se događa oko nas, treba na njega reagirati, prijavljivati ga, biti podrška i jačati žrtve nasilja zaključila je Petek.

Predsjednica Foruma žena SDP KZŽ Sandra Turković kazala je kako su uz Okrugli stol koji su organizirale da bi osvijestile međusobno nasilje koje žene proživljavaju na svom radnom mjestu, kao i na nasilje koje se događa svuda oko nas.

Pustile smo i 25 crnih balona za sve žrtve nasilja. Svake godine obilježavamo ovaj dan, trudimo se, jer smatramo da društvo treba osvijestiti i usvojiti nultu stopu tolerancije na nasilje-naglasila je Turković.

Sabina Frgec Općinska vijećnica u vijeću Općine Stubičke Toplice, kazala je kako je suočena sa dugogodišnjim pokušajima diskreditacije, omalovažavanja, vrijeđanja, pa čak i prozivke da da ostavku jer se usudila progovoriti, postavljati pitanja i tražila je odgovore.

-Ovim putem bih željela poručiti svim ženama da moramo biti svjesne da smo dovoljno sposobne, da smo dovoljno odlučne, hrabre, i da posjedujemo i znanje i sposobnosti da možemo od prvog dana preuzeti odgovornost za vodeće funkcije, ne samo u politici, nego u svim sferama javnoga života i djelovanja. Trebalo bi također potaknuti sve one žene i djevojke koje razmišljaju da bi se možda i uključile javno djelovati da se odvaže, da zajedno gradimo društvo pravednih, društvo jednakih, da budemo ravnopravne sa muškarcima i da pošaljemo snažnu poruku da osuđujemo svaki vid i progovaramo protiv svakog vida rodno uvjetovanog nasilja-poručila je Frgec.

Da je ovo tema o kojoj treba pričati svaki dan i svaki dan se boriti protiv toga istaknula je Anita Krok, načelnica Općine Konjščina.

-Drago mi je da je napokon netko otvori temu nasilja na društvenim mrežama, i možda se čak i ne bih složila da to bude uvijek dolazi od muške strane, dolazi, ali vrlo često su čak i žene te koje to podržavaju, tako da mislim da se trebamo stvarno malo više boriti oko te time, i koristiti sustav institucije ove države, zakone ove države i jednostavno dati svojim primjerom, primjer našoj djeci jer za 15-20 godina situacija će ostati ista- zaključila je Krok.

Načelnica Općine Mače, Mladenka Mikulec Šimunec poručila je svima- I tebe se tiče!

-Ovo je tema o kojoj treba jako puno pričati, treba biti na svakodnevnom dnevnom redu, bilo kroz medije, bilo to na kavi ili na poslu. Dakle, žene progovarajte o svemu što vam se događa. Šutnja je nešto najgore što možete odabrati i šutjeti o nasilju bilo ono verbalno, bilo fizičko, tek kada progovorite, onda se može i taj problem adresirati na pravu adresu- kazala je Mikulec Šimunec.

Načelnica Općine Kraljevec na Sutli, Branka Stipčić Berić kazala je kako suosjeća sa žrtvama nasilja i razumije zašto se mnogi puta ne odluče prijaviti.

-Na svima nama je odgovornost da kroz odgoj utječemo na mlade generacije- poručila je Stipčić Berić.

Podršku svojim kolegicama pružio je i župan Željko Kolar naglasivši kako su njegove kolegice pobjednice, žene koje su dobile povjerenje svojih sugrađanki i sugrađana da vode svoje općine i gradove, ne zbog toga što su žene, nego stoga što su pametne, uspješne, zbog toga što znaju i zbog toga što mogu.

-Ovo je jedna snažna poruka svim ženama, svim muškarcima, svim ljudima da ne smiju zatvarati oči nad nasiljem, da nasilje treba prijaviti i nažalost, ako se nasilje ne prijavi, to ne znači da nasilja nema. Pozivam pravosuđe da bude brzo i učinkovito i vjerujem da će nakon toga biti i manje takvih stvari. Ono što nažalost statistika pokazuje, a mi to najbolje vidimo na području Krapinsko zagorske županije otkad smo otvorili sigurnu kuću koja ima 8 mjesta, ona je na žalost skoro čitavo vrijeme popunjena. Jučer smo obavili tehnički pregled nad novom sigurnom kućom koja će imati 15 mjesta, znači duplo veći kapacitet i na žalost, sve vodi tome da će i ona biti puna. Puna podrška mojim kolegicama i kolegama svim ženama sa pozivom da prijave nasilje, i sve ostale ljude da ne okreću glavu, nego da se to stvarno i njih tičeporučio je župan Kolar.

tleljak/zip.com.hr 25.11.2023.

Continue Reading

Aktualno