Connect with us

Ekologija

“Lepe ti je Zagorje zelene”- u ovoj emisiji pričali smo o projektu “Ptiček”- mladim čuvarima prirode

U subotu, 23. rujna 2023. u edukativnom serijalu “Lepe ti je Zagorje zelene”, pričali smo o projektu Ptiček, koji je nedavno obilježio 15 godina provođenja. Gost emisije bio je Ivan Martinić, autor i voditelj projekta Ptiček.

Projekt PTIČEK – mladi čuvari prirode Ustanova JU Zagorje zelene provodi već 15 godina za redom. Ove godine radionice su održane 13. i 14. rujna, u Radoboju  i na području Značajnog krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora.

Do sada je na radionicama „Ptiček“ sudjelovalo 356 učenika petih, šestih, sedmih i osmih razreda iz svih osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije. Ovo je jedinstveni projekt u Hrvatskoj koji omogućuje učenicima osnovnih škola na području Krapinsko-zagorske županije da znatno efikasnije grade odgovoran odnos prema prirodi i razvijaju ekološku svijest.

Profesor, doktor znanosti Ivan Martinić pojasnio je kako je bio na studijskom putovanju u SAD-u, gdje je imao priliku upoznati se sa američkim Junior ranger programom, koji mu se jako svidio te mu je to bio motiv, a ključna okolnost je bio jedan val proglašenja i osnivanja Županijskih javnih ustanova u Hrvatskoj, te je na snagu stupila Zakonska obaveza po kojoj su Županije morale osnivati Ustanove za upravljanje zaštićenim djelovima prirode.

Emisiju pogledajte na :

-Kako se Ustanova formirala, tako smo razmišljali i osmišljavali čime će se sve baviti, kako će postići vidljivost i popularnost, i tako je moja ideja bila da to bude projekt mladih čuvara prirode, što su svi podržali, i ona je do danas ostala prepoznatljiv i vidljiv dio djelatnosti Ustanove- rekao je Martinić.

tleljak/zip.com.hr 27.09.2023.

Continue Reading

Aktualno