Connect with us

Politika

Bliže se izbori za Europski parlament

Od četvrtka, 6. lipnja pa sve do nedjelje, 9. lipnja oko 370 milijuna birača birat će 10. saziv europskog parlamenta, koji će idućih pet godina u suradnji s vladama država članica formirati politike EU.

Izbore prve provodi Nizozemska, 6. lipnja. Dan nakon njih priliku za glasanje imaju Česti kojima izbori traju dva dana, odnosno u petak i subotu, dok samo u subotu izbore provode Latvija, Malta i Slovačka. Sve ostale članice Europske unije izbore imaju u nedjelju, 9. lipnja.

Za ovaj saziv bira se čak 15 zastupnika više nego u prošlom sazivu, odnosno sveukupno 720 zastupnika, a broj članova iz svake pojedine članice određuje se prema načelu “degresivne proporcionalnosti”, odnosno ovisno o tome koliko pojedina zemlja ima stanovnika. Čim više stanovnika neka zemlja ima, to je potrebno više glasova za izbor jednog zastupnika.

Ugovorom je određeno kako je najveći broj zastupnika koje neka zemlja može imati 96, tu spada Njemačka, dok je najmanji broj zastupnika šest što imaju Luksemburg, Malta i Cipar.
Hrvatska bira sveukupno 12 svojih zastupnika.

Članovi u Europski parlament iz Republike Hrvatske biraju se na izborima tajnim glasovanjem na mandat od pet godina, a pravo birati na ovim izborima imaju hrvatski državljani s navršenih 18 godina, te državljani drugih država članica Europske unije koji imaju prebivalište ili privremeni boravak u Republici Hrvatskoj prema Zakonu o strancima, ako nadležnom tijelu koji vodi registar birača podnesu zahtjev za upis u registar birača najkasnije 30 dana prije dana izbora.

Zastupnički klubovi u Europskom parlamentu nisu organizirani prema državljanstvu zastupnika, već prema političkoj pripadnosti, a za osnivanje zastupničkog kluba potrebno je najmanje 23 zastupnika iz najmanje sedam država.

Treba napomenuti i kako dio zastupnika ne pripada nijednom zastupničkom klubu, stoga oni djeluju kao nezavisni.

Rezultati izbora moći će biti objavljeni tek nakon zatvaranja birališta u svim državama članicama, odnosno u nedjelju nakon 23 sata.

Sve informacije o izborima možete pronaći OVDJE!

zip.com.hr 04.06.2024.

Continue Reading

Aktualno