Connect with us

Društvo

Od sljedeće godine planira se uvesti devetogodišnja škola

Prijedlog odluke Nacionalnog kurikuluma predškole, kojim se od 2025. namjerava uvesti devetogodišnja škola, izazvao je pretežno kritike u javnoj raspravi u kojoj se javili brojni stručnjaci u tom području, tražeći njegovo povlačenje jer smatraju da je manjkav, štetan i neprovediv, piše Index.hr.

Radi se o prijedlogu Ministarstva znanosti i obrazovanja kojim se od iduće godine namjerava uvesti devetogodišnja škola, ali ne uvođenjem novog, 9. razreda, već utrostručenjem broja sati predškole. Po uzoru na europske zemlje planira se u povećati obaveznu satnicu predškole sa 150 do 250 sati na 700 sati kroz čitavu pedagošku godinu prije upisa djeteta u osnovnu školu.

-To je nužno učiniti jer postojeći program predškole u Hrvatskoj sadržajem i trajanjem ne zadovoljava standarde očekivanih kompetencija djece koja ga pohađaju-glasi uvod odluke MZO-a.

Pojašnjavaju da, unatoč tome što je obavezan, program predškole u Hrvatskoj ne ulazi u Eurydiceovu statistiku čime se ne računa kao početak obveznoga obrazovanja u Hrvatskoj, za razliku od zemalja članica EU (Švedska, Finska i Litva) koje imaju takav oblik obrazovanja.

-Modernizacijom, preobrazbom i novim konceptom programa predškole, Hrvatska će ne samo de jure nego i de facto imati devetogodišnje obvezno obrazovanje-stoji dalje u dokumentu.

Prijedlog dokumenta je u javnoj raspravi koja je završenoj 15. svibnja sakupio 155 komentara, a komentarom Udruga Sidro zahtijevaju da se prijedlog povuče i da se “na mogućem tragu prijedloga Nacionalnog kurikuluma predškole iz 2017. godine, a temeljeno na znanstvenim činjenicama i istraživanjima, uz uključivanje visokokvalitetnih stručnjaka iz ovog područja, izradi dokument koji će biti kvalitetna okosnica programa predškole”.

Pokrenuta je i peticija kojom se želi zaustaviti prijedloga kurikuluma, a dosad je prikupljeno preko 2.200 potpisa. U javnoj raspravi njihov komentar, ujedno i tekst peticije, nebrojeno puta je citiran od sudionika, uz napomene da se slažu u potpunosti sa sadržajem.

U raspravu se uključio i Grad Zagreb, tj. pročelnik gradskog ureda za obrazovanje Luka Juroš, koji je pozdravio proširenje obveznog obrazovanja na devet godina, uz upozorenje da za prijedloge u dokumentu u Hrvatskoj ne postoje materijalni, kadrovski i prostorni uvjeti zbog čega predlažu da se donošenje kurikuluma odgodi dok se ne promijeni Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju tako da se osigura državno financiranje prostornih uvjeta i provedbe devetogodišnjeg obveznog obrazovanja, uključujući i jednake plaće odgojitelja i drugih radnika za sve dječje vrtiće.

Iz Sekcije predškolskih pedagoga Grada Zagreba ističu da neusklađenost može ozbiljno narušiti kvalitetu obrazovanja.

U raspravi su se javili i Hrvatska psihološka komora te Hrvatsko pedagogijsko društvo koji također traže povlačenje dokumenta objašnjavajući kako on sadrži očekivanja koja nisu u skladu s razvojnim sposobnostima, potrebama ili interesima djece u dobi pred polazak u školu.

Udruga odgajatelja Maraške također ne podržava predloženi tekst prijedloga kurikuluma.

Uz pretežno kritične osvrte, našla se tek nekolicina onih koji su podržali prijedlog odluke, no i njihovi prijedlozi poboljšanja išli su u smjeru onoga što su kritičari iznijeli kao probleme.

index.hr/zip.com.hr 24.05.2024.

Continue Reading

Aktualno