Connect with us

Ekologija

ISTRAŽITE PRIRODU SVOJIM OSJETILIMA! Naćulite uši, širom otvorite oči, njuškajte naokolo, opipajte prstima i stopalima

WWF Adria – Srbija izradila je priručnik za istraživanje prirode sa djecom. Autorica  Alice Thinschmidt i Sonja Bađura opisuju zanimljive i konkretne aktivnosti sa ciljem da se provodi vrijeme u prirodi.

U ovoj brošuri nalaze se  aktivnosti koje će u djeci probuditi  sva osjetila i pretvoriti prirodu u zanimljivo igralište. Brošura je namijenjena  roditeljima, učiteljima, odgajateljima, edukatorima i drugima.

Priroda je oko nas. Avantura istraživanja prirode počinje čim izađete iz kuće. Potrebno  je samo malo znatiželje i kreativnosti te buđenje osjetila. Naćulite uši, širom otvorite oči, njuškajte naokolo, opipajte prstima i stopalima! Koristite osjetila da biste se povezali sa prirodom.

Ne smijemo zaboraviti da se veza sa prirodom stvara u ranom djetinjstvu i da moramo poticati kod djece povezanost sa prirodom i želju za istraživanjem prirode. Na taj način djeca uče, istražuju i stječu razumijevanje odnosa između čovjeka i prirode i tako se kod njih razvijaju empatija za druga živa bića i osjećaj za brigu o drugima.

PRIMJERI AKTIVNOSTI

Zvukovi u prirodi – osjetilo sluha

Ovom igrom postepeno se otvaraju uši i um za zvukove koji obično ne primjećujemo na svjesnom nivou.

Izaberite mjesto gdje ćete sjediti. Zatvorite oči i jedno vrijeme se usredotočite na zvukove. Što čujete? Odakle dolazi taj zvuk? Koliko je glasan? Možete nacrtati mapu zvukova. Potrebni su vam samo prazan papir A4 formata i olovka. Poslije usporedite sa drugima i komentirajte.

Gledanje prstima – osjetilo dodira

Zabavno je  istraživati prirodu prstima. Potražite predmete iz prirode koji su zanimljivi, posebni ili neobični kada ih držite u ruci ili dodirujete. Uzmite  3 do 5 predmeta sa sobom i držite ih sakrivene ili u torbi. Jedna osoba zatvara oči i dodiruje premete koji su drugi donijeli. Možete li da pogodite što držite u rukama?

Mirisi prirode – osjetilo njuha

Postoje ugodni i neugodni mirisi. To je veoma subjektivno. U zadanom vremenu  pronađite u prirodi jedan miris koji vam se najviše sviđa i jedan miris koji vam se najmanje sviđa. Ne sakupljajte materijale, samo zapamtite gdje ste ih pronašli. Označite ih sa zastavicom. Kada se svi vrate, idite u parovima i vodite jedni druge do svojih „mirisnih“ otkrića.

Sve boje prirode – osjetilo vida

Koje boje je priroda? Većina djece, ali i odraslih, reći će zelene. Da li je zaista tako?

Pronađete zadanu boju u prirodi. Boje možete zadati naglas ili sa raznobojnim papirima. Krenite u potragu. Kada potraga  završi, pokažite predmete u prirodi  i popričajte o tome koje je boje bilo lako naći, a koje teže.

Više aktivnosti možete pronaći OVDJE!

zip.com.hr/zagorje-priroda.hr 15.01.2024.

Continue Reading

Aktualno