Connect with us

Ekologija

U emisiji “Lepe ti je Zagorje zelene” pričali smo o stranim invazivnim vrstama

U subotu, 14. listopada 2023. u edukativnom serijalu “Lepe ti je Zagorje zelene, nam je Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije, ispričala što su to strane invazivne vrste i zašto je važno očuvanje svih vrsta biljnog i životinjskog svijeta.

Svaku vrstu biljaka, životinja ili gljiva čije širenje ili naseljavanje negativno utječe na bioraznolikost, zdravlje ljudi ili uzrokuje ekonomsku štetu na području na koje je unesena smatramo invazivnom stranom vrstom. Te vrste su strane, alohtone, nezavičajne, introducirane, unesene ili egzotične vrste živih jedinki biljaka, životinja, gljiva ili mikroorganizama, svi hibridi, sorte ili pasmine tih vrsta, njihovo sjeme, jajašca, dijelovi gameta koji su sposobni preživjeti i dalje se razmnožavati, vegetativni izdanci biljaka koji se mogu odvojiti od biljke i iznjedriti novu biljku (npr. pupoljak, izdanak, spora i sl.).

Invazivne strane vrste su u prirodni ekosustav dospjele posredovanjem čovjeka i njegovim aktivnostima te je dio njih unesen namjernim, a dio nenamjernim putem.

Primjeri nenamjernog ili slučajnog unosa su kontaminacija odnosno unos invazivne strane vrste u nova područja na drugim životinjama, biljkama, sjemenkama, a brojne invazivne strane vrste se mogu slučajno prenijeti kao „slijepi putnici“ nekim prijevoznim sredstvom (brodom, na gumama vozila i sl.), na ljudskoj opremi, odjeći ili obući, u ili na pošiljkama.

Emisiju pogledajte na :

Invazivne strane vrste jedna su od najvažnijih direktnih prijetnji bioraznolikosti ne samo u Hrvatskoj već i na globalnoj razini. U ekosustavima u kojima su unesene nemaju prirodnih neprijatelja, natječu se za prostor i hranu sa zavičajnim vrstama, mijenjaju uvjete na staništu, prenose bolesti na zavičajne vrste te se s njima križaju.

U Hrvatskoj je zabilježeno više od 600 stranih vrsta biljaka i oko 300 stranih vrsta životinja te brojne strane vrste gljiva i organizama, a procjenjuje se da je 10-15% invazivno.

S obzirom na procjenu rizika invazivnosti, invazivne strane vrste stavljene su na Sivu listu (vrste o čijem utjecaju na okoliš još nema dovoljno podataka ili je utjecaj za sada ograničen te zahtijevaju praćenje i/ili upravljanje), Bijelu listu (vrste koje ne predstavljaju ekološki rizik, ali se ne potiče njihovo nekontrolirano puštanje u prirodu) i Crnu listu s popisom invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Europskoj uniji (tzv. „Unijin popis“), a koja sadrži 88 invazivnih stranih vrsta, od čega je u Hrvatskoj zabilježeno njih 28.

-Mi svake godine u naš godišnji program stavimo neku od aktivnosti, s obzirom da su strana invazivna vrsta dio naše biološke raznolikosti našeg područja, ali u onom nepoželjnom smislu, sada smo se uključili u jedan Nacionalni program koji se financira putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a radi se o uklanjanu dvije vrste stranih invazivnih vrsta, radi se o Pravoj svilenici i Žlijezdastom nedirku uz rijeku Sutlu- pojasnila je Hršak.

tleljak/zip.com.hr 17.10.2023.

Continue Reading

Aktualno