Connect with us

Najave i događanja

VOZOČAŠĆE U MARIJI BISTRICI TRAJE VEĆ DVA DESETLJEĆA

Vozočašće konjskih zaprega i jahača u Mariji Bistrici ima već dugu tradiciju – puna dva desetljeća prve nedjelje nakon blagdana Velike Gospe svake godine okuplja velik broj uzgajivača konja iz Krapinsko-zagorske županije, cijele Hrvatske, a dolaze i uzgajivači iz drugih država.

Na 20. Vozočašće konjskih zaprega i jahača u Mariju Bistricu okupili su se i ove godine brojni sudionici i posjetitelj i kao i do sad u nedjelju ujutro, 21. kolovoza 2022. godine krenuli su sa željezničke stanice iz Zlatar Bistrici. Događaju su ove godine prisustvovale i ministrica poljoprivrede Marija Vučković te bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ministarstvu poljoprivrede, prema riječima ministrice Marije Vučković, važan je razvoj konjogojstva, a cilj im je još snažnije poduprijeti razvoj pasmine međimurskog konja: “Ulažemo značajna sredstva u njegovanje i održavanje hrvatskih izvornih i autohtonim pasmina. Potpora i skrb Ministarstva i Vlade je važna, no najvažniji su volja i angažman onih koji se bave ovom djelatnošću. U konjogojstvu Hrvatska ima uzlazan trend, a posebno me veseli rast broja konja u uzgoju izvornih pasmina”, – istaknula je ministrica Vučković uz čestitke organizatorima i posebno naglasila trud i zalaganje Mirka Majseca.

Mirko Majsec, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina ponosno je istaknuo da je ova manifestacija prerasla u jedan spektakularan događaj, jer prije 20 godina kada se krenulo sa manifestacijom sudjelovalo je u povorci samo 5-6 entuzijasta, a sada povorka okuplja više od 80 kočija i 200 do 300 jahača, a i brojni visoki uzvanici.

Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije rekao je kako je ova manifestacija praznik za sve uzgajivače konja: “Vozočašće daje veliki doprinos i razvoju kulture, tradicije, ali i turizma Krapinsko-zagorske županije, osobito hodočasničkog. Tu se okuplja uvijek veliki broj ljudi koji obilaze i konje i kočije i to je cilj ove manifestacije kao i svim uzgajivačima konja da sa svojim obiteljima pokažu koliku ljubav ulažu u svoje konje – rekao je župan Kolar.

Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede kazao je kako je uzgoj konja ponos i dugogodišnja tradicija čitave Hrvatske, konji su, kako je rekao, bili vezani uz selo, poljoprivrednike i njihove običaje, a nekada su uzgajivači konja vozili ljude na hodočašće u Mariju Bistricu: “-Mi danas imamo preko 30.000 konja u Hrvatskoj, oko 700 u Krapinsko-zagorskoj županiji i više od 300 proizvođača. Ministarstvo poljoprivrede kroz mjere ruralnog razvoja i mjere potpore potiče poljoprivrednike da uzgajaju svoja stada.”, napomenuo je Tušek.

Načelnica općine Zlatar Bistrica Vesna Mikulec, zadovoljna je velikim odazivom posjetitelja, vjeruje da će se tradicija nastaviti i najavila je da će pokušati dogovoriti s Hrvatskim željeznicama uvođenje linije kako bi još više posjetitelja stiglo i ubuduće na ovu manifestaciju.

Dolazak na središnji bistrički trg ove godine sudionike Vozočašća predvodile su zlatarbistričke mažoretkinje i Limena glazba KUD-a ”Lovro Ježek” Marija Bistrica, a onda su za njima uslijedili jahači i jahačice iz brojnih klubova diljem Hrvatske, a nakon njih prema Crkvi na otvorenom prošli su i zaprege organizatora sa visokim uzvanicima i ostali sudionici sa zapregama iz svih dijelova Hrvatske i nekoliko zaprega iz Slovenije.

Organizacijski su i ove godine policiji pomogli vatrogasci sva 4 društva VZO Marija Bistrica, a kroz centar Marije Bistrice prošlo je 60-tak jahača i jahačica, te 50 zaprega. Svi sudionici od 11 sati sudjelovali su na misi u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca, koju je predvodio rektor Svetišta MBB preč. Domagoj Matošević, a nakon mise nastavilo se druženje podno kalvarije.

sleljak/zip.com.hr 21.08.2022.

Continue Reading

Aktualno