Connect with us

Društvo

Zagorje ovaj vikend centar dječjih prava i dječje participacije – otvoren Edukativni kamp za jačanje dječje participacije u Termama Tuhelj

Krapinsko-zagorska županija domaćin je prvog Edukativnog kampa za jačanje dječje participacije koji se održava od 26. do 28. siječnja 2024. u Termama Tuhelj.

Kamp se organizira u sklopu projekta “Utjecaj, a ne ukras”, koji provodi Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija te uz financijsku podršku Europske unije i Ureda za udruge Vlade RH, a na otvorenju je bila zamjenica župana Jasna Petek koja je svim sudionicima poželjela srdačnu dobrodošlicu.

-Krapinsko-zagorska županija među prve je dvije županije stekla status Županije-prijateljice djece na što smo jako ponosni. Važno je istaknuti da taj status nismo dobili samo formalno već da ga zaista svakim danom živimo. Nalazite se u županiji koja je prva uveli dječji proračun kao jedinstveni model praćenja svih izdvajanja za djecu iz proračuna i koja dugi niz godina pola svojeg proračuna izdvaja za djecu. Važna nam je i dječja participacija u donošenju odluka i politika pa smo tako prvi u Hrvatskoj uveli i dječji participativni proračun, gdje djeca prijavljuju i odabiru projekte i tako mijenjaju svoju sredinu. I to nam je zapravo najvažnije – da sudjelujete i pomognete nam donositi odluke jer vi zapravo najbolje znate što želite i što vam treba da biste lijepo, sigurno i kvalitetno odrastali – rekla je zamjenica Petek te poželjela svima ugodan i produktivan vikend u Tuheljskim Toplicama.

U kampu sudjeluje 70 sudionika iz postojećih Dječjih foruma i Dječjih vijeća koji djeluju na području Bedekovčine, Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Križevaca, Lovrana, Malog Lošinja, Nove Gradiške, Opatije, Osijeka, Pregrade, Ravne Gore, Samobora, Svete Nedelje, Tuhlja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca, Virja i Zaboka, koji će kroz igru u dva dana programa naučiti kako izraditi naj-projekt za podizanje kvalitete života djece u lokalnim zajednicama. Voditeljice programa kampa su Jasna Vnuk, voditeljica Dječjeg vijeća Pregrada, Verica Lukačević, voditeljica Dječjeg vijeća Nova Gradiška i Antonia Katić, voditeljica Dječjeg vijeća Opatija.

Dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske Sanja Škorić istaknula je da je projekt važan jer jača kapacitete djece i mentora za participacijom u donošenju odluka.

-Sudjelujući u procesima odlučivanja na lokalnoj razini, djeca uče kako postati svjesni građani koji odgovorno koriste svoja prava, već od ranih dana, a učenje od djece je vrijedno edukativno iskustvo i za odrasle – naglasila je dopredsjednica Škorić.

Na otvorenju je bila i savjetnica Pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.

zip.com.hr 26.01.2024.

Continue Reading

Aktualno