Connect with us

Politika

Hrvatska stranka umirovljenika KZŽ održala konferenciju- govorilo se o potrebi ugradnje dizala u stambene zgrade i uvođenje umirovljeničkih kartica

Čelnici zagorske organizacije Hrvatske stranke umirovljenika su održali danas konferenciju na kojoj su predstavili projekte koje su inicirali i pokrenuli u ovoj stranci.

Nikola Capar član središnjeg ureda HSU-a govorio je o potrebi ugradnje dizala u višestambene zgrade. Rekao je kako je takva obveza postojala za zgrade koje imaju pet i više katova, no za starije osobe ona bi bila nužna i za niže katove.

Za naknadnu ugradnju dio sredstava osigurat će Europska unija, dio država, dio bi trebali sami stanari, a računa se i na pomoć općina i gradova.

Predsjednik zagorske organizacije HSU-a Željko Čleković rekao je kako je od Vlade zatraženo uvođenje umirovljeničkih kartica. Cilj je da prilikom odlaska u mirovinu svaki umirovljenik dobije karticu kao i novu zdravstvenu iskaznicu. Tako bi sve pogodnosti za umirovljenike bile na jednom mjestu.

Traže i promjenu imovinskog cenzusa za oslobađanje plaćanja tv pretplate, koji nije mijenjan od 2012. godine, te i dalje iznosi 219 eura. Također predlažu da po uzoru na studentske menze, barem veći gradovi otvore restorane gdje bi umirovljenici mogli dobiti obrok po povlašetnoj cijeni.

Đurđica Mohač predsjednica Savjeta umirovljenika Krapinsko-zagorske županije govorila je o aktivnostima ovog Savjeta osnovanog prošle godine. Savjet djeluje kao savjetodavno tijelo koje analizira stanje i utvrđuje prioritete te aktivno sudjeluje u pripremi i definiranju mjera za razvoj socijalne zaštite umirovljenika i osoba starije životne dobi. Savjet je i inicirao osnivanje Ureda za umirovljnike pri Udrugama umirovljenika. Osnovano je 14 Ureda, za koje su preko županijskog natječaja osigurana sredstava za nabavu informatičke opreme. Svaki Ured je dobio od 640 do 720 eura.

zip.com.hr/radio-stubica.hr 23.01.2024.

Continue Reading

Aktualno