Connect with us

Aktualno

– Zagorski štrukli najbolji su na svijetu – istaknuo je župan Kolar na otvorenju Štruklijade – FOTOGALERIJA/VIDEO

Nakon što smo jučer saznali tko pravi najbolje vino u Zagorju, danas su na red došli i štrukli. Na Bajerima u Bedekovčini danas se održava 14. Štruklijada, a trenutno je u tijeku ocjenjivanje.

Štruklijada je u tijeku – čak njih 13 bori se za titulu najboljih. Ovo je doista jedinstvena manifestacija Krapinsko-zagorske županije u pripremanju štrukli, zagorskog jela čija je priprema i umijeće pripreme upisano u Registar nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske.

Danas se za prvo mjesto natječu redom, Klet Zagorski dvori – Vinarija Micak iz Marije Bistrice, Villa Zelenjak – Ventek, OPG Kos, Slastice Tri užitka, Vuglec breg, OPG Galic, Terme Tuhelj, Srednja škola Zabok, Srednja škola Pregrada, OŠ Brestovec Orehovečki, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice te Turistički apartmani Snježna kraljica.

Ovogodišnje štrukle ocjenjivati će gastronomski znalci Dražen Đurišević, Božica Brkan te Brankica Kralj, koji doista nemaju lagan zadatak, jer su svi natjecatelji bez sumnje pravi majstori ovog zanata.

Načelnik općine Bedekovčina Darko Ban, dugi je niz godina domaćin ove manifestacije te je današnjom prigodom svima zaželio dobrodošlicu i uživanje u ovim vrhunskim delicijama.

– Danas je drugi dan, danas smo u štruklima. Imate veliki izbor i probajte najbolje štrukle u Zagorju – poručio je Ban uz poziv svima na sutrašnji događaj Igrajte nam mužikaši.

Svoje zadovoljstvo nije krila ni voditeljica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, koja je poprilično sretna ovogodišnjom manifestacijom i posjećenošću, koja naravno uvelike utječe na brojne faktore.

– Ova nam je manifestacija izuzetno bitna, tim više na zaštitu “Zagorskih štrukli”, cijelu priču i na nivou Europske unije. Činjenica je da imamo za sad četiri certificirana proizvođača zagorskih štrukli, a tendencija je da u budućnosti bude još više certificiranih proizvođača na cijelom području Zagorja – poručila je Sanja Škrinjar.

Nekad su štrukli bili hrana siromaha, a danas su delicija koje traži svi turisti. Oduvijek smo željeli podići broj gostiju, a gastronomija zasigurno tome doprinosi – dodala je Škrinjar.

U ime saborskih zastupnika obratio se Siniša Hajdaš Dončić koji je istaknuo kvalitetu, raznolikost, ali i inovativnost ovogodišnjih štrukli, koji bi se mogli pronaći na jelovniku ponajboljih restorana diljem Hrvatske, kao i Zagorja.

– Došli su ljudi iz cijele Hrvatske da uživaju u zagorskim štruklima i vinu. Od početka manifestacije prošlo je 16 godina i ona ne samo da ide dalje, nego dobiva nove vrijednosti i nove sudionike, a ujedno je dobra i za brendiranje regije. Imamo četiri certificiranih proizvođača štrukli, a sve to zajedno doprinosi razvoju Krapinsko – zagorske županije kao bajke na dlanu i destinacije koja osim toplica ima dobru hranu i vino – istaknuo je Hajdaš Dončić.

– Želim svima uspješno izlaganje te da po jednom objektivnom sudu pobijede najbolji iako svi ovdje koji ste danas prisutni, vi ste svi već pobjednici – rekao je Hajdaš Dončić.

Župan Željko Kolar istaknuo je odličan trodnevni program događanja na Bajerima te je pozvao sve posjetitelje da uživaju u svim delicijama koje KZŽ ima u ponudi, a mogu se pronaći upravo ovdje.

– Pozivam vas da prošećete te osim degustacije najboljih vina i štrukli, obiđete i štandove naših OPG-ova. Mi smo jedina regija u Europi koja ima zaštićen kompletan meni – za glavno jelo puricu, mlinci kao prilog te štrukli kao desert. Radimo i na zaštiti autohtonih vinovih sorti te vjerujem da će to biti jedan dodatan mamac turistima, koji će dolaziti u naše Zagorje – poručio je Kolar.

– Zahvala svima koji su danas došli ovdje na našu 14. Štruklijadu i takmiče se za ovaj prestižni naslov Najboljih štrukli Krapinsko – zagorske županije, a to znači i najboljih štrukli u Europi i u svijetu – dodao je župan Kolar za kraj.

Za vrijeme samog ocjenjivanja, pripremljen je kulturno-zabavni program na kojem nastupaju Udruga Magdalenić, Ansambl Zabok, KUD Sv. Ana iz Odranskog Obreža, a nakon Štruklijade nastupit će grupe Elixir i Ljubavnici.

lleljak / zip.com.hr  03.06.2022.

Continue Reading

Aktualno