Connect with us

Obrazovanje

SVE SPREMNO ZA NOVU ŠKOLSKU GODINU U KZŽ

U petak, 02. rujna 2022. održana je u Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje konferencija za medije povodom početka nove školske godine. Iz Krapinsko-zagorske županije poručuju da je sve spremno u svim zagorskim osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Krapinsko – zagorska županija.

Nakon završenog drugog upisnog roka za devet srednjih škola kojima je osnivač Kzž, a za koje je Ministarstvo odobrilo 1350 upisnih mjesta, upisano je 1192 učenika, što je 88 posto popunjena kvota i to je za 2 posto više u odnosu na prošlu godinu. Ukupan broj učenika osnovnih i srednjih škola zajedno je 13 438 učenika. U deficitarna zanimanja, nakon drugog upisnog roka upisano je ukupno 165 učenika, a također ima upisanih učenika koji su doselili iz Ukrajine, njih ukupno 18.

Mirjana Smičić Slovenec, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, sport i tehničku kulturu na samom početku osim brojčanih podataka istaknula:” U osnovnim školama realiziramo i ove godine produženi boravak, zajedno s jedinicama lokalne samouprave i ovim putem zahvaljujemo što su prepoznali potrebu pa je tako produženi boravak organiziran u 9 osnovnih škola za 14 odgojno-obrazovnih skupina odnosno 265 učenika. Također sa jedinicama lokalne samouprave sufinanciramo nabavu radnih bilježnica za sve učenike osnovnih škola, za što smo ove godine osigurali proračun u iznosu od 1.550,000,00 kuna, što je 150.000,00 kn više u odnosu na prošlu godinu jer je naravno došlo do poskupljenja udžbenika odnosno radnih bilježnica,” – rekla je Smičić Slovenec.

Zamjenica župana Kzž Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko-zagorska županija županija koja je godinama već pri vrhu po izdvajanju za obrazovanje, uvijek među prve tri županije i osim onih velikih kapitalnih projekata i infrastrukture ulažu jako puno sredstava učenički nad standard, u projekte koji su izuzetno važni i po kojima se vidi da s jednakim marom brinu o darovitoj djeci, djeci s teškoćama u razvoju i o svoj djeci koja dolaze u osnovne i srednje škole Kzž. Poželjela svima dobrodošlicu u školske klupe i dodala: “”Samo ću ukratko spomenuti projekte koji su u tijeku godinama već u našim školama, radi se o projektu Baltazar, projektu Građanskog odgoja, također moram najaviti jedan projekt koji će osigurati dodatnu podršku i pomoć za potrebe problema iz područja mentalnog zdravlja, prvenstveno djece i mladih u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, ali o tome nešto više u dječjem tjednu.”

“Nastavlja se i projekt Građanskog odgoja, a najavljen je i novi program Škola i zajednica, riječ je o programu koji predstavlja jedan oblik građanskog odgoja, odnosno vid malo drugačijeg odgoja za društvenu zajednicu, a koji će se provoditi u srednjim školama. Za taj je projekt educirano 20 profesora odnosno profesorica koji će program provoditi. Sedmu godinu zaredom provodimo i program Zalogajček, kojim osiguravamo besplatne obroke za djecu koja su u riziku od siromaštva. Ove školske godine taj projekt uključuje 994 učenika, a osigurat će se 173.900 obroka te vrijednost projekta iznosi nešto manje od milijun kuna” – istaknula je Petek dodavši kako će se škole uključiti i u projekt Shema školske ploče i nastavila: ” Na kraju htjela bi reći kako Kzž svake godine svojim prvašićima na stol i u njihove učionice kada dođu u njih ostavi jedno iznenađenje, ove godine su to vrećice koje su napravljene od platna, mogu poslužiti za papuče ili likovni pribor ili u druge svrhe,” – zaključila je Petek.

Poseban pozdrav učenicima koji su upisali prvi razred srednjih škola uputio je  voditelj Aktiva ravnatelja srednjih škola Ivica Rozijan: “Sve srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije spremne su i čekaju početak nastavne godine koja počinje u ponedjeljak, 5. rujna. Mi se veselimo ovom našem susretu sa učenicima i novim izazovima. Ovime bih čestitao svima i zaželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu”-rekao je Rozijan.

Snježana Romić, voditeljica Aktiva ravnatelja osnovnih škola  zaželjela je također svim učenicima dobrodošlicu: “Posebno se radujemo svi zajedno našim najmanjim učenicima, prvašičima koji će prvi puta kročiti nogom u školu, sjesti u školsku klupu, pa shodno tome svaka škola prema svojim običajima priprema mala iznenađenja kojim će se dopuniti ovi pokloni koje nam daje Krapinsko-zagorska županija kako bi učenici i roditelji prvog razreda bili dobro primljeni i sa radošću krenuli u svoje nove školske obaveze.”-rekla je Romić.

Konferencija za medije održana je u Osnovnoj školi u Začretju, stoga se nazočnima obratio i ravnatelj Dario Šimag koji se pohvalio kako je u njihovoj školi renovirana kuhinja, čime su stekli puno bolje uvjete za njihove učenike.: “Moram još napomenuti i zahvaliti vezano uz projekt dječji participativni proračun gdje smo također uz pomoć Županije i Općine Sveti Križ Začretje uspjeli kupiti stolice za našu blagovaonicu pa će napokon i naši učenici moći sjediti dok jedu” – kazao je Šimag i zahvalio svima koji su radovima ili financijski pomogli da se sve realizira.

Marko Kos, načelnik općine Sveti Križ Začretje, istaknuo je da je općina u zadnjih par godina fokus u ulaganju stavila na obrazovanje i na najmlađe: “Ozbiljan iskorak je bila izgradnja dječjeg vrtića gdje smo pokušali zbrinuti sve naše najmlađe naraštaje, a traži se i mjesto više” – rekao je Kos i najavio povećanje kapaciteta vrtića i daljnje radove u okviru financijskih mogućnosti.

Na samom kraju konferencije za medije krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da je vidljivo da je sve dobro pripremljeno za početak nove školske godine u Krapinsko-zagorskoj županiji i da u klupama samo fale učenici: “Želim svih učenicima i učenicama dobrodošlicu u sve naše osnovne, područne i srednje škole, a ponovno i posebno želim dobrodošlicu učenicima prvašićima. Za njih je to posebno uzbuđenje i najveći iskorak i promjena – rekao je Kolar uz posebnu zahvalio svim nastavnicima na trudu i zalaganju, posebice u vrijeme pandemije COVID-a i posebnih mjera koje su bile na snazi.

“Trebalo je puno i znanja i umijeća, a nekada i improvizacije da se uspije održati nastava na visokoj razini. Ono što me veseli je činjenica da su odluke koje smo donijeli bile ispravne, iako je u pojedinim trenucima bilo i prijetnji i ucjena, te da smo djecu maksimalno držali u školama. Mi smo u suradnji s našim epidemiolozima i ravnateljima, analizirali stanje na dnevnoj razini i prema službenom podatku Ministarstva, upravo su djeca Krapinsko – zagorske županije najviše boravili u školama. Maturante smo držali cijelo vrijeme na nastavi u školama, a to se vidi na sjajnim rezultatima na maturi – rekao je Kolar vjerujući da ubuduće više neće biti ikakvih ograničenja. Naravno, duboko smo svjesni da od prvog dana, u čitavoj ekipi, kao što smo to radili do sada, moramo pratiti stanje da bismo mogli donositi pravovremene odluke. Zdravlje djece i naših profesora i profesorica na prvom nam je mjestu” – zaključio je župan Kolar te vezano uz prijevoz učenika objasnio kako se sve linije za prijevoz učenika u ponedjeljak vraćaju u pogon i startaju prema dogovoru, a sve je građane i građanke županije pozvao na dodatan oprez u prometu.

sleljak/zip.com.hr 02.09.2022.

Continue Reading

Aktualno