Connect with us

Ekologija

U emisiji “Lepe ti je Zagorje zelene” pričali smo o šišmišima te važnosti njihovog očuvanja 

U subotu, 26. kolovoza 2023. u edukativnom serijalu “Lepe ti je Zagorje zelene” najavljena je manifestacja Noć šišmiša te nam je goća emisije Dijana Hršak, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije “Zagorje zeleno” ispričala nešto o šišmišima ia objasnila zašto se ta manifestacija organizira.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Muzejom krapinskih neandertalaca i udrugom Tragus svake godine u rujnu organizira Noć šišmiša s ciljem da se javnosti približi svijet šišmiša i uklone predrasude o njima.

Šišmiši su jedini sisavci koji mogu aktivno letjeti. Možemo ih vidjeti u sumrak i noću kako lete gotovo posvuda. U prirodi oni žive u šumama gdje im stabla pružaju sklonište, na livadama te oko rijeka i jezera gdje piju vodu i hvataju kukce. Špilje, jame, pukotine stijena i napuštene rudnike najčešće koriste kao zimska skloništa, ali u njima borave i kada je toplo. Veliki broj ih živi u urbanim područjima gdje se sklanjaju po tavanima, podrumima, pukotinama u zidovima, crkvenim tornjevima.

Šišmiši su jedini neprijatelji noćnim kukcima od kojih su mnogi i štetnici, zbog čega su šišmiši iznimno važni u regulaciji njihove brojnosti. Samo jedan šišmiš pojede na stotine kukaca tijekom noći (600 do 1000 komaraca), pa zato šišmiši imaju nezamjenjivu ulogu u kontroliranju brojnosti aktivnih kukaca noću od kojih su mnogi štetnici u poljoprivredi i šumarstvu. Zato kažemo za njih da su biološki pesticid.

Emisiju pogledajte na :

-Noć šišmiša obilježit ćemo u sklopu Tjedna kajkavske kulture, u petak 08. rujna u Muzeju krapinskih neandrtalaca,a noć šišmiša obilježava se diljem Hrvatske i Europe, kako bi se ukazalo na važnost očuvanja te vrste i važnost šišmiša u prirodi- kazala je Hršak.

Osmišljen je raznovrstan zabavno-edukativni program ponajviše namijenjen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Održava se stručno predavanje o šišmišima, kao i niz kreativnih radionica i igraonica. Organizirana je i noćna potraga za šišmišima bat-detektorom i postavljanje mreža kod jezera Dolac.

tleljak/zip.com.hr 28.08.2023.

Continue Reading

Aktualno